Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljö och klimat viktigaste frågan inför EU-valet 2019

Klimat och miljö är väljarnas viktigaste fråga inför EU-valet, enligt DN/Ipsos undersökning.Foto: SASCHA STEINBACH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Miljö och klimat är den viktigaste frågan för väljarna inför det stundande EU-valet, visar en undersökning från DN/Ipsos. 

Frågan om invandring har gått från den femte till den näst viktigaste frågan. 

– Klimatfrågorna har funnits med under längre tid men de har lyfts ytterligare det senaste året av torka, bränder och demonstrationstågen med unga människor, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN

Om mindre än tre veckor går EU:s medlemsnationer till val till Europaparlamentet. 

Två frågor sticker ut som de absolut viktigaste för svenskarna: miljö och klimat, samt migrationsfrågan, visar en undersökning från DN/Ipsos. 

Var fjärde väljare anser att klimatet är viktigaste frågan – precis som inför EU-valet 2014.

Undersökningen visar att frågan om invandring flyttats upp till den nästviktigaste, från att vid förra valet ansetts vara den femte viktigaste frågan.  

 

UNIK CHANS: Gör Valkompassen EU-valet 2019 

Miljö och klimat viktigaste frågan inför EU-valet

Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, säger till DN

– Efter förra valet har vi haft flyktingkrisen 2015. Döden på Medelhavet har tydliggjort att det finns en uppgift att lösa för EU. Klimatfrågorna har funnits med under längre tid men de har lyfts ytterligare det senaste året av torka, bränder och demonstrationstågen med unga människor. 

– De som nämner invandringen som en viktig fråga tenderar att vilja minska den. Det är en betydligt mindre grupp som ser mottagande och integration som det viktiga, fortsätter han. 

Undersökningen visar också att frågor om brottsbekämpning, överstatlighet och EU-avgiften blivit allt viktigare för väljarna. 

Valet till Europaparlamentet hålls söndag den 26 maj.

Så gjordes undersökningen

Mellan den 9 och 22 april 2019 har DN/Ipsos intervjuat 1 007 röstberättigade väljare utifrån ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel. 

Frågan som ställdes var: Vilken eller vilka frågor är viktigast när du ska ta ställning till hur du kommer att rösta i valet till Europaparlamentet? 

De svarande hade möjlighet att uppge fler alternativ än ett. 

 

Källa: Dagens Nyheter