Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malin Björk om EU-lönerna: ”Absurt!”

EU-parlamentariker får 92000 kronor i månaden i lön och dessutom 3000 kronor i traktamente per dag. 

Alldeles för mycket protesterar Malin Björk (V).

– Det är absurt, säger hon i Expressens Bara Politik. 

I Expressens politikmagasin ”Bara politik” protesterar nu Malin Björk (V) mot de höga lönerna och ersättningsnivåerna för EU-parlamentariker. 

Som EU-parlamentariker får man 92000 kronor i månaden i lön och dessutom 3000 kronor i traktamente per dag samt 50000 kronor i månaden i kontorsbidrag  

Alla EU-ledamöter får dagtraktamente oavsett var de bor – även de som bor i Bryssel. Utöver det finns kontorsbidraget, som är avsett att användas för den administration, som ledamoten behöver på plats i Bryssel. 

Malin Björk med Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Annie Lööf biter tillbaka mot Ebba Busch Thor 

Tar inte ut hela sin lön

Malin Björk vet inte varför det är så höga ersättningar och varför det inte förändras. 

– Jag vet faktiskt inte och vi har drivit ändringsförslag på ändringsförslag på ändringsförslag att sänka både kontorsersättningen och traktamentet, men vi har inte fått med oss en majoritet, men jag kommer fortsätta med det, säger hon i ”Bara politik”

Malin Björk väljer själv att enbart ta ut 29000 kronor i månadslön. Resten ger hon till sitt parti. 

Hon har svårt att förstå de höga lönerna och ersättningarna. 

– Det är absurt. Jag tar ut 29000 kronor i lön för jag betalar resten i partiskatt och sedan finns de andra ersättningarna. Det viktiga är att man använder dem för sitt uppdrag och det som blir över tycker jag då. Min princip är att det ska tillbaka in i EU-systemet. 

Hon vill sänka ersättningarna.

– Det är inte rimligt att man ska ha så mycket. Jag skulle gärna se - och vi i Vänsterpartiet - att man har ett system där man egentligen bara har mot kostnadsersättning. Det skulle också funka. 

LÄS MER: Heléne Fritzons attack på Sara Skyttedal: ”Det är ren populism”

Se Bara Politik 23 maj här: