Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny mätning: Liberalerna kan bli utan mandat i EU

L:s toppkandiadat Karin Karlsbro.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD

Liberalerna kan bli utan mandat i EU-valet.

Det visar en ny mätning från DN/Ipsos där partiet får 4,5 procent. 

Samtidigt får KD 12,5 procent av rösterna i mätningen. 

Kristdemokraterna ser ut att gå starkt framåt. 

Partiet fick 5,9 procent sist i EU-valet 2014 och i en mätning från DN/Ipsos ser partiet ut att få 12,5 procent i valet som är på söndag.

Tidigare i veckan avslöjade DN att KD:s EU-parlamentariker Lars Adaktusson under sina fyra år som EU-parlamentariker röstat emot aborträtten 22 gånger, något som fått stor uppmärksamhet. 

– Jag är ändå inte säker på att historien om Adaktusson får något större genomslag. Även om han är en framträdande kristdemokrat så är han inte skälet till partiets uppgång. När det gäller SD så vet vi att de åtminstone tidigare har tenderat att gå ganska helskinnade ur skandaler, säger Nicklas Källebring, Ipsos opinionsanalytiker, till DN. 

Sverigedemokraterna ser också ut att bli valets vinnare då de får 16,9 procent i mätningen, vilket är en ökning med 7,2 procent i EU-valet 2014. 

Väljarstödet parti för parit

Sverigedemokraterna: 16,9 (+7,2)

Kristdemokraterna: 12,5 (+6,6)

Centerpartiet: 8,5 (+2,0)

Vänsterpartiet: 7,2 (+0,9)

Moderaterna: 13,6 (-0,1)

Socialdemokraterna: 23,9 (-0,3)

Feministiskt initiativ: 0,9 (-4,6)

Liberalerna: 4,5 (-5,4)

Miljöparitet: 9,9 (-5,5)

Övriga partiet: 2,1 (-0,9)

För Liberalerna ser det däremot ut att vara tuffare. I mätningen från DN/Ipsos får partiet 4,5 procent vilket kan jämföras med 9,9 procent i valet 2014. 

Partiet är där med nära att tappa sina två mandat.

– Eftersom Liberalerna har brutit med de forna allianspartierna M och KD så finns det mindre möjligheter att locka brinnande EU-vänner från de partierna, säger Nicklas Källebring till DN. 

Även Miljöpartiet ser ut att bli förlorare i EU-valet. För fem år sedan fick de 15,4 procent av rösterna medan partiet nu ser ut att få 9,9 procent av rösterna.  

Så gjordes undersökningen

DN/Ipsos har den 16–23 maj intervjuat 3.155 röstberättigade väljare. 935 intervjuer gjordes per telefon och 106 via sms med ett slumpmässigt urval. 2.114 intervjuer gjordes med ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel.  

Frågan som ställdes: ”Om det var val till Europaparlamentet i dag, vilket parti skulle du då rösta på?”.