Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Partiernas nervositet i valet: ”Skulle vara en rejäl smäll”

Jan Björklunds Liberalerna riskerar att åka ur EU-parlamentet. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Söndagens EU-val blir ett första riktigt kvitto på hur väljarna ser på partierna historiska vägval under vinterns regeringsbildning, och nervositeten är nu stor i flera av partierna. 

För Liberalerna beskrivs valet närmast som en existentiell kamp för partiets överlevnad.

För Moderaterna och Socialdemokraterna handlar det om att försvara sina positioner mot SD, som återigen ser ut att göra historiska landvinningar.

Har du röstat i EU-valet?

Trots att det bara gått åtta månader sedan valet i höstas har det politiska landskapet förändrats i grunden sedan dess, och det gör insatsen klart högre för flera av partierna i söndagens val.

Det menar såväl partiföreträdare som ledande statsvetare Expressen talat med.

– Valet blir psykologiskt väldigt viktigt för partierna. Det blir en värdemätare på hur partierna mår i det kraftigt förändrade landskapet vi fått. Och för de partier som ingått januariöverenskommelsen blir EU-valet ett första kvitto på hur väljarna ser på deras vägval, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Valrörelsen har också präglats ett allt högre tonläge och fräna påhopp och nervositeten är nu stor på flera håll.

Liberalerna slåss för att stanna kvar

Det gäller inte minst Liberalerna, som traditionellt brukar göra starka EU-val men nu slåss för att ens få behålla sin plats i parlamentet.

L-företrädare som Expressen talat med menar att partiet skulle sättas i rejäl gungning om man åker ur parlamentet på söndag. 

– Europapolitiken är en del av vårt DNA, så valet är oerhört viktigt. Vår självbild skulle nog få en rejäl smäll om vi blir av med vår plats, säger en ledande företrädare i partiet. 

Men även utfallet av den allt hårdare kampen mellan de större partierna kan få stor betydelse, och enligt opinionsmätningarna ser Sverigedemokraterna ut att bli större än Moderaterna.

EU-valet viktigt för Ulf Kristersson

Jenny Madestam, statsvetare och kommentator för Expressen, menar att valet blir mycket viktigt för Moderatledaren Ulf Kristersson, som pressats hårt av interna motsättningar under senare tid till följd partiets svaga opinionssiffror.

– Efter att man hamnade utanför regeringen och fick se alliansen spricka blir det väldigt viktigt för Moderaterna att visa att man är en fortsatt stark kraft i svensk politik och det ledande oppositionspartiet. I opinionsmätningarna just nu ser det inte ut så, säger Jenny Madestam.

Skulle SD dessutom klara att bli större än Socialdemokraterna, vilket få mätningar dock tyder på, är det en politisk jordbävning.

Så här ligger partierna till inför valet på söndag, och det här är det som står på spel:

Statsminister Stefan Löfven (S) under ett torgmöte i Malmö på fredagen. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna. EU-valen har aldrig varit någon stark gren för Socialdemokraterna, men för Stefan Löfvens och hans parti är insatsen nu högre än på länge.

De historiska eftergifterna man gjorde till C och L i och med januariöverenskommelsen, med sänkta skatter för höginkomsttagare och uppluckrad arbetsrätt, går helt på tvärs med det man lovade väljarna inför valet förra hösten. Och nu kommer en första dom från väljarna.

Som Expressen kunnat avslöja har S också tappat kraftigt bland LO-medlemmar samtidigt som SD gått framåt i samma väljargrupp. Det är ytterst känsligt för S som genom ett högt tonläge och en offensiv kampanj från LO gjort allt för att behålla greppet om sin viktigaste väljarbas.

Misslyckas man kommer de ge kritikerna till det nya samarbetet med C och L nytt bränsle. Att behålla platsen som klart största parti och lyfta stödet bland LO-medlemmar är mycket viktigt för S.

M-ledaren Ulf Kristersson under ett valmöte i Nyköping tillsammans med partiets toppkandidater Jessica Polfjärd och Arba Kokalari. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna. EU-valet 2014 blev ett hårt slag för Moderaterna, som då blev omsprunget av Miljöpartiet och tappade positionen som näst största parti.

Nu ser man ut att i stället bli omåkta av Sverigedemokraterna, vilket är än mer känsligt eftersom SD på allvar utmanar M om positionen som det ledande oppositionspartiet.

Blir man klart mindre än SD på söndag är det ett hårt slag mot M, och kan leda till ökade interna spänningar i partiet. 

För Ulf Kristersson, som haft det motigt under vintern, kan ett misslyckat EU-val också leda till krav på förändringar i partitoppen, tror källor i partiet som Expressen talat med. 

SD-ledaren Jimmie Åkesson under ett besök i Malmö under EU-valrörelsen. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna. Valet i höstas blev en framgång för partiet, men internt blev man ändå besvikna. Och nu är förväntningarna i partiet återigen högt ställda. Söndagens val blir en viktig indikation på om SD:s stora framryckning i svensk politik håller i sig. 

Målet är att få minst tre mandat, vilket kräver omkring 15 procent av rösterna och det ser man ut att klara, men att gå om Moderaterna är minst lika viktigt för partiet. 

Frågan är om SD lyckas mobilisera sina väljare att gå och rösta. Mätningar visar att SD-väljarna har ett svagt intresse för söndagens val.

Partiet har också bytt position i EU-frågan och driver inte längre på för ett utträde, frågan är hur det påverkar. Ett annat frågetecken är hur Expressens avslöjande om toppkandidaten Peter Lundgrens tafsande påverkat.

Avgående L-ledaren Jan Björklund under ett kampanjmöte i Göteborg. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Liberalerna. För Jan Björklund och hans parti är insatsen högre än för något av de andra partierna. I mätningarna inför valet har partiet legat och balanserat precis på spärren för att ta sig in i parlamentet.

Skulle partiet åka ur och misslyckas så kapitalt i ett EU-val, som varit en paradgren för partiet, lämnar Jan Björklund efter sig ett parti i moras.

Det skulle sannolikt också kunna påverka det partiledarval som ska ske nu i juni. Nyamko Sabuni, som är kritisk mot partiets nuvarande strategi och samarbete med S, kan stärkas av ett misslyckat EU-val, medan de som uppfattas som mer av en fortsättning på Jan Björklunds ledarskap i så fall kan få det tuffare. 

KD-ledaren Ebba Busch Thor under ett kampanjmöte på hemmaplan i Uppsala. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kristdemokraterna. Ebba Busch Thor har seglat på en framgångsvåg det senaste halvåret, och tycks vara den som har haft lättast att navigera i det nya politiska landskapet. Partiet har sett ut att bli EU-valets stora komet vid sidan av SD.

Men DN:s avslöjande att den tidigare parlamentsledamoten Lars Adaktusson röstat mot kvinnors rätt till abort blev ett ovälkommet inslag i slutspurten för partiet. I en mätning från SvD/Sifo som kom sent på fredagseftermiddagen backade partiet hela 2,2 procentenheter. 

De väljare partiet lockat över från framför allt Moderaterna är sannolikt också lätta att förlora. Frågan är om partiets formtopp verkligen håller i sig ända över söndagens val. 

MP:s toppkandidater Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren i riksdagens rulltrappa på fredagen. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Miljöpartiet. De gröna är hårt tyngda i rikspolitiken och fick slåss för att behålla sin plats i riksdagens i höstens val, men i EU-valen brukar partiet göra bra ifrån sig. Och mycket pekar på att så även kommer ske på söndag. 

Den stora profilfrågan klimatet passar bra för en EU-valrörelse, och partiet har två kända namn på toppen av partiets lista. För det annars kristyngda partiet, som precis fått ett nytt språkrör, är ett starkt valresultat viktigt. 

Toppkandidaten Malin Björk och partiledaren Jonas Sjöstedt på Vänsterpartiets vårfest på Nytorget i Stockholm förra helgen. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vänsterpartiet. Sedan januariöverenskommelsen slöts har Vänsterpartiet haft ett högt tonläge, men partiets riktiga genombrott i opinionen har än så länge uteblivit.

Partiets toppnamn Malin Björk har hamnat i blåsväder för det traktamente hon tagit ut, och partiet har hamnat vid sidan av i debatten. 

Enligt fredagens Sifo-mätningen backar partiet och ligger nu på 8,3 procent, vilket dock är bättre än i valet 2014.

Centerpartiets toppnamn Fredric Federley har haft hög svansföring. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiet. Partiets toppnamn Fredric Federley har haft hög svansföring i valrörelsen och utkämpat hårda strider med inte minst KD-toppen Sara Skyttedal, och anklagat henne för att inte kunna välja mellan ”liberala värderingar och diktaturfasoner”.

Partiet ser ut att ha gjort en stark slutspurt och stiger till 10 procent i SvD/Sifo. För Centerledaren Annie Lööf vore det en stor framgång. Och valet kommer att ses som en viktig värdemätare på hur väljarna ser på partiets sidbyte i svensk politik. 

Soraya Post, Europaparlamentariker och toppkandidat för Feministiskt initiativ, under Sveriges Radios debatt i onsdags. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD

Feministiskt Initiativ. Allt pekar på att att Fi kommer förlora sin plats i EU-parlamentet, vilket skulle vara hårt slag mot partiet. Fi utan Gudrun Schyman, som slutade som partiledare i februari, har haft svårt att ta plats i debatten. Efter ett misslyckat EU-val är det svårt att se hur Fi ska kunna komma tillbaka på allvar igen.

Så röstade vi senast i EU-valet:

S: 24,2

MP: 15,4

M: 13,6

L: 9,9

SD: 9,7

C: 6,5

V: 6,3

KD: 5,9

Fi: 5,5