Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-topp: Dra in bidrag till länder som inte tar emot flyktingar

Heléne Fritzon, S toppkandidat till EU-parlamentet, säger att Polen och Ungern måste göra sin del i att ta emot flyktingar – annars ska EU-bidragen till länderna ses över. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Ungerns premiärminister Viktor Orbán.Foto: BELA SZANDELSZKY / AP

EU ska kunna dra in bidrag till länder som inte tar emot flyktingar. 

Det menar Socialdemokraternas toppkandidat till EU-parlamentet, Heléne Fritzon – hon säger i P1-Morgon:

– De ska inte ha en spänn så länge de inte tar sitt ansvar också för EU:s gemensamma flyktingpolitik.

Polen och Ungern ligger långt ner på listan över vad EU-länder bidrar till unionens budget, jämför med vad de får i bidrag. 

Nu vill Socialdemokraterna sätta press på de två länderna i asylfrågan – med hot om indragna EU-bidrag som piska. 

Heléne Fritzon, S toppkandidat till EU-parlamentet, säger att Polen och Ungern måste göra sin del i att ta emot flyktingar. Annars ska EU-bidragen till länderna ses över. 

– Polen och Ungern är bland de länder som tar emot mest bidrag. Jag har varit lite kaxig och sagt att de ska inte ha en spänn så länge de inte tar sitt ansvar också för EU:s gemensamma flyktingpolitik, säger Fritzon i P1-Morgon. 

Få får asyl i Polen och Ungern

På en lista över hur många som fick asyl i de 28 EU-länderna under 2018 ligger Polen och Ungern långt ner – på plats 20 respektive 21, enligt TT. 

Men Polen är det landet som tar emot mest EU-bidrag, jämför med vad de ger tillbaka till unionens budget. Ungern ligger på fjärde plats – detta enligt siffror från 2017

– Nu är budgeten upp till förhandling, och det är många länder som står upp för att det inte är rimligt att man tar emot stora bidrag för EU, när man inte tar det gemensamma ansvaret, säger Heléne Fritzon i P1-Morgon.

Det är en fråga som ska drivas hårt, menar hon.

– Klarar vi inte den frågan tillsammans, då har vi ett EU på ett sluttande plan, säger hon.