Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Omaka paret startar sin debatt-turné i Stockholm

Jan Björklund (L) och Jimmie Åkesson (SD). Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Björklund (L) och Jimmie Åkesson (SD) under onsdagens debatt i Bromma. Foto: Di TV

Nu startar SD-ledaren Jimmie Åkesson och L-ledaren Jan Björklund sin debatt-turné i Bromma.  

Det omaka paret kommer att debattera med varandra under tre tillfällen – och syftet är att höja temperaturen inför EU-valet.  

– Det finns tre skäl till att vi ska vara med i EU. Det första är Putin, det andra är Trump och det tredje är Kina, säger Jan Björklund. 

I dag hålls den första av tre planerade EU-debatter mellan Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Liberalernas partiledare Jan Björklund. 

Debatten startar klockan 15 och platsen är Alviks kulturhus i Bromma. 

Jan Björklund inleder med att prata om hur unionen startade som ett fredsprojekt efter andra världskriget. 

Jan Björklund ser högernationalismen som ett hot mot EU

– Det var två stora vägval man gjorde. Det ena var att man valde bort högernationalismen eftersom det var den som orsakat katastrofen. Det andra var att man valde bort socialismen och valde den liberala samhällsmodellen med marknadsekonomi, säger Jan Björklund. 

– Högernationalistiska partier i hela Europa och Sverigedemokraterna i Sverige är emot det här samarbetet. Vissa vill gå ur, vissa vill vara medlemmar i EU för att kunna montera ned samarbetet.

Debatten sänds live i Di TV. Foto: Di TV

Jimmie Åkesson ser federalisterna som ett hot mot Sverige

Jimmie Åkesson anser att EU:s överstatlighet är ett hot mot Sveriges självständighet. 

– Att man ska kunna handla med varandra, kunna plugga och resa inom Europa är något som alla kan hålla med om och tycka är bra. Det är inte det som det handlar om. Det handlar om vad vi ska besluta om i Sverige, vilka ska forma vår lagstiftning. Där är vi inte överens. Det finns väldigt starka krafter som vill dra oss ännu längre mot federalismen, där man vill att EU ska ha makt över skattelagstiftning och socialpolitik, säger Jimmie Åkesson.  

– Tar man bort överstatligheten så upphör EU:s inre marknad att fungera, säger Jan Björklund. 

Jan Björklund nämner fyra områden där han tycker att EU-samarbetet ska fördjupas: Arbetsmarknad, klimatet, gemensam utrikespolitik för att kunna sätta hårt mot hårt vad Gäller exempelvis Ryssland, och flyktingpolitiken. 

Åkesson: ”Ni vill ge EU större muskler att misslyckas”

– Kritikerna har rätt på två punkter. EU klarade inte av att hantera finanskrisen för tio år sedan och EU klarade inte av att hantera flyktingkrisen för några år sedan. 

Istället för att dra slutsatsen att EU inte klarar av de stora frågorna så anser Jan Björklund att svaret är ett utvidgat samarbete. 

– Mitt svar är att EU samarbetade för lite. 

– Varje gång EU har prövats i skarpt läge har det misslyckats. Ni vill ge EU ännu större muskler att misslyckas, jag tycker tvärtom, säger Jimmie Åkesson. 

För att kunna driva en mer effektiv utrikespolitik från EU så anser Jan Björklund att vetorätten bör slopas. Som exempel lyfter han att Italiens nya högerregering blockerar förlängda sanktioner Ryssland, som EU införde efter annekteringen av Krimhalvön. 

– Ett enstaka land ska inte kunna blockera. Besluten bör fattas med kvalificerad majoritet. Enstaka länder riskerar då och då att inte få som man vill, men så är det i föreningar. Att alla alltid ska ha vetorätt blir handlingsförlamande, säger Jan Björklund. 

Så vill SD och L bekämpa internationella ligor

Jimmie Åkesson anser inte att vetorätten bör avskaffas.  

– För mig är det obegripligt at man inte vill vara med i de sanktionerna. Men konsekvenserna om vetorätten tas bort kan vi inte överblicka. Då är vi i en situation då de större länderna kan köra över de mindre, och jag vill inte ha en sådan situation, säger Åkesson. 

Ett annat ämne som lyfts under debatten är internationella kriminella ligor som bland annat begår inbrott i Sverige. 

Jimmie Åkesson anser att brottsligheten är en följd av att Sverige saknar gränskontroller och tillräckliga befogenheter för tullmyndigheten och polisen. Han anser att polisen bör ges resurser att genomföra vägkontroller för att upptäcka stöldgods som transporteras. 

Jan Björklund lyfter fram att brottsligheten kan begås i flera olika länder i varje steg och menar att Europol, den europeiska polisen, kan spela en större roll i att bekämpa gränsöverskridande brottslighet. 

Under torsdagen hålls nästa debatt mellan de två partiledarna, som beskrivs som varandras ideologiska motpoler, i Gävle. 

Den startar klockan 19 på puben Söders Källa. 

Flera irriterade över Liberalernas planer

När Jimmie Åkesson och Jan Björklund i fredags förra veckan berättade att de skulle genomföra en debatt-turné tillsammans var det många som höjde på ögonbrynen. 

En av de kritiska rösterna tillhörde Moderaternas Gunnar Hökmark som kallade eventet för ”paradoxalt”. 

– Här har L gjort allt för att hålla SD ute från minsta form av samtal, och nu gör man allt de kan för att föra in dem i centrum för den politiska scenen. Man ger dem en central roll i en central Europadebatt, det är för mig obegripligt, sa han till Expressen.    

Moderaten Richard Herrey reagerade också och såg debattalliansen som ett desperat drag från Liberalerna. 

– Ja, jag tror de känner en desperation i partiet, att de måste göra något för att få uppmärksamhet. Då väljer man den väg de flera gånger satt ner foten för och sagt att man aldrig skulle göra, sa Herrey till Expressen. 

”Har Björklund blivit galen?”, skrev Helle Klein, chefredaktör på Dagens arbete, på Twitter. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!