Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

S-toppen i tv-bråk med SD – om döden på Medelhavet

Heléne Fritzon (S). Foto: SVT/Skärmdump
Peter Lundgren (SD). Foto: SVT/Skärmdump
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna har ingen migrationspolitik – och ”hyllar Ungern i varje mening”. 

Det hävdade S-kandidaten Heléne Fritzon i SVT:s slutdebatt på fredagskvällen. 

– Jag är glad och trygg att Peter Lundgren inte sitter vid förhandlingsbordet i kommissionen.

– Ni är så naiva, svarade SD-toppen.

 

MISSA INTE: Gör Valkompassen inför EU-valet 2019

Enligt Heléne Fritzon, som tidigare var migrationsminister, hade vi haft en EU-lösning i migrationsfrågan om ”vi inte hade haft högerextrema regeringar i ett antal länder”. 

– Vi måste ha samma ordning i hela EU, sa hon i slutdebatten. 

Det gjorde SD:s toppkandidat Peter Lundgren upprörd.

– Det är uppenbart för alla att det totalhavererat. Nu vill vi exportera den politik som inte alls fungerat till hela Europa. EU upprätthåller inte sina yttre gränser och det är det största problemet. Det är det enda sättet att slå ihjäl flyktingsmugglarna. 

Heléne Fritzon igen: 

– Alla partier som tar ansvar har fått lägga om sin migrationspolitik. Det har inte SD behövt göra för de har ingen migrationspolitik.

Peter Lundgren hävdade då att Filipstads kommun ”håller på att lämna in konkursansökan” på grund av de flyktingar som kommit dit. 

– Ni är så naiva, sa han. 

Fritzon ställde sedan en fråga till SD-kandidaten: 

– Om det är så att du får bestämma, vad skulle du svara för Sveriges del när du tycker att varje medlemsstat ska bestämma? 

– Jag ansvar att vi ska ta emot det vi klarar av, svarade han. 

Malin Björk vill lämna Ungern utanför

Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk, som under den gångna mandatperioden haft i uppdrag att formulera förslag till en gemensam asylpolitik, konstaterade:

– Jag har lyckats få en majoritet bakom mig för säkra och lagliga vägar, ett kvotflyktingsystem. De som inget ville, Ungern och Polen, vill resa murar runt Europa. Jag tycker att man ska gå vidare i en koalition 15-20 länder för att visa hur ett värdigt mottagande ser ut.

Moderaternas Tomas Tobé sa sedan:

– Jag tror inte vi ska vara självsäkra från svensk sida. Vår invandringspolitik har inte varit lyckad. Vi måste komma ner på nordisk nivå när det gäller mottagande.

Men Centerpartiets Fredrick Federley höll inte med. 

– När vi talar om system glömmer vi att vi pratar om människor. Det skapar förakt. Det är en svår fråga som vi måste hantera gemensamt och värderingar som vi måste upprätthålla.

Alice Bah Kuhnke: ”Anskrämligt”

Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke angrep länder som Ungern, Polen och Tjeckien som vägrar ta emot flyktingar. 

– Man ska inte få plocka russin ur kakan, det gäller att sätta hårt mot hårt. Vi är ett av EU:s rikaste länder, då är det anskrämligt att vi har politiker här som säger att vi ska strunta i människor som flyr från sina liv.

SD:s Peter Lundgren gick då till angrepp - igen: 

– Det blev riktigt absurt nu. Det är er politik som har gett den politik vi ser i dag, om vi hade haft en gräns i dag hade vi sluppit döden på Medelhavet. 

Efter debatten kritiserar Peter Lundgren debattörerna för deras retorik.

– Så fånig nivå som Socialdemokraterna använder sig av, när debattförmågan inte räcker till längre. Då har man gått under anständighetens nivå. TV-tittarna förväntar sig inte en freak show. Ingen blir mer klar inför valet på söndag, säger han i Expressen TV. 

Skyttedal: ”Kallade mig rasist”

Liberalernas Karin Karlsbro hävdade sedan att ”alla länder måste vara med och ta gemensamt ansvar.” Och Soraya Post från Feministiskt initiativ menade att ”vi har köpt oss som gisslan till Turkiets Erdogan”.

Kristdemokraternas Sara Skyttedal nämnde förra statsministern Fredrik Reinfeldts uppmaning 2014 till svenska folket om att ”öppna era hjärtan” och hävdade att hon då blev ”bespottad” för att hon sa något annat. 

– Från höger och vänster kallade man mig rasist. Det kommer bli svårt att få ihop migrationspolitiken, men man kan lita på att jag står upp när det blåser.