Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malin Björk (V) och Karin Karlsbro (L) frågas ut i SVT

Karin Karlsbro (L) frågas ut i SVTFoto: SVT/Skärmdump
Vänsterpartiets Malin Björk frågas ut i SVT.Foto: SVT/Skärmdump
EU-parlamentarikern Malin Björn (V) kandiderar för en andra mandatperiod. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Karin Karlsbro är Liberalernas toppkandidat. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
1 / 7

Malin Björk (V) avböjde att svara på frågan om ett handelsavtal med Ghana under söndagens EU-debatt. 

– Jag får återkomma till Ghana, sa hon i SVT:s ”Toppkandidaterna”.

I utfrågningen sade Malin Björk att hon inte vill lagstifta abortfrågan inom EU – eftersom hon inte ”litar på EU:s institutioner vad gäller mänskliga rättigheter”. 

På söndagskvällen utfrågades Vänsterpartiets toppnamn inför EU-valet, Malin Björk, och Liberalernas toppnamn, Karin Karlsbro, i SVT:s ”Toppkandidaterna”.

Debatten inleddes med frågor till V-toppen Malin Björk om EU:s migrationspolitik och fördelningen av flyktingar. 

Malin Björk framlade vikten av att fördela ansvaret mellan EU-länderna. Hon lade även stor vikt vid att säkra flyktvägarna för kvotflyktingar.

Förra året uppgick antalet kvotflyktingar till 25 000 sökande. Där vill V-toppen se en tiofaldigad ökning, till 250 000 flyktingar.

– Jag är jättestolt över det. Det är det enda förslaget på EU:s bord som handlar om säker och laglig flyktväg. Att det inte finns på plats är för mig en stor skam, säger hon.

Malin Björk: ”Litar inte tillräckligt på EU:s institutioner”

Nästa ämne handlade om abortfrågan, där Vänsterpartiet driver kvinnans rätt till lagliga aborter. Malin Björk menar att abort är en mänsklig rättighet, men vill inte att EU ska lagstifta det.

– Jag litar inte tillräckligt på EU:s institutioner vad gäller mänskliga rättigheter. I ett annat europeiskt samarbete som verkligen satte människor, klimatet allra främst. Då hade vi kanske kunnat lagstifta det. 

Tidigare år skrotade Vänsterpartiet sitt krav på att Sverige skulle lämna EU. I utfrågningen får Malin Björk frågan om varför partiet inte vill använda EU i de frågor som de brinner mest för. 

– Vår grundläggande kritik mot EU kvarstår. Vi ser ett EU framför oss som fortfarande sätter företagens frihet framför människor, framför klimat. De sätter också företagens rättigheter framför demokrati och mänskliga rättigheter, säger hon. 

Slutligen frågades Malin Björk om EU:s handel. Där ställde sig V-toppen kritiskt och kallade EU:s handelsavtal ”ganska tandlösa”. 

På frågan om varför hon röstade nej till ett handelsavtal med Ghana blir svaret kort.

 – Jag får återkomma till Ghana, säger hon innan hon vidareutvecklar: 

– Jag kommer ihåg att vi har satt demokrati och mänskliga rättigheter allra högst och det finns inget avtal som EU tecknat som lever upp till de kraven. 

Därefter gick frågorna över till Karin Karlsbro, som först fick frågor om EU:s budget.

Karin Karlsbro: ”Det här är inte gratis”

I fjol betalade Sverige 39 miljarder kronor i avgift till EU. EU-kommissionen vill öka med 15 miljarder kronor till, men Karin Karlsbro tonar ner det och kallar det för ”ett bud”. 

På frågan om budets rimlighet svarade L-toppen:

– Det här är inte gratis. I ett skarpt läge så kan vi komma att behöva satsa. Låtsas man att det är gratis så tycker jag det är ren populism, säger hon.

När Karin Karlsbro pressas om hur Sverige ska betala avgifter kommer inget tydligt besked. 

– Det förslaget som kommissionen motsvarar några promille av Sveriges BNP. Det är en utgift som vi kommer behöva ta över statsbudgeten. Men att bekämpa brottsligheten och trygga EU:s yttre gräns är saker vi måste göra för att värna Sveriges intresse, säger hon. 

Kandidaterna i debatt om EU:s försvarspolitik

I kvällens debatt diskuterade kandidaterna EU:s försvarspolitik. Liberalerna vill stärka EU:s försvarspolitik, medan Vänsterpartiet förespråkar diplomatiska verktyg. 

– Vi ser ökat hot från Ryssland. Det handlar om militär hot men också informationskrigsföring. Genom fördjupade samarbeten så stärker vi Sveriges intressen, säger Karin Karlsbro. 

Malin Björk säger att även Vänsterpartiet är oroliga för Putins aggressivitet och ”USA:s vårdslösa ledare”. 

– Men vi ser i dag att vi har en kapprustning. Nu har Europa och Sverige möjligheten men också utmaningen att välja vilken kraft man ska vara. Då ska man vara fred, diplomati och nedrustning.

Karin Karlsbro menade att om Vänsterpartiet fått bestämma de senaste 30 åren så hade Sverige i dag saknat ett försvar. 

– Vi förhandlar också kring försvarsbudget, men det handlar om Sveriges alliansfrihet och jag tror det är oerhört många här hemma som värderar Sveriges alliansfrihet. Vi ser att det inte tjänar Sveriges intresse av att vara del av Frankrikes stormaktsströmmar, svarar Malin Björk.

I morgon avslutas SVT:s ”Toppkandidaterna” med utfrågning av Moderaternas Tomas Tobé och Socialdemokraternas Heléne Fritzon.