Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rezos angrepp på CDU har setts av tolv miljoner

26-årige Rezos Youtubefilm har setts av miljoner. Foto: Youtube/Skärmdump

BUDAPEST. De Gröna blev de stora valsegrarna i Tyskland.

De kanske borde skicka ett tack-kort till 26-årige Rezo.

Hans Youtube-film där han går till attack mot Angela Merkels parti CDU har blivit en viral succé i Tyskland.

Tyskarna gillar att titta på ungefär samma saker som andra på sina sociala medier. Hundar som beter sig underligt, kändisar, musik och annat brukar toppa listorna på vad som varit mest sett.

Men något hände i Tyskland under den sista veckan före EU-valet. För lördagen den 18 maj lade 26-årige Rezo ut sin 55 minuter långa film.

Den verkar inspelad hemma hos den unge tysken som är klädd i en orange munkjacka och gömmer sitt blåfärgade hår under en keps. I bakgrunden syns gitarrer och keyboards.

Men det är inte om musik Rezo talar. Det är om politik.

Filmen är ett angrepp mot CDU i Tyskland

Filmen kallas ”Förstörande av CDU” och är en lång tirad av angrepp mot partiet som dominerar tysk politik och som även denna gång blev det största i EU-valet. Men Rezo gjorde sitt bästa för att minska på rösterna.

Och många har sett filmen. På en dryg vecka har tolv miljoner sett den. Det är den mest sedda Youtube-filmen i Tyskland den senaste veckan.

– I den här filmen så kommer jag att visa hur CDU-folket ljuger, hur de saknar grundläggande kompetens för sina jobb, hur de för politik i strid med experters åsikter, säger han bland annat.

– Och jag kommer att visa hur CDU - enligt många tusen tyska forskare - förstör våra liv och vår framtid.

Han backar upp sina argument med över 200 referenser till olika typer vetenskaplig litteratur och illustrerar sitt tal med statistisk och inklippta videosnuttar. Mycket handlar om klimatet men han talar även en hel del om växande ojämlikhet.

Riktar hårda angrepp mot flera tyska partier

Det är mot CDU han riktar sina hårdaste angrepp men kritiserar även flera av de andra tyska partierna, som socialdemokratiska SPD. Högerpopulistiska Alternativ för Tyskland kallar han för nazister.

Däremot ger han ett försiktigt stöd till De Gröna och vänsterpartiet Die Linke (efterträdaren till det östtyska kommunistpartiet) och säger att han de möjligen förtjänar stöd. Han uppmanar framför allt tittare att rösta i valet.

Filmens popularitet har tagit tyska politiker med överraskning men CDU har slagit tillbaka genom att bland annat bemöta det Rezo säger, punkt för punkt. En CDU-anhängare, Philipp Gräfe, twittrar så här:

”Den här unge mannen sprider fejkade nyheter och är populist ändå ut i sina blå hårändar.”

Rezo ses som ett nytt fenomen

Men Andreas Dörner, professor i mediestudier, ser Rezo som ett nytt fenomen som politikerna måste lära sig handskas med.

– Det är både fascinerande och skrämmande, säger han till New York Times.

– Detta mycket offentliga tillkännagivande försätter de traditionella partierna på högsta larmberedskap.