Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Premiär i dag för Expressens unika EU-valkompass

”Med valkompassen ges insikt i EU-valets viktigaste frågor och argumenten för och emot desamma”, säger Jenny Madestam, lektor vid Södertörns högskola och Expressens politiska expert.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Den 26 maj är det dags för EU-val.Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Den 26 maj är det dags för Europaval – men vet du vad du ska rösta på?

Om inte: låt Expressens EU-valkompass, som släpps i dag, ge dig vägledning.

Den är snabb, enkel och dessutom kan du som är osäker lära dig mer om sakfrågorna av vår politiska expert Jenny Madestam.

Expressen storsatsar för att ge en bred bevakning inför EU-valet i slutet av maj.

I förra veckan möttes exempelvis SD-ledaren Jimmie Åkesson och L-ledaren Jan Björklund i en EU-duell i Bara Politik i Expressen TV. Och nu på onsdag samsänder Expressen TV och Di TV den första stora EU-debatten från Bryssel med toppkandidaterna.

– Vi vill ge vår publik bästa tänkbara underlag för att kunna fatta ett genomtänkt beslut på valdagen. Vi har ambitionen att vara nyhetsledande inom politiken, men även att erbjuda olika perspektiv genom reportage, fördjupande artiklar och intervjuer, säger Christofer Brask, chef för politik och samhälle på Expressen.

Tomas Tobé, riksdagsledamot och kandiderar till EU-valet för Moderaterna.Foto: ANETTE NANTELL/DN/TT NYHETSBYRÅN
Tomas Tobés resultat från kompassen.

Tomas Tobé

Riksdagsledamot och kandiderar till EU-valet för Moderaterna

 

Hur tycker du att det gick?

–Det var tur att jag blev moderat i alla fall! Jag känner mig som 100 procent moderat men för väl nöja mig med 80 procent. 

Vad tycker du om valkompassen?

– Det är bra att väljare kan få information om partiernas Europapolitik och där kan valkompassen hjälpa till. Men bäst är att själv ta reda på vad partierna och kandidaterna driver för frågor. 

Är du förvånad över resultatet?

– Inte särskilt men flera frågor är svårtolkade så det påverkar nog resultatet.

I dag släpps ytterligare en viktig komponent i Expressens valbevakning: EU-valkompassen.

Den är snabb och enkel att göra – du får 16 frågor att svara på och det tar bara några minuter att göra den.

Du får möjlighet att jämföra dina egna åsikter med partiernas och möjlighet att få vägledning inom valårets hetaste och viktigaste sakfrågor.

Du får sedan ett resultat där du kan se hur väl dina svar stämmer överens med de olika partierna.

Beatrice Wallin Malmborg har gjort Expressens valkompass.

Beatrice Wallin Malmborg, 45

Lärare, Stockholm

 

Vad säger du om resultatet?

– Resultatet var rätt väntat, men jag är lite förvånad över att jag var så nära Centerpartiet. Hade nog förväntat mig att Socialdemokraterna skulle komma på andra eller första plats. Glad över att SD ligger i botten. Särskilt viktigt för mig är vad vi ska lägga krutet på – vad är viktigt att samarbeta kring? Är det viktigare att reglera lakritspiporna eller ska vi lägga krutet på att alla medlemsländerna tar emot flyktingar och att vi ska öka den fria rörligheten?

Vad tycker du om valkompassen?

– Den är pedagogiskt utformad, det var bra med både kort film och en sammanfattning.

Tänker du rösta i EU-valet?

– Ja, självklart!

Valkompassen har tagits fram av Expressen i samarbete med nyhetsbyrån TT och riktar sig till dig som inte bestämt dig – eller som vill känna sig säkrare inför höstens val.

Här är det du och partiernas åsikter i sakfrågan som står i fokus – inte retoriken. Jenny Madestam, lektor vid Södertörns högskola och Expressens politiska expert, guidar genom testet genom att redogöra för argumenten för och emot.

– För många väljare känns EU-valet svårt att ta ställning i och det finns en betydande okunskap vad valet handlar om. Det är inte riktigt samma frågor och konfliktlinjer som i de nationella valen. Med valkompassen ges insikt i EU-valets viktigaste frågor och argumenten för och emot i desamma. Du får också en bild av vilket parti som passar dig, säger Jenny Madestam.

1,3 miljoner användare gjorde Expressens valkompass inför riksdagsvalet förra året.

Så är valkompassen gjord

EU-valkompassen är framtagen av TT Nyhetsbyrån tillsammans med Christer Isaksson och Tommy Möller i samarbete med Expressen. Christer Isaksson är journalist och författare med politik som huvudintresse, Tommy Möller är professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Syftet med EU-valkompassen är att vara en hjälp för dig som väljare att hitta rätt bland partierna i EU-valet. Den talar inte om hur du ska rösta men pekar ut åt vilket håll ditt intresse kan riktas.

I slutet av EU-valkompassen kan du läsa partiernas kommentarer i varje fråga. Dessa är tillhandahållna av respektive partis presstjänst.

Jenny Madestam guidar dig i varje fråga. Hon är statsvetare och lektor vid Södertörns högskola. Hon har tidigare forskat om bland annat politiskt ledarskap och partiledarideal.