Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

S gör katastrofval och SD jublar – här är vinnarna och förlorarna

Socialdemokraterna med statsminister Stefan Löfven och toppnamnet Heléne Fritzon gör ett katastofval. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det var nära att Karin Karlsbro, L, inte fick något mandat i EU – men L klamrar sig kvar precis på gränsen. Foto: OLLE SPORRONG
Centerpartiets partiledare Annie Lööf kramar om toppkandidaten Fredrick Federley på Centerpartiets valvaka på hotel At Six i Stockholm. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jubel på Sverigedemokraternas valvaka på Elite Hotel Marina Tower i Nacka. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alice bah Kuhnke och Per Bolund på Miljöpartiets valvaka. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna gör sitt sämsta val någonsin.

Men partiets toppnamn Heléne Fritzon är nöjd – och vill inte jämföra med tidigare resultat.

– Egentligen är det ett fantastiskt bra val för vår del, säger hon i Expressen TV.

 

LÄS MER: Valresultat – så röstade dina grannar

Precis som i riksdagsvalet var det glada miner på valvakorna och nästan alla jublade – men vem eller vilka vann egentligen?

Största parti är Socialdemokraterna med 23,6 procent av väljarnas stöd. Partiet behåller sina fem mandat men tappar 0,8 procentenheter från valet 2014 och gör därmed sitt sämsta val någonsin.

Trots det verkar alla nöjda.

S nöjda – trots katastrofval

Partiets toppnamn Heléne Fritzon säger i Expressen TV att sett till det politiska läget är det en framgång att behålla de fem mandaten:

– Egentligen är det ett fantastiskt bra val för vår del. Det är fem år sen förra valet och precis som de andra partierna förhåller vi oss till politiska landskap vi har i dag.

Hon fortsätter:

– Vi har minskat skillnaderna mellan EU-valet och riksdagsvalet. Vi har gjort en bra slutspurt och gick upp de sista dagarna. Vi befäster vår roll som största parti.

Fritzon välkomnar också liberala framgångar i Europa.

– Det är inte lika tydligt i Sverige men jag tycker att det är bra att Liberalerna ser ut att få ha kvar ett mandat och att Centerpartier får ytterligare ett mandat. Det vi har gemensamt – och de gröna – är att vi har tagit fajten mot de högerextrema.

Heléne Fritzon säger att arbetet i parlamentet nu kommer att präglas av kampen mot högerextremism. Hon vill se mer samarbete och är ”väldigt orolig” över utvecklingen med brexit och högerextrema regeringar och partier.

Socialdemokratiska partier i Europa kollapsar. Vad talar för att ert stöd håller?

– Eller så kan du säga att det är flera socialdemokratiska partier som når stora framgångar, som i Finland, Danmar, Portugal och Nederländerna. Det ger ett väldigt starkt hopp. Jag ser att vi kan stå upp för grundläggande demokratiska värden, gärna tillsammans med gröna och liberaler.

Så många mandat får partierna

Moderaterna: 4 (+1)

Centerpartiet: 2 (+1)

Liberalerna: 1 (-1)

Kristdemokraterna: 2 (+1)

Socialdemokraterna: 5

Vänsterpartiet: 1

Miljöpartiet: 2 (-2)

Sverigedemokraterna: 3 (+1)

Feministiskt initiativ: 0 (-1)

Piratpartiet: 0

Totalt: 20 mandat

 

Siffrorna inom parantes anger ökning eller minskning av mandat sedan förra EU-valet.

 

Källa: Valmyndigheten

Högerpopulistiska partier går framåt och ni backar, hur kan du vara nöjd med det?

– Det är allvarligt nog att högerpartier stärker sin ställning. Men det finns en grupp av partier som tydligt står upp för de mänskliga rättigheterna och vi ska jobba tillsammans och är stora.

Heléne Fritzon om Sara Skyttedal

Fritzon kommenterar även Kristdemokraternas toppnamn Sara Skyttedals valrörelse. 

– Hon har i samtliga debatter använt politisk rekvisita. Hon har kommit i sin sportbil och gjort en grej av det, dragit många exempel med Gucciväskor och liknat det vid brexit och kallat väljare för ”dumpuckon”. Om man driver en valrörelse med oneliners men sen under hela veckan inte kan ge ett enda svar exempelvis gällande abortfrågan… 

– Det har framkommit att de har röstat aktivt mot aborträtten. Hon har pratat om andra saker men ger inga svar på frågan som väljarna krävde svar på sista veckan. Väljer man att bedriva en sådan politik måste man också kunna ta motfrågorna.

Att Kristdemokraterna inte svarar i abortfrågan tror Fritzon har fått väljare att gå till Moderaterna. 

Hon säger vidare att Socialdemokraterna nu kommer driva frågor om jobbet och klimatet i Europaparlamentet.

– Det är de bästa frågorna för att hålla undan högerpopulismen, säger hon. 

MP, L och Fi förlorare i EU-valet

Samtidigt rasar regeringspartnern Miljöpartiet – från 15,2 procent 2014 till 11,4 procent. Det gör att partiet tappar två av sina fyra mandat.

Men även MP jublar. 

– Det här är en sån fantastisk arbetsseger, sammanfattade toppnamnet Alice Bah Kuhnke under valnatten.

Feministiskt initiativ åker ur parlamentet och Liberalerna balanserar på kanten med ett stöd på 4,1 procent.

Det blev en riktig valrysare för Liberalerna, som hade valvaka på Clarion Hotel i Stockholm. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jonas Sjöstedt missnöjd – skyller på SVT

En som inte är nöjd är Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Partiet går från 6,3 procent till 6,7 procent och behåller sitt mandat i parlamentet, men har gjort ett riktigt tapp från vad opinionsmätningar visade tidigare i år.

– Vi är inte nöjda, vi hade arbetat för mer, sa Sjöstedt från scen på V:s valvaka.

Han skyllde en del av det dåliga resultatet på SVT Nyheters avslöjande om toppnamnet Malin Björks miljontraktamente.

– Den här helt felaktiga uthängningen har drabbat oss väldigt hårt. Man framställde henne som en fuskare, trots att hon följt alla regler. Det andra mandatet rök nog där, sa V-ledaren på SVT:s valvaka.

Det här är vinnarna: SD och M

De största vinnarna i valet är Moderaterna och Sverigedemokraterna. Båda plockar varsitt mandat till från föregående val, och får nu fyra respektive tre mandat i parlamentet.

– Det är första gången på nio år som Moderaterna går fram i ett val så det är härligt, sa Moderaternas toppnamn Tomas Tobé under natten.

Moderaternas Arba Kokalari, Jessica Polfjärd och Tomas Tobé tar alla plats i EU-parlamentet. Foto: OLLE SPORRONG

Sverigedemokraterna går från 9,8 till 15,4 procent och är det parti som ökar mest, trots den senaste tidens skriverier om toppnamnet Peter Lundgren.

– Vi vet hur svårt det är att få ut Sverigevänner att rösta i det här valet men uppenbarligen har vi lyckats otroligt bra den här gången, sa Jimmie Åkesson under natten.

Även Centerpartiet kan ses som en vinnare. Man går från 6,5 till 10,8 procent och plockar därmed ett till mandat.

Kristdemokraterna gick också framåt – från 6 till 8,7 procent, vilket ger ett till mandat – men partiet har ändå nobbats av tiotusentals väljare i sista stund.