Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ska göra ont att tumma på demokratin”

S vill dra in ekonomiska resurser och rösträtt i EU:s ministerråd för länder som ”inte respekterar unionens grundläggande demokratiska principer”.

Det är en av punkterna på partiets valmanifest som presenteras i dag. 

Partiets toppkandidat till valet, Heléne Fritzon står sida vid sida med statsminister Stefan Löfven under presskonferensen.

– Man ska inte kunna berika sig på EU:s värden om man struntar i EU:s värderingar. Det ska göra ont att tumma på demokratin, säger statsministern. 

När Socialdemokraterna presenterar sitt EU-valmanifest kallar statsminister Stefan Löfven dokumentet som en handlingsplan för försvaret av EU:s demokratiska värderingar. 

Statsministern vill att EU ska använda bland annat ekonomiska medel för att göra påtryckningar mot vad han beskriver som högerextrema krafter i Europaparlamentet. 

– Många av de här, de vill splittra unionen en gång för alla – i en tid då vi behöver samarbete och försvaret av demokratiska principer som mest, säger Stefan Löfven vid en presskonferens på onsdagen. 

S presenterar sitt valmanifest. På bilden Stefan Löfven, Heléne Fritzon, och Johan Danielsson.

Statsministern beskriver situationen som ett hot mot EU:s demokratiska arbete. 

– Därför står vi upp för att dra in både ekonomiska resurser, och i sista hand även rösträtten i ministerrådet, för de länder som inte respekterar fundamentala demokratiska principer. 

Vill stoppa tiggeri

S toppnamn till EU-valet, Heléne Fritzon, säger att partiet vill att arbetet med sociala rättigheter används för att bekämpa utsatthet och motverka tiggeri. 

– Tiggeri har aldrig varit vägen ur fattigdom. Vi behöver använda arbetet med de sociala rättigheterna för att bekämpa den utsattheten och för att faktiskt också stoppa tiggeriet, säger hon.