Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Madestam: ”Finns en konservativ våg nu”

Expressens politikexpert Jenny Madestam svarar på frågor om resultatet i SVT:s vallokalundersökning.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Tomas Tobé och Moderaterna ser ut att gå fram i EU-valet.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD och M går starkt framåt enligt de första valresultaten – medan L klarar sig precis ovanför spärren.

Samtidigt har KD tappat var tredje väljare på fem dygn.

Expressens politikexpert Jenny Madestam svarar på frågor om valresultatet.


LÄS MER: Valresultat – så röstade dina grannar 

Kan man tolka det som att det blåser högervindar?

– Absolut. Och att det är en protest mot regeringspartierna och januariavtalet. Det sa Jimmie Åkesson också: att vi har en konservativ opposition och att SD ska vara en ledande kraft i den här oppositionen.

– Så ser det lite ut. I svensk inrikespolitik finns det mer ett socialistiskt block med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet på ena sidan och så har vi ett liberalt block i mitten med Centern, Liberalerna och Miljöpartiet och sedan har vi de mer konservativa partierna. Man kan tolka det som att det är ett utslag av att väljarna är kritiska mot regeringsbildningen.

Alla jublar nu. Har det det här valet inga förlorare?

– Jo, absolut. Framför allt Miljöpartiet som tappar två mandat. Liberalerna tappar mandat. Och naturligtvis Feministiskt initiativ.  Sett till rena mandat är det Miljöpartiet som är den stora förloraren. 

– Man får en flashback från september när vi satt här vid det nationella valet och alla utmålade sig som vinnare. Vi lever i en sådan tid där det är enormt viktigt och symboliskt att inför sina egna partiarbetare och väljarna att man framstår som stark.

Vi ser en gröna vågen-effekt i Europa. Men inte i Sverige – trots att vi har Greta. Varför?

– I Sverige är Miljöpartiet ihopkopplade med regeringspositionen och MP har kompromissat bort delar av sin själ med Socialdemokraterna. Väljarna kan inte lita på dem och därför lyfter de inte mer.

– Centerpartiet gör ett bra val och det är inte otänkbart att en del som röstade på MP i förra valet har gått till C. Greta-vågen står också utanför politiken, den är kritisk mot alla partier för att ingen gör tillräckligt. Samtidigt räddas nog MP:s siffror lite av Greta om man jämför med riksdagsvalet. 

Hur kan Alice Bah Kuhnke dansa när Miljöpartiet förlorar två mandat?

– Det är väldigt fascinerande. Men jag tror ändå MP jämför sig med riksdagsvalet och då är det en framgång. Förra EU-valresultatet var det Fi och MP som var vinnarna, då var det en annan politiskt tid men en rosagrön våg genom Sverige. Den har vi inte sett nu.

Även Kristdemokraterna verkar nöjda.

– Jag tror att just Sara Skyttedal har upplevt att hon har motvind. I debatterna var det ganska hetsigt tonläge och hon är som politiker ganska polariserande. Det hör man också när hon säger att ”vi har visat dem” och ”vi gav oss inte”. Det känns som att hon talar om att det finns några som är emot just Kristdemokraterna. Jag vet inte vilka hon syftar till då.

Analys – parti för parti

Jenny Madestam kommenterar:

Socialdemokraterna blir störst men backar också.

”Socialdemokraterna är ganska nöjda med det här resultatet utifrån en oro att man skulle backa. Man satte ett ganska tryggt kort på första plats. Heléne Fritzon har tagit sig under valrörelsen och blivit tuffare, inte minst mot Sara Skyttedal.”

Moderaterna blir näst största parti.

”Vi har sett att Moderaterna är det främsta partiet bland unga väljare, enligt vallokalsundersökningen. Det är ett parti som har varit väldigt tydligt med att det ska vara lag och ordning och där Tomas Tobé har hamrat in det här budskapet. Han har lite lyckats sätta agendan för den här valrörelsen.”

Sverigedemokraterna går upp 5,7 procentenheter och är det parti som ökar mest.

”Sverigedemokraterna har sett ut att kunna bli näst störst. Så där är det förmodligen lite dubbla känslor, även om man är mycket nöjda. Det här befäster att positionen som man har i svensk politik.”

Miljöpartiet är fjärde största parti och tappar 3,8 procent.

”Det är ett förlorarparti sett till mandat. Det är intressant för klimatfrågan har varit den absolut viktigaste frågan för väljarna. Samtidigt har man haft stor konkurrens, för alla partier har pratat om klimatfrågan.”

Centerpartiet vinner ungefär lika mycket som Miljöpartiet förlorar.

”Det är inte helt otänkbart att en del väljare har rört sig mellan Miljöpartiet och Centerpartiet. Centerpartiet hade i början det lite knackigt med bråket med Kristdemokraterna, där det såg ut som att Fredrik Federley var ute på hal is. Sedan har man ändå lyckats sätta sig på kartan.”

Kristdemokraterna går upp 2,7 procentenheter.

”Kristdemokraterna hade nog hoppats på mer under kvällen. Samtidigt säger man att man är nöjda. Men det kan nog vara en omvänd Adaktusson-effekt. Frågan om röstningen i abortfrågan har nog stannat av den här ökningen.”

Vänsterpartiet går upp med 0,4 procentenheter.

”Det partiet är lite av en förlorare. Vänsterpartiet har varit i skymundan i valrörelsen, även om Malin Björk också är en van Europaarbetare och kan EU, men frågorna har handlat om miljö och klimat och lag och ordning. Det är inte riktigt Vänsterpartiets frågor.”

Liberalerna går back 5,8 procentenheter.

”Liberalerna är en stor förlorare. Det är katastrof och ett fiaskoval för det mest EU-vänliga partiet, som allmänt befinner sig i kris. Det här resultatet är ytterligare en sten på bördan. Samtidigt pustar de ut för att de får vara kvar i parlamentet.”

Fi tvingas lämna parlamentet.

”Naturligtvis var det en stor besvikelse för Feministiskt initiativ, men ingen förväntade sig något annat. Det är intressant att Schyman har varit helt frånvarande.”

Turbulent valrörelse

Det har varit många petningar i valrörelsen – vad beror det på?

– Det har varit sena petningar och allmänt stingsligt och oroligt. Det kan vara i kölvattnet av att vi har en annorlunda politisk tid bakom oss. Vi hade väldiga svårigheter att få ihop en regering och vi har ett nytt politiskt landskap. Partierna är i nya positioner och oroliga för om väljarna kommer att tycka om det. Man är väldigt mån om att framstå i god dager inför väljarna . Då har man kanske agerat lite förhastat, som till exempel Liberalerna som bytte ut sitt toppnamn, Cecilia Wikström, som definitivt var ett dragplåster. 

En som inte petades trots en del skriverier var Sverigedemokraternas Peter Lundgren. 

– Hela skandalen kring honom är fascinerande. I inget annat parti hade det fungerat att först erkänna det som han har gjort och sedan krishantera och lyckas gå vidare och få vara kvar och göra ett okej val. Det visar på att Sverigedemokraterna inte är som de andra partierna. 

M och SD går framåt

Redan när vallokalsundersökningen kom vid klockan 21.00 såg högerpartierna ut att gå framåt.

SD och Moderaterna går framåt mest – samtidigt ser sig fler väljare som höger – hur kommer det sig?

– Det går att betrakta som en spegling av det gångna regeringsdebaclet och svårigheten att bilda regering där vi till slut fick en S+MP-regering med stöd av C och L, men där det vi i realiteten har en borgerlig majoritet i riksdagen, om man räknar in SD. Egentligen har vi kanske en borgerlig majoritet i opinionen trots den regering vi har fått.

Är det en svensk högervåg vi ser i EU nu?

– Det finns en konservativ våg nu och det är det som framkommer nu i EU, en polarisering mellan liberala krafter a la Macron och i Sverige med januariavtalet - och å andra sidan Marine Le Pen och de konservativa krafter som är kritiska mot öppna gränser och så vidare. Men att bunta ihop M och KD där är svårt - de är mer spretiga. Det finns i M de mer liberalt sinnade och i KD de mer öppna i invandringsfrågan. Men ser man till regeringsbildningen och en opposition med ett konservativt block så är det så, men det formas främst som en kritik mot regeringssamarbetet.

Moderaterna och Tobé har stått för en stark slutspurt – vad ligger bakom det?

– Absolut, det handlar om att han har hamrat in ett budskap - lag och ordning, stoppa stöldligorna , mer pengar till Europol. Det budskap har han kört i nästan varje fråga i kombination med att han är en slipad politiker som kan ta debatter och är medial. Det är en fördel när det är i det här valet mycket personfokus. 

KD tappar var tredje väljare – är kritiken mot Adaktusson anledningen?

– Jag tror att det är en omvänd Adaktusson-effekt. Man har också haft höga förväntningar på att partiet gått bra- man har tuffat på i mätningarna. Men sedan kom den här frågan och det har skadat. Men det började redan med bråket mellan C och KD där Fredrick Federley skrev en debattartikel och ifrågasatte KD:s demokratiska grundvalar vilket skapade ett bråk. Därifrån har det inte riktigt lyft för KD. Skyttedal har fått frågor om att inte kunna välja mellan Macron och Orbán och sedan kom det här med Adaktusson och abortfrågan. Sådant är inte bra. Sara Skyttedal är också en person som skapar känslor. Hon är polariserande i hela sin person och argumentationsteknik. Det kan man vinna på medan en del drar sig undan. 

Vad händer om Liberalerna åker ur?

– Då blir det katastrof för det partiet. Det är redan ett parti på rejält glid. Det som kommer påverkas är deras partiledarval. Om de åker ur EU-parlamentet ökar möjligheter för Nyamko Sabuni att bli vald. De vill sätta sig på kartan och väljer en partiledare som sticker ut, vågar vara kontroversiell och har ett ledarskap. Min magkänsla säger att de inte åker ur, Liberalerna är ett parti som kan gynnas i ett EU-val eftersom de har en väljarbas som går och röstar. Det är stor sannolikhet att de håller sig kvar. 

Socialdemokraterna står still gentemot förra valet – vad betyder det för partiet?

– De säger samtidigt att de är nöjda och glada. Partigruppen i parlamentet ser ut att tappa, då går S i Sverige emot den trenden, vilket man vill fira. Partierna lyckas inte riktigt särskilja EU-valet mot det nationella, för S blir det ett sätt att ta tempen på vad väljarna säger efter regeringsbildningen. Då ser man det som ett kvitto på att väljarna inte helt vänt dem ryggen.

Socialdemokraterna gör sitt sämsta val någonsin. Vad beror det på?

– Det är ett parti som har svårigheter och förknippas med etablissemanget samtidigt som vi ser en våg av etablissemangskritik. De har en dubbelhet i förhållningssättet till EU, där de å ena sidan ska vara en progressiv kraft för en internationalisering och å andra sidan är de protektionistiska, vill ta tillbaka kontrollen och ha svenska kollektivavtal. De benen går inte alltid ihop.