Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Prästdottern som kan bli mäktigast i Europa

Margrethe Vestager, 51. EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor. Toppkandidat för gruppen Alliansen liberaler och demokrater för Europa, ALDE. Foto: EYEVINE/TT / EYEVINE TT NYHETSBYRÅN
EU:s flagga vajar utanför EU-kommissionen i Bryssel. Foto: EPA
Manfred Weber, 46. Tysk EU-parlamentariker och kandidat för Europaparlamentets största partigrupp, konservativa och kristdemokratiska EPP. Foto: BOGDAN CRISTEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Frans Timmermans, 58. Vice ordförande i EU-kommissionen och de Europeiska Socialdemokraternas kandidat till jobbet som kommissionsordförande. Foto: RONALD WITTEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jan Zahradil, 56. Tjeckisk EU-parlamentariker som i november förra året utsågs till toppkandidat av gruppen Alliansen konservativa och reformister i Europa, ECR Foto: PETR DAVID JOSEK / AP TT NYHETSBYRÅN
Ska Keller, 37. Tysk EU-parlamentariker som utsågs till toppkandidat av De gröna/Europeiska fria alliansen i november förra året. Foto: MICHAEL SOHN / AP TT NYHETSBYRÅN
Ska Keller.
1 / 13

Den danska prästdottern Margrethe Vestager, 51, utmanar ”gubbarna” om EU:s tyngsta jobb.

– Självklart ska nästa ordförande för EU-kommissionen vara en kvinna, säger hon själv - och uppmanar andra kvinnor att ”krossa glastaket och sparka in dörrar”.

På onsdagskvällen möter EU-kommissionären Vestager de andra ”spetskandidaterna” i en direktsänd debatt från Europaparlamentet i Bryssel.

Hon har redan kallats ”Europas mäktigaste kvinna”, och när hon utmanade teknikjättar som Google, Facebook och Apple fick hon epitetet ”Silicon Valleys skräck”.

För ett par år sedan slog hon fast att Apples skattefördelar i Irland är olagliga och ska betalas tillbaka retroaktivt. Totalt 13 miljarder euro.

I sju år var hon partiledare för det danska socialliberala partiet Radikale Venstre – och hon har suttit i två olika regeringar, först som kyrko- och undervisningsminister (1998-2001), sedan som ekonomi- och inrikesminister (2011-2014).

Uppdraget som EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor fick hon hösten 2014.

Men nu har Margrethe Vestager, som också har en examen i ekonomi från Köpenhamns universitet, möjligheten att knipa EU:s tyngsta jobb framför ögonen på den konservativa tyske kandidaten Manfred Weber och på S-kandidaten Frans Timmermans från Nederländerna. 

Efterlyser mer jämställdhet i kommissionen

Hon pläderar öppet för att det behövs mer jämställdhet i kommissionen.

– Om vi vill ändra Europa är vi också tvungna att ändra sammansättningen, sa hon till den tyska tidningen Bild tidigare i veckan.

Med det utspelet hoppas hon få en bredare uppbackning än från den liberala partigruppen Alde – hemvist för de svenska Liberalerna och Centerpartiet.

Vestager är inte rädd för ”maktens män”.

– Jag utövar makt på uppdrag av 500 miljoner européer. Det gör att jag står ganska stark. Också mot verkställande direktörer som kommer flygande i privatflyg, sa hon i en intervju med finska Hufvudstadsbladet förra året.

Samtidigt hyllade hon Metoo-rörelsen. 

– Äntligen tror man på kvinnor, äntligen säger man ”hon har nog rätt”.

– Jag har tänkt mycket på varför så många män är makthavare och varför vi uttrycker oss som vi gör. Kvinnor måste krossa glastaket och sparka in dörrar.

Fölster vill se henne som ny ordförande

Hon pläderar öppet för att det behövs mer jämställdhet i kommissionen.

– Om vi vill ändra Europa är vi också tvungna att ändra sammansättningen, sa hon till den tyska tidningen Bild tidigare i veckan.

Stefan Fölster

Författaren och docenten i nationalekonomi, Stefan Fölster, argumenterade nyligen för henne i en ledartext i Svenska Dagbladet.

”Om konkurrenspolitiken är EU:s bästa gren, så är den ansvarige kommissionären Margrethe Vestager dess Jeanne d’Arc. Hon borde bli Junkers efterföljare som EU-kommissionens ordförande”, skrev han.

Margrethe Vestager är dotter till två församlingspräster som båda haft politiska uppdrag för Radikale Venstre.

"Spetskandidaterna" som möts i kväll

Manfred Weber, 46

Tysk EU-parlamentariker och kandidat för Europaparlamentets största partigrupp, konservativa och kristdemokratiska EPP. 

Tidigare ledamot i bayerska delstatsparlamentet. Har en examen i teknisk fysik. 

Stöttas av den tyska förbundskanslern Angela Merkel – och av de svenska Moderaterna och Kristdemokraterna. 

 

Frans Timmermans, 58

Vice ordförande i EU-kommissionen och de Europeiska Socialdemokraternas kandidat till jobbet som kommissionsordförande. Har tidigare varit utrikesminister i Nederländerna. 

Har en examen i litteratur och franska. 

Stöttas av bland andra Sveriges statsminister Stefan Löfven. 

 

Margrethe Vestager, 51

EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor. Toppkandidat för gruppen Alliansen liberaler och demokrater för Europa, ALDE. 

Har tidigare varit partiledare för Radikale Venstre och suttit i två regeringar. 

Har en examen i ekonomi. 

Stöttas av de svenska liberalerna och centerpartisterna. 

 

Jan Zahradil, 56

Tjeckisk EU-parlamentariker som i november förra året utsågs till toppkandidat av gruppen Alliansen konservativa och reformister i Europa, ECR. Tidigare parlamentsledamot i hemlandet. Har en ingenjörsexamen. 

Stöttas av Sverigedemokraterna. 

 

Ska Keller, 37

Tysk EU-parlamentariker som utsågs till toppkandidat av De gröna/Europeiska fria alliansen i november förra året. Har en examen i islamologi, turkologi och judaistik.

Stöttas av Miljöpartiet. 

 

Nico Cué, 63

Spanjor som blev generalsekreterare för metallarbetarförbundet i Belgien. Kandiderar till posten som ordförande för EU-kommissionen för den europeiska vänstern.

Stöttas av Vänsterpartiet.