Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Partivännernas angrepp på Reinfeldt efter valet

Fredrik Reinfeldt gästade SVT:s valvaka på söndagskvällen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Maria Abrahamsson skriver att Reinfeldt haft ”grundligt fel”. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Förra statsministern Fredrik Reinfeldt bjöds in till både Sveriges Television och Sveriges radio för att kommentera EU-valet – och möttes direkt av hat och ifrågasättanden i sociala medier.

Tidigare M-riksdagsledamoten Maria Abrahamsson skrev:

”Fantastiskt att man kan bli inbjuden till Public service som expert även när man har haft grundligt fel.”

– Min bestämda uppfattning är att Moderaterna skulle vinna på att tydligt markera att man inte accepterar hatet mot Reinfeldt, säger tidigare partisekreteraren Kent Persson till Expressen. 

 

VALRESULTATET: Se hur dina grannar röstade i EU-valet 2019 

– När det gäller migrationspolitiken är det ett faktum att efter 2015 finns en väldig rädsla för människor som kommer utifrån, sa Fredrik Reinfeldt i Sveriges Radios valvaka på söndagskvällen.

”Håll käften Reinfeldt”, löd en av kommentarerna på Twitter. 

”Ta bort Fredrik Reinfeldt ur rutan FÖR HELVETE!!! Jag spyyyr..”, skrev en annan.

Samtidigt kallades han ”landsförrädare” och ”trött pajas”.

Tidigare M-riksdagsledamoten Maria Abrahamsson ifrågasatte att han överhuvudtaget bjudits in.

https://twitter.com/M_Abrahamsson/status/1132747743158579201

Abrahamsson fick visserligen mothugg av en del M-företrädare – men från den nuvarande partiledningen var det tyst. 

Fredrik Reinfeldt försvarades av – journalister

I stället försvarades hans medverkan av – journalister. 

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski twittrade till exempel:

”Reinfeldt så klart intressant att intervjua oavsett om han haft rätt eller fel. Fascinerande hur svårt en del moderater tycks ha för partiets kanske mest framgångsrika ledare någonsin. Lite Blair och Labour över det hela.”

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Och Sveriges Radios Tomas Ramberg konstaterade:

”Det är ett missförstånd att medier bara intervjuar folk som ”haft rätt”.”

Moderaternas tidigare partisekreterare Kent Persson hör också till dem som försvarar den tidigare statsministern – och som ifrågasätter kritiken mot honom. 

– Fredrik Reinfeldt är Moderaternas och borgerlighetens mest framgångsrika partiledare. Moderaterna och dess företrädare har givetvis ansvar för att vårda sitt eget partis historia. Framtida framgångar bygger på förmågan att dra lärdomar av historiska valsegrar och förluster.

M:s tidigare partisekreterare Kent Persson försvarar Fredrik Reinfeldt. Foto: SARA STRANDLUND

Han fortsätter: 

– Mycket av det hat som riktas mot Reinfeldt hänger ihop med Nya Moderaternas tydlighet i att stå upp för öppenhet, tilltro till människors förmåga samt partiets styrka i att hitta pragmatiska lösningar med andra partier. 

PR-konsulten Per Schlingmann, som varit både statssekreterare och partisekreterare under Reinfeldts ledning, betonar dock att det också finns de som är positivt inställda till den tidigare statsministern:

– Jag rör mig i dag främst utanför partiet och kan bara konstatera att det i breda lager finns en djup respekt för Fredrik vilket gör mig väldigt glad. Jag har exempelvis hört väldigt positiva reaktioner efter hans framträdande i går.  

Fredrik Reinfeldts sorti 2014 utlöste starka reaktioner inom M

Egentligen började det redan på valnatten 2014, då Fredrik Reinfeldt meddelade sin avgång – både som statsminister och partiledare. 

Hans plötsliga sorti utlöste starka reaktioner i det egna partiet.

– Jag tycker Reinfeldt gör ett historiskt misstag. Den kommande regeringen har ju ett mindre parlamentariskt underlag än alliansen. Och så står alliansen utan statsministerkandidat. Reinfeldt har frivilligt överlämnat makten, hävdade till exempel hans företrädare på partiledarposten, Ulf Adelsohn. 

Reinfeldts moderater

I valet 2006 fick Moderaterna 26,23 procent av rösterna – partiets bästa valresultat sedan 1928 – och Fredrik Reinfeldt blev ny statsminister.  

I valet till Europaparlamentet 2009 fick Moderaterna 18,83 procent av rösterna – en knapp ökning jämfört med valet 2004.

I riksdagsvalet 2010 fick Moderaterna 30,06 procent av rösterna och gick därmed fram med 3,83 procentenheter. Valresultatet var det högsta för Moderaterna i ett riksdagsval sedan den allmänna rösträttens införande 1921.

Riksdagsvalet 2014 blev ett nederlag för Moderaterna och Fredrik Reinfeldt. Partiet fick då 23,2 procent av rösterna – och förlorade regeringsmakten. 

Reinfeldt, som var partiordförande mellan 2003 och 2015, borde inte ha lämnat in sin avskedsansökan, ansåg han.

Och många andra vände honom snabbt ryggen.

Maud Olofsson gav Fredrik Reinfeldt skulden

Den tidigare Centerledaren Maud Olofsson menade till exempel att Fredrik Reinfeldt som statsminister ”underskattat behovet av politikutveckling”.

– Jag tycker ju att man skulle ha jobbat mer med politikutvecklingen framför allt under mandatperiod två. Moderaterna får ta på sig ett stort ansvar för det, har hon sagt

Maud Olofsson och Fredrik Reinfeldt 2009. Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN

Men den kritiken var inget mot vad som skulle komma i samband med flyktingkrisen 2015.

I sitt sommartal 2014 hade den dåvarande statsministern vädjat till svenska folket om att ”öppna era hjärtan” för de som flyr till Europa – ett tal som präglat både hans politiska arv och den politiska debatten.

Samtidigt en uppmaning som sänkte partiet, ansåg tidigare vänner och medarbetare till Fredrik Reinfeldt.

Moderaternas nuvarande gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, sa till exempel: 

– Det man måste rikta kritik emot är att vårt parti inte förmådde att ta den oro som fanns bland medborgarna på allvar.

Kritisk artikel av tidigare statssekreteraren

M-riksdagsledamoten Maria Abrahamsson, som hävdar att hon var kritisk redan 2014, skrev på Facebook: 

”Vi var några stycken som efter det där talet slog oss ner vid en bardisk och tänkte i termer av att nu hade nog statsministern gått för långt...”

Den tidigare statssekreteraren i Reinfeldts regering, Mikael Sandström, skrev i tidsskriften Kvartal om ”haveriet utan återvändo”:

”Flera regeringar, inte minst den som jag arbetade för under åtta år, har begått stora misstag i migrationsfrågorna.”

Mikael Sandström, tidigare statssekreterare i Reinfeldts regering. Foto: OLA HEDIN / TCO

Två år senare var Mikael Sandström i värmen igen, inlyft i valrörelsen som ”superrådgivare” – av Reinfeldts efterträdare Ulf Kristersson. 

Sedan avgången har Fredrik Reinfeldt noga undvikit att prata om ”öppna era hjärtan”-talet – och om inrikespolitik överhuvudtaget.

– Det var ett tal jag höll där och då utifrån de utgångspunkter som gällde i den roll jag då hade, sa han till exempel i november 2016, när han intervjuades av Expressen

Men ett år senare, när han gästade Expressens politikmagasin ”Bara Politik”, jämförde han asylinvandringen till Sverige med att skaffa barn.

– De som först sågs som en kostnad blir ditt livs bästa investering, sa han.

Han vägrade samtidigt att besvara kritiken från sin tidigare integrationsminister Nyamko Sabuni, som sagt: 

– Rädslan för ett växande SD fick partiledarna att välja fel väg när det gäller integrationspolitiken

Reinfeldt: ”En karikatyr på hur människor är”

I ett stort reportage i Dagens Nyheter förra sommaren, signerat journalisten Niklas Orrenius, fick den tidigare statsministern frågor om hatet.

– Den polariserade debatten i sociala medier blir nästan en karikatyr på hur människor är. Jag tror att människor på det hela taget är ganska vettiga och sammansatta. De kan känna oro, de kan se problem och de vill föra ett rimligt och konstruktivt samtal. 

Det har nu gått drygt fyra år sedan Fredrik Reinfeldt avgick som partiledare för Moderaterna – men hatet mot honom har inte minskat. Tvärtom.

Tidigare partisekreteraren Kent Persson kritiserar den nuvarande partiledningen för att den inte gått ut och försvarat Fredrik Reinfeldt. 

– Min bestämda uppfattning är att Moderaterna skulle vinna på att tydligt markera att man inte accepterar hatet mot Reinfeldt och det oavsett var det kommer ifrån. Attackerna mot Reinfeldt är helt enkelt ovärdiga, säger han.