Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Ska göra ont att tumma på demokratin”

S vill dra in ekonomiska resurser och rösträtt i EU:s ministerråd för länder som ”inte respekterar unionens grundläggande demokratiska principer”.

Det är en av punkterna på partiets valmanifest som presenteras i dag. 

Partiets toppkandidat till valet, Heléne Fritzon står sida vid sida med statsminister Stefan Löfven under presskonferensen.

– Man ska inte kunna berika sig på EU:s värden om man struntar i EU:s värderingar. Det ska göra ont att tumma på demokratin, säger statsministern. 

När Socialdemokraterna presenterar sitt EU-valmanifest kallar statsminister Stefan Löfven dokumentet som en handlingsplan för försvaret av EU:s demokratiska värderingar. 

Statsministern vill att EU ska använda bland annat ekonomiska medel för att göra påtryckningar mot vad han beskriver som högerextrema krafter i Europaparlamentet. 

– Många av de här, de vill splittra unionen en gång för alla – i en tid då vi behöver samarbete och försvaret av demokratiska principer som mest, säger Stefan Löfven vid en presskonferens på onsdagen. 

S presenterar sitt valmanifest. På bilden Stefan Löfven, Heléne Fritzon, och Johan Danielsson.

Statsministern beskriver situationen som ett hot mot EU:s demokratiska arbete. 

– Därför står vi upp för att dra in både ekonomiska resurser, och i sista hand även rösträtten i ministerrådet, för de länder som inte respekterar fundamentala demokratiska principer. 

Vill stoppa tiggeri

S toppnamn till EU-valet, Heléne Fritzon, säger att partiet vill att arbetet med sociala rättigheter används för att bekämpa utsatthet och motverka tiggeri. 

– Tiggeri har aldrig varit vägen ur fattigdom. Vi behöver använda arbetet med de sociala rättigheterna för att bekämpa den utsattheten och för att faktiskt också stoppa tiggeriet, säger hon.