Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mätning: L åker ut – SD dubblar sitt stöd

Jan Björklund (L).
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson (SD).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Liberalerna och Feministiskt initiativ åker ur EU-parlamentet. Samtidigt går både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna starkt framåt. Det visar en mätning som Demoskop gjort på uppdrag av Expressen. 

– Siffran är särskilt uppseendeväckande eftersom EU-valen har varit Liberalernas starka gren, säger Demoskops opinionschef Peter Santesson om Liberalernas resultat. 

Den 26 maj har Sverige EU-val. Om det vore val i dag skulle Liberalerna bli helt utan mandat i EU-parlamentet då de hamnar på ett väljarstöd på 3,3 procent i väljarstöd. Det visar en mätning från Demoskop som gjorts på uppdrag av Expressen, där frågan ”vilket parti tror du att du kommer rösta på” ställts. I jämförelse med det förra EU-valet, som hölls 2014, skulle detta innebära att Liberalerna tappar hela 6,6 procentenheter och blir därmed det parti som tappar mest. 

– Det har varit ont om goda nyheter för Liberalerna de senaste månaderna, och i den här mätningen håller mönstret i sig. Med ett stöd på 3,3 procent inför EU-valet betyder det att partiet åker ur parlamentet om detta också blir ett valresultat. Siffran är särskilt uppseendeväckande eftersom EU-valen har varit Liberalernas starka gren där partiet har legat högre än i riksdagsvalen. Det är en kombination av faktorer som tynger ned Liberalerna, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop. 

– En stor del är läget på hemmaplan, där regeringssamarbetet fått partiet att blöda väljare, inte minst till Moderaterna. Men samtidigt står partiet utan någon välkänt toppnamn den här gången. Avståndet till spärrgränsen är inte större än att den är inom räckhåll. Men mätningen visar att läget är kritiskt för Liberalerna.

Även Feministiskt initiativ – som landar på 1,0 procent i väljarstöd – blir utan mandat, visar mätningen. 

Jan Björklund (L).
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD dubblar stödet

Sverigedemokraterna är det parti som ökar mest, visar mätningen. Partiet får nu 19,3 procent i väljarstöd och blir därmed det största partiet efter Socialdemokraterna, som minskar marginellt från valet 2014 och landar på 23,4 procent. I jämförelse med valet 2014 ökar Sverigedemokraterna med hela 9,6 procentenheter i denna mätning. 

– Det är ju ett väldigt bra utgångsläge för EU-valet naturligtvis. Och glädjande också att även de övriga konservativa partierna ökar i den här mätningen. Det kan ju säga något om det allmänna opinionsläget också, säger Jimmie Åkesson om resultatet i mätningen. 

Nu bytte vi ju strategi nyss och beslutade att inte längre driva frågan om EU-utträde. Vet väljarna vad nu vill göra i EU-parlamentet egentligen? 

– Jag tror att väljarna har koll på vad vi vill i en högre utsträckning än vad man kanske får en bild av. Vi har fått oerhört bra respons på strategiförändringen där vi nu balanserar bättre mellan att å ena sidan vara oerhört kritiska till överstatligheten, men där vi å andra sidan bejakar de sidor med EU som är bra. Frihandeln till exempel. 

Jimmie Åkesson (SD).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Miljöpartiet tappar stort

Även för Kristdemokraterna ser det ljust ut. De går från 5,9 procent i väljarstöd i valet 2014 till 10,4 procent i denna mätning. Efter Sverigedemokraterna är Kristdemokraterna därmed det parti som ökar mest i stöd, följt av Moderaterna som ökar med 3,3 procentenheter. 

Det parti som tappar mest efter Liberalerna är Miljöpartiet. I förra EU-valet blev de näst största parti, men landar nu på 9,0 procent av väljarstödet. Detta trots att partiets toppnamn, Alice Bah Kuhnke, i en mätning som Expressen kunde publicera i förra veckan var den kandidat som både var mest välkänd och hade högst förtroende bland toppkandidaterna. 

– Miljöpartiet ser visserligen inte ut att matcha succéresultatet i förra EU-valet. Men det valet var innan den turbulensen och regeringssamarbetet som krympte partiets väljarbas. Jämför man med partiets läge i opinionen i rikspolitiken så är det här starka siffror. Miljöfrågan ligger relativt högt på dagordningen och Alice Bah Kuhnke samlar förtroende även utanför det egna partiet, säger Peter Santesson. 

34 procent av väljarna är osäkra

Samtidigt visar mätningen att andelen osäkra väljare är många. I denna mätning är det hela 34 procent. 

– Valdeltagandet i EU-valen är betydligt lägre än i riksdagsvalen vilket innebär en osäkerhet. Förmåga att kunna mobilisera och få sina väljare till vallokalerna kan få stor betydelse. Vi ser ett större intresse för att delta i valet än inför förra EU-valet, men den här faktorn kommer att vara viktig. 

– Här finns en nackdel för M, KD och SD som har något lägre mobiliserande väljare. I stället verkar MP och V ha en fördel av mer motiverade väljare. Man kan också se att andelen osäkra är högre bland unga och kvinnor, som ser ut att bestämma sig senare.

Vilket parti tror du att du kommer rösta på?

Moderaterna: 17,0 procent (13,7 procent)

Centerpartiet: 6,1 procent (6,5 procent) 

Liberalerna: 3,3 procent (9,9 procent)

Kristdemokraterna: 10,4 procent (5,9 procent)

Socialdemokraterna: 23,4 procent (24,2 procent) 

Vänsterpartiet: 7,9 procent (6,3 procent)

Miljöpartiet: 9,0 procent (15,4 procent)

Sverigedemokraterna 19,3 procent (9,7 procent) 

Feministiskt Initiativ: 1,0 procent (5,5 procent) 

Annat parti: 2,6 procent (3,0 procent) 

Andel osäkra: 34 procent. 


(siffran inom parentes är resultatet i EU-valet 2014)

Så gjordes mätningen:

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten

Fråga: ”Den 26 maj är det val till Europaparlamentet. Vilket parti tror du att du kommer rösta på?”

Undersökningsperiod:  12–24 april 2019.

Metod och urval: Telefonintervjuer utifrån befolkningsurval baserat på telefonnummer samt webbintervjuer i en panel som rekryteras bland besökare på drygt 400 socioekonomiskt stratifierade webbplatser. Att på eget initiativ anmäla sig till webbpanelen, s.k. självrekrytering, är inte möjligt.

Antal genomförda intervjuer: 1 595 intervjuer varav 800 per telefon och 795 via webb.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Beställare: Expressen.

Se hela Bara Politik 24 april: