Expressen kunde i måndags avslöja bandupptagningar där en kvinnlig SD-politiker berättade om paniken hon kände när Peter Lundgren tog henne på brösten mot hennes vilja. I samtalen så vittnar kvinnan flera gånger om att Lundgren till och med höll fast henne.
När Expressen i helgen konfronterade Lundgren med uppgifterna sa han:
– Jag tog henne nog på brösten när vi satt där, vi var ganska fulla den kvällen, och hon puttade undan händerna.
Och vidare:
– Jag vet att jag la handen på hennes bröst.
I en debattartikel hos Expressen pekar Socialdemokraternas EU-parlamentariker Jytte Guteland och Anna Hedh på SD:s kvinnosyn med anledning av Lundgrens erkända tafsande. Guteland och Hedh skriver också att SD i EU-parlamentet ”på punkt efter punkt röstat emot alla försök att stoppa sexuella trakasserier, i arbetslivet, i det offentliga rummet eller i politiken.”
Uppgifterna, som också rapporterats av tidningen Arbetet, bygger på röstningsprotokoll från EU-parlamentet.
Nej till förslag om nolltolerans
Där framgår att Lundgren i september förra året exempelvis röstade nej till förslag om nolltolerans mot sexuella trakasserier i själva parlamentet, vilket bland annat skulle innebära införandet av en arbetsgrupp med oberoende experter i parlamentet.
Lundgren röstade också nej till formuleringar om att parlamentet ska uppmana nationella, regionala och kommunala parlament att stödja offer och att parlamentet skulle understryka behovet av standardiserat regelverk mot våld och trakasserier på arbetsplatser. I de nämnda omröstningarna så röstade de moderata parlamentarikerna också nej, precis som Lundgrens partikamrat i EU-parlamentet Kristina Winberg. När hela resolutionen var föremål för omröstning var SD-parlamentarikerna de enda svenskar som la ned sina röster medan de andra röstade ja.
Peter Lundgren skriver i ett svar, som förmedlats av SD:s presschef Henrik Gustafsson, till Expressen:
”Jag och Kristina, i de voteringar vi ställts inför, har alltid utgått från ett självbestämmandeperspektiv. Samtliga voteringar som efterfrågas handlade om huruvida vi vill ha tvingande EU-lagstiftning på området eller andra obligatoriska åtgärder - eller inte. Eftersom vi inte vill ha arbetsrättslig lagstiftning på EU-nivå röstade vi därför nej. Vi menar att det är upp till varje enskild medlemsstat att bestämma detta själva.”
”Gjort ett bra jobb”
På frågan om Lundgren på något annat sätt engagerat sig mot sexuella trakasserier skriver han, via Gustafsson:
”Partiet satte mig 2014 på valsedel för att, om jag kom in, fokusera och arbeta med de frågor som ligger inom mitt kompetensområde. Detta har jag uppfyllt och gjort ett bra jobb, tycker jag.”
I onsdags inledde chefsåklagare Maria Sterup på särskilda åklagarkammaren en förundersökning mot Lundgren om sexuellt ofredande. Lundgren svarade genom att polisanmäla Kristina Winberg, som i helgen informerade partiledningen att hon hade gjort en inspelning där den utsatta kvinnan berättade om händelsen, för förtal. Under torsdagen meddelade åklagarmyndigheten först att de inlett förundersökning i det förtalsärendet men den uppgiften var felaktig och dementerades sedan av myndigheten.
Peter Lundgren vill inte, för Expressen, förklara vad han menar ska utgöra förtal i Winbergs uttalanden.