Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peter Lundgrens svar efter avslöjandet: Ångrar det

Peter Lundgren (SD).
Peter Lundgren intervjuas av Expressens Karolina Skoglund.
Peter Lundgren (SD) gästar Bara politik efter Expressens avslöjande tidigare i veckan.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

EU-parlamentarikern Peter Lundgren avslöjades med att ha tagit en kvinnlig partikamrat på brösten.
Efter Expressen avslöjande ställde Lundgren in flera politiska framträdanden under veckan. 

Nu är han med i en längre intervju i ”Bara politik” där han säger att han ångrar vad han gjorde men menar också att han är offer för ett politiskt maktspel.  

– Där är självklart att det här är ett spel där avsikten är att karaktärsmörda mig som person, säger han i Expressens Bara Politik. 

Veckan inleddes med att Expressen under måndagen avslöjande att SD:s EU-parlamentariker och toppkandidat i valet tafsat en kvinnlig partikollega på brösten, under ett partiarrangemang förra året. 

Peter Lundgren beskriver veckan som ”turbulent” när han gästar Bara Politik i Expressen TV. 

Peter Lundgren: ”Man är i ganska risigt skick” 

I början av veckan ställde han in flera mediala framträdanden. 

– Jag tror inte folk förstår vad det innebär att bli uthängd och fullständigt söndersliten i media. Jag tror inte folk förstår vad det gör med en som person. Man är i ganska risigt skick, man mår psykiskt väldigt dåligt när ett sådant här drev pågår, säger Peter Lundgren och fortsätter: 

– Och det går alltså till de ytterligheterna att man till sist känner: Vad vill de att jag ska göra? Ska jag begå ett offentligt självmord framför kameran? Är det vad de är ute efter? Är de nöjda då? När media har blodvittring så skyr de inga som helst medel. Man orkar inte med det trycket, man gör inte det. 

Peter Lundgren: Var kvinnan som ville spela in videon

Peter Lundgren får frågan om han är ångerfull över vad som hände. 

– Ja, men det är väl klart. Alla gör väl någon gång i sitt liv något man ångrar efteråt. Det är klart jag ångrar det. 

Han säger att det var kvinnans initiativ att spela in den video som partiet publicerat, där Peter Lundgren samtalar med kvinnan om tafsningen. 

– Det är klart att det är en utsatt situation. På något vis vänder man ut och in på sig själv inför hela det svenska folket. Både kvinnan och jag har sedan länge gått vidare och lämnat det här bakom oss. Det kändes som vi var tvungna att göra någonting för att visa att det inte är påhitt, att vi är vänner, umgås privat och åker på semestrar tillsammans. Den bilden var också viktig att få ut. 

”Tredje part vill använda det som en del i ett karaktärsmord”

I videon säger Peter Lundgren bland annat att han varit ”tölpig”. 

– Ja, detta är ju en sak som har hänt för länge sedan där vi fortfarande är väldigt goda vänner. Vi pratades vid så sent som för 20 minuter sedan i telefon, vi umgås fortfarande familjevis, vi åker på semester tillsammans. Det är en sak som länge varit utagerad och där en tredje part helt enkelt bestämmer sig för att klappa den här kvinnan på huvudet, och menar att det här är inte upp till dig att avgöra utan nu ska jag dra ut dig i offentlighetens ljus, säger Peter Lundgren. 

Han får frågan om han skulle hanterat det som hänt på något annat sätt om han fick chansen att göra om det. 

– Jag hade i alla fall inte räknat med att det som nu händer skulle hända. Att det blir en sådan här sak av det när vi hela tiden gått vidare från situationen. Vi umgås fortfarande mellan familjerna, vi träffas och har privata tillställningar tillsammans, vi har diskuterat det här med våra respektive och för oss är det en fullständigt utagerad sak. Men en tredje part vill använda det som en del i ett karaktärsmord. 

Peter Lundgren hänvisar till förundersökningen

Dagen efter att Expressen avslöjade tafsandet gjordes en polisanmälan av, har Expressen avslöjat, en politisk sekreterare på Miljöpartiets riksdagskansli.  

Peter Lundgren har bekräftat att han tagit på den kvinnliga partikamratens bröst för Expressen. Men i Bara Politik vill han inte kommentera händelsen närmare med hänvisning till att det nu pågår en förundersökning. 

Han har polisanmält partikollegan Kristina Winberg, som var den som larmade om händelsen och sedan petades från partiets kandidatlista till EU-parlamentsvalet, för förtal.  

Lundgren ifrågasätter uppgiften om stulen telefon

– Det finns en del som inte stämmer i det hon säger. Men det är också en sak som polismyndigheter och förhoppningsvis åklagare får titta närmare på, säger Peter Lundgren och fortsätter: 

– Det får finnas någon rim och reson i det hela. Det är självklart att det här är ett spel där avsikten är att karaktärsmörda mig som person. 

Han ställer sig även frågande till Kristina Winbergs uppgift om hur telefonen ska ha blivit stulen. 

– En telefon som försvinner under en semester i Spanien dyker plötsligt upp på Expressens redaktion en vecka innan valet. 

Han får frågan vilken lärdom han dragit av veckan. 

– Aldrig mer lita på en vän. Det är en hård lärdom att göra, säger Peter Lundgren.