Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

MP vill införa en europeisk tågunion – ”Behövs stora förändringar”

Miljöpartiet går till val på en ny europeisk tågunion. Bilden visar ett tgå som anlänt i Paris från London. Foto: YOAN VALAT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Miljöpartiet går till val på en ny europeisk tågunion. I en debattartikel i Dagens Nyheter presenterar MP:s kandidater till EU-parlamentet Jakop Dalunde, Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren en rad förslag som alla ska underlätta för ett grönare resande.

I dag har varje medlemsland egna operatörslicenser, banavgifter och regelverk och partiet vill ge EU:s järnvägsbyrå (ERA) ett tydligare mandat och mer pengar för att samordna tågtrafiken i unionen. En övergripande tåglagstiftning bör också införas, skriver miljöpartisterna.

I artikeln lyfts även förslag som redan röstats igenom i parlamentet, bland annat ett gemensamt bokningssystem för tågresor och ett ökat samarbete mellan tågbolagen vid förseningar.

För att finansiera den stora omställningen vill de tre politikerna införa en gemensam europeisk flygskatt.

"Det behövs stora förändringar och satsningar för att det naturliga förstahandsvalet för resor mellan länderna inom EU ska vara tåg", skriver de.

Alice Bah Kuhnke. Foto: OLLE SPORRONG
Pär Holmgren. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Jakop Dalunde. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM