Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M-toppen om Lundgren: ”För jävligt, rent ut sagt”

Jessica Polfjärd (M).Foto: PRESSBILD / MODERATERNA
Peter Lundgren (SD).Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Annie Lööf (C).Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraternas EU-topp Peter Lundgren anklagas för att ha ofredat en kvinnlig partikamrat. 

Många har reagerat efter att Expressen avslöjat turerna som ledde till att SD-parlamentarikern Kristina Winberg sparkades och ströks från listan.

– Det är för jävligt, rent ut sagt, säger Moderaternas EU-kandidat Jessica Polfjärd. 

Den tidigare SD-politikern Hanna Wigh skriver på SVT Opinion att hon vid flera tillfällen har varit med och tystat ner potentiella skandaler. 

I går kväll stod det kart att EU-parlamentarikern Kristina Winberg utesluts från Sverigedemokraterna och stryks från listan, där hon stått som nummer fyra. 

Detta efter att Expressen konfronterat EU-toppen Peter Lundgren med uppgifter om att han tagit en kvinnlig partikamrat på brösten, vilket bekräftas i bandade samtal mellan kvinnan och Winberg.

Lundgren medger att han tog kvinnan på brösten. På måndagen säger han i Ekot att det hela är en ”överdriven historia” och att han och kvinnan ska gå ut och bemöta anklagelserna tillsammans.

Flera politiker har reagerat på Expressens avslöjande.

– Om det här stämmer så tycker jag att det är för jävligt, rent ut sagt. Peter Lundgren förminskar det faktum att han har tagit en kvinna på brösten och verkar inte förstå att det här är ett sexuellt ofredande, om kvinnan inte har velat det här. Peter Lundgren måste förklara vad han har gjort och sagt, säger Jessica Polfjärd, Moderaternas andranamn i EU-valet.

Den tidigare SD-politikern Hanna Wigh lämnade partiet i protest mot hur SD hanterar sexuella övergrepp. Hon har själv sagt att hon blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp av en SD-riksdagsledamot. 

Händelsen polisanmäldes, men förundersökningen lades senare ner av åklagaren då brott inte gick att styrka. 

På måndagen skriver hon en debattartikel på SVT där hon skriver att hennes hjärta värker för den kvinna som utsatts. Hon skriver också att anklagelserna mot Peter Lundgren inte är en isolerad händelse inom partiet. 

”Länge var jag själv en del av Sverigedemokraterna och i mitt uppdrag som partistyrelseledamot fick jag gång på gång vetskap om potentiella skandaler som puttrade under ytan, redo att smutsa ner partiets fasad”, skriver hon på SVT Opinion. 

Vidare skriver hon: 

”Om det gick så långt att något sipprade ut i offentligheten var jag snabbt framme för att släta över och göra mitt bästa för att minimera skadorna”. 

Annie Lööf om Peter Lundgren: ”Vedervärdigt”

Även Heléne Fritzon, toppnamn för Socialdemokraterna, reagerar.

– Det är alltid allvarligt när kvinnor utsätts för sexuella trakasserier. Det blir så klart ännu allvarligare när förövaren tycks vara en person som säger sig företräda folket, säger hon.

Soraya Post, EU-parlamentariker för Feministiskt initiativ, säger till Expressen:

– Oavsett om han var onykter måste han stå upp för det fel han har gjort och säga att han ber om ursäkt, utan att skylla på fylla. Det här visar också vilken kvinnosyn som partiet har, det här är inte nytt. 

Centerpartiets partiledare Annie Lööf skriver på Twitter:

”Om dessa uppgifter stämmer är det helt vedervärdigt. Kvinnan som larmat får gå när mannen misstänks för övergrepp, och han bekräftar dessutom det inträffade. SD visar återigen upp sin bedrövliga kvinnosyn.”

https://twitter.com/annieloof/status/1130345234049712128

På Instagram skriver MP-kandidaten Alice Bah Kuhnke:

”Normaliseringen av tafsande är fan inte okej! Och det pågår överallt. I varenda rum och i alla korridorer, också i maktens. [...] Det finns en stark anledning till att jag kommer arbeta hårt för en #Metoolag i hela EU.”

https://www.instagram.com/p/BxrNwsLo2T0/

Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets partiledare, kommenterar också på Twitter:

”Straffas den kvinna som slår larm om sexuella trakasserier från SDs toppolitiker? Jimmie Åkesson måste kliva fram och ta ställning till det som nu sker i hans parti.”

https://twitter.com/jsjostedt/status/1130359112326406144