Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Liberalerna kvar i EU: Balanserar på spärren

Karin Karlsbro vid Liberalernas valvaka. Foto: OLLE SPORRONG
Jan Björklund vid Liberalernas valvaka. Foto: OLLE SPORRONG
”Jag gör allt jag kan”, säger Karin Karlsbro. Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Skräck och glädje om vartannat när det stod klart att Liberalernas framtid i EU-parlamentet hänger på en skör tråd. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Liberalerna såg ut att åka ur EU-parlamentet.

Och det blev på gränsen – partiet balanser precis på spärren med sina 4,1 procent.

Ett ras med mer än hälften från 9,9 procent valet 2014.

– Vi har stått upp för våra idéer, raka i ryggen, och stått upp för det europeiska samarbetet. Det har inte lönat sig nu, men vi kämpar vidare, säger Jan Björklund.

 

VALRESULTATET: Se hur dina grannar röstade i EU-valet 2019 

Liberalerna förlorar mer än hälften av sitt stöd i EU-valet och får 4,1 procent av rösterna. 

Men Liberalernas valvaka fylldes trots detta av jubel, då ett flertal opinionsundersökningar visat att de riskerat att hamna under fyraprocentsspärren - och åka ur EU-parlamentet.

Det innebär att Liberalerna förlorar 5,8 procentenheter av sitt stöd, och tappar ett av sina två mandat.

Under sitt tal vid kvällens valvaka upprepade avgående partiledare Jan Björklund tidigare uttalanden om att ”högervindar” blåser i Europa.

Han deklarerade att valets vinnare är ”de som vill avskaffa EU, krossa EU, och vill att vi inte ska ha ett Europasamarbete.”

– Vi har stått upp för våra idéer, raka i ryggen, och stått upp för det europeiska samarbetet, sa Jan Björklund.

– Det har inte lönat sig nu, men vi kämpar vidare.

Förlorade stöd till Moderaterna

Att Liberalerna varit raka i sitt budskap under valrörelsen håller inte statsvetaren Jenny Madestam med om.

– Liberalerna är ett parti som allmänt är på glid. Väljarna vet inte var man har Liberalerna, sa Jenny Madestam i Expressen TV.

Hon pekade på katastrofstarten i EU-valupptakten när de petade EU-parlamentarikern Cecilia Wikström och i stället valde den relativt okända Karin Karlsbro till toppkandidat. 

Enligt SVT:s vallokalsundersökning Valu gick en majoritet av de som röstade på Liberalerna år 2014 över till andra före-detta allianspartier.

Moderaterna ska enligt undersökningen ha fått 22 procent av Liberalernas röster, Centerpartiet 17 procent och Kristdemokraterna fem procent.

”Det blåser kalla högernationalistiska vindar”

– Vi har presenterat ett starkt budskap, ett Europavänligt budskap där andra helst vill riva ned samarbetet, sa partiets toppkandidat Karin Karlsbro till Expressen TV under kvällen.

Hur känns det när ni, som kanske är det mest EU-vänliga partiet, ligger precis på gränsen? Vad säger det om klimatet i Sverige just nu?

– Kanske vädret i Stockholm i dag var typiskt för den tid vi lever i: det blåser kallt och då gäller det att stå pall.

Jan Björklund säger till Expressen TV att han tror att partiets resultat ”speglar att de Europafientliga och Europakritiska partierna som är på väg framåt över hela Europa – också i Sverige.”

Bara minuter innan vallokalerna stängde skyllde han Liberalernas dåliga mätningsresultat inför valet på ”högervindar”.

– Det är en stark högernationalistisk vind och det är väl ingen som blir förvånad om de högernationalistiska partierna går framåt. 

Mätningarna visade förlust

Tidigare på söndagen visade en sammanställning av ett flertal opinionsundersökningar gjort av Financial Times  – en så kallad poll of polls – att partiet kunde hamna precis under spärren på fyra procent.

Skop-mätningen den 20 maj fick L 3,8 procent av de svenska väljarnas röster. I en Inizio-mätning den 16 maj fick partiet 3,4 procent och i en Sifo-mätning den 15 maj skulle 4,1 procent rösta på L.

Sammanvägt ger det ett väljarstöd på 3,8 procent.

Även en beräkning från Politico Europe visade att L blir utan plats i EU-parlamentet. Där hamnade partiet precis under gränsen med 3,73 procent.

LUFs attack: De är det verkliga hotet mot individers fri- och rättigheter

Liberala ungdomsförbundet attackerade under söndagen Moderaternas motsvarighet, och kallade dem lögnare.

”MUF sprider en felaktig tolkning av EU:s sociala pelare för att skapa rädsla och missnöje för EU. Ge fan i det, ni är bättre än så”, skriver Luf på Twitter.

I en debattartikel i Upsala Nya Tidning skriver tre Luf-representanter att ”bakåtsträvande konservativa är det verkliga hotet mot individers fri- och rättigheter.”

De anklagar Muf för att ”sponsra inlägg med lögner om att den sociala pelaren ger Polen och Ungern makt över svensk aborträtt genom EU-samarbetet. Det stämmer inte.”