Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

MP-tjänsteman anmälde Lundgren för sexofredandet

Peter Lundgren, SD, talar med Expressens reporter Elin Jönsson före Aftonbladets debatt på Hotel Malmen i Stockholm. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Chefsåklagare Maria Sterup har inlett en förundersökning mot Peter Lundgren, SD, gällande sexuellt ofredande mot en partikollega. 

Polisanmälan gjordes av en politisk sekreterare på Miljöpartiet riksdagskansli, som för tillfället är tjänstledig. 

Det var i måndags som Expressen kunde avslöja att Sverigedemokraternas toppkandidat i EU-valet, Peter Lundgren, har tagit en kvinnlig partikamrat på brösten mot hennes vilja. 

Peter Lundgren har själv bekräftat sitt agerande, och att kvinnan puttade bort hans händer. Till Expressen har han sagt:
– Jag tog henne nog på brösten när vi satt där, vi var ganska fulla den kvällen, och hon puttade undan händerna.

Dagen efter avslöjandet gjordes en polisanmälan mot Peter Lundgren. Med stöd av polisanmälan valde chefsåklagare Maria Sterup att inleda en förundersökning om misstänkt sexuellt ofredande, ett brott som kan ge den som döms från böter upp till fängelse i två år.

Expressen kan nu berätta att den som gjorde in polisanmälan är en person med stark koppling till Miljöpartiet. 

Mannen har arbetat som både pressekreterare och politisk sekreterare för Miljöpartiet, men är för tillfället tjänstledig.

Expressen har varit i kontakt med anmälaren, som inte vill kommentera.

Anmälaren orolig att det inte anmälts

I polisanmälan, som gjordes på måndagen men registrerades tidigt tisdag morgon, står att anmälaren inte har någon personlig koppling till någon av de inblandade. Syftet med polisanmälan beskrivs så här av polis: 

”Anmälaren vill göra en polisanmälan då det kan misstänkas att ett brott har begåtts och för att anmälaren är orolig att händelsen inte anmälts av berörd person”. 

I polisanmälan beskrivs det misstänkta brottet så här:

”Peter Lundgren kan misstänkas för att ha sexuellt ofredat okänd kvinna genom att hålla fast henne med knäna och ta innanför hennes tröja mot hennes vilja”. 

Anmälan har gjorts via polisens kontaktcenter, 114 14.

Peter Lundgren, SD, talade med journalister före Aftonbladets debatt på Hotel Malmen i Stockholm. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD-kvinnan fick panik av Lundgrens tafs

Expressen har tagit del av ett bandat samtal mellan den utsatta kvinnan och Kristina Winberg, som dagen före avslöjandet tvingades lämna partiet då hon informerat dem att hon bandat sin kvinnliga partikamrats vittnesmål om Lundgren.

Där säger kvinnan bland annat att hon fick panik av Lundgrens beteende

SD-KVINNAN: – Det var tur att det var folk i rummet. Tänk om jag varit själv med honom.

WINBERG: – Ja du.

SD-KVINNAN: – Ärligt, det är det jag tänker mest.

WINBERG: – Ja, med tanke på att han är rätt stor och stark.

SD-KVINNAN: – Ja, han klämde ju för fan åt mig med benen ju. Jag fick sån panik… Jag fick panik.