Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-toppens attack mot Skyttedal – om aborträtten

Heléne Fritzon (S).Foto: SVT/Skärmdump
Sara Skyttedal (KD) med sin sportbil.Foto: ANDERS WIKLUND/TT NYHETSBYRÅN
Lars Adaktusson (KD).Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I slutdebatten inför EU-valet gick S-toppen Heléne Fritzon till rasande angrepp mot Kristdemokraternas toppkandidat Sara Skyttedal. 

– Du åker runt i din sportbil, sa Fritzon – och krävde att Skyttedal skulle välja mellan partikamraten Lars Adaktusson och aborträtten.

Efter debatten fortsatte bråket – och Skyttedal konstaterade sent i går kväll: 

– Det var alla mot mig, känns det som. 

 

MISSA INTE: Gör Valkompassen inför EU-valet 2019

I Sveriges televisions slutdebatt på fredagskvällen tog S-toppen och tidigare migrationsministern Heléne Fritzon återigen upp den senaste veckans kritik mot Kristdemokraterna i frågan om aborträtten – och angrep Sara Skyttedal: 

– Jag är inte imponerad av de frågor du driver i socialpolitiken. Jag har sett dig i hela valrörelsen, du pratar och åker runt i din sportbil. Du tar exempel med dina Gucci-väskor, du kallar väljarna för dumpuckon och du skålar i champagne, när du tycker att du vunnit en politisk seger. Men du vågar inte berätta för väljarna var du står i abortfrågan. Om man är en svensk barnmorska ska man få säga ja till att vägra en abort, tycker du, hävdade Fritzon. 

Sara Skyttedal svarade: 

– Skenmanöver igen. Uppenbart desperat. KD står bakom svensk abortlagstiftning. Jag tycker att vi ska visa lite respekt. 

Sedan krävde Heléne Fritzon svar på frågan: Kan du välja mellan Lars Adaktusson och aborträtten?

– Det här är inte värdigt, svarade Sara Skyttedal. 

Hon fortsatte: 

– Det här är tröttsamt och ovärdigt, och en tuff fråga för många på en personlig nivå. Abortpolitiken som ett slagträ är inte värdigt. Anledningen att man ser olika i vissa länder är inte att man ser olika på kvinnor, det är att man ser olika på livet. Visa lite respekt för andra åsikter.

Efter tv-debatten fortsatte bråket. 

– Jag tycker att vi bör ha en högre nivå i debatten. Det var tidvis ovärdigt, konstaterade Sara Skyttedal. 

Många krävde svar från dig i abortfrågan?

– Det är uppenbart en skenmanöver. Man är nervösa för att KD ser ut att få ett större stöd än någonsin. Lars Adaktusson står bakom svensk abortlagstiftning, jag förstår inte den motsättningen.

SD-toppen försvarade Skyttedal – angrep S

Sara Skyttedal fick stöd av Sverigedemokraternas Peter Lundgren – som gav sig på S-toppen.

– S retorik är bedrövlig. Det är hatretorik ni bedriver. Du attackerar en politisk motståndare baserat på väska eller vad hon kör för bil. Ni är så långt under nivån, ni har tappat alla koncept. Tack vare dig har min partiledare attackerats två gånger den här veckan. Ni är de absolut värsta på att driva hatretoriken.

Men Liberalernas Karin Karlsbro fortsatte på samma spår:

– Abortfrågan är något EU tar ställning i. Det är en fundamental mänsklig rättighet som gäller kvinnor. Var står KD? Om ni inte kan rösta för aborträtt när det gäller våldtagna barn säger det en hel del.

Och Vänsterpartiets Malin Björk gav sig också på Sara Skyttedal i frågan om aborträtten.

– Det personliga är politiskt. Samma krafter som vill inskränka aborträtten vill inskränka andra rättigheter och har ofta en rasistisk dagordning. Kampen kommer fortsätta och vi i V kommer ta den.

Tomas Tobé: ”KD har en del att reda ut”

Efter debatten säger Moderaternas Tomas Tobé: 

– Det är klart att när debatten handlar om hur KD röstat i aborträtten blir det kanske så. KD har en del att reda ut, men jag försökte att fokusera på Moderaternas politik och inte hacka på andra. 

Alice Bah Kuhnke säger om det höga tonläget: 

– Vad man åker runt i för bil är förstås inte relevant men aborträtten engagerar många och vi vill tydliggöra för väljarna vad man bakom alla fina ord faktiskt står för politik.