Tonläget mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna har skruvats upp allt mer under EU-valrörelsen och angreppen mellan de två partierna har haglat i luften.
Från Socialdemokraterna har man rentav velat göra hela valet till en folkomröstning om SD, och öppet ifrågasatt partiets demokratiska trovärdighet och beskrivit det som högerextremt. SD har å sin sida svarat med en affischkampanj med budskapet: ”Det är inte första gången sossarna hjälper Tyskland att ta över Europa”.
Att insatsen är hög för båda partierna inför söndagens val råder det inget tvivel om. Och bakom det höga tonläget ligger en accelererande utveckling där Sverigedemokraterna äter sig in allt mer i det som är kärnan i den socialdemokratiska väljarbasen: LO-medlemmarna.
Omfattande LO-kampanj
Inför valet i höstas genomförde LO den mest omfattande påverkanskampanjen riktad mot sina egna medlemmar i organisationens historia. Det handlade om att få dem att rösta på S, och inte SD.
Kampanjen beskrivs av både LO och S som framgångsrik i efterhand, men det säger sannolikt mer om förväntningarna. För det var till slut bara 41 procent av LO-medlemmarna som röstade på S i valet, en tillbakagång med hela 12 procentenheter på bara fyra år.
Samtidigt ökade Sverigedemokraterna kraftigt och fick 24 procent av LO-medlemmarnas röster.
Nu är det redan dags för nästa stora slag om arbetarväljarna. Och Expressen kan nu avslöja att stödet för S bland LO:s medlemmar fortsatt att rasa kraftigt sedan valet.
S-ras bland LO-medlemmar
Enligt en intern mätning som LO låtit göra, som blev klar i april, uppgav endast 32,2 procent av medlemmarna att de skulle rösta på S i EU-valet, en nedgång med 9 procentenheter jämfört med resultat i riksdagsvalet.
Samtidigt uppger 26,5 procent enligt samma mätning att det skulle rösta på SD. Dramatiken i siffrorna blir tydlig om man jämför med förra EU-valet 2014.
Då röstade 55 procent av LO-medlemmarna på S och 12,6 procent på SD, enligt en sammanställning av Novus.
Gapet mellan de två partierna har alltså minskat från 43 till 5,7 procentenheter på bara fem år, om nu LO:s egna siffror står sig.
https://datawrapper.dwcdn.net/O6vlA/1/LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tonar ned betydelsen av siffrorna, och tror att resultatet på söndag kommer bli bättre än undersökningen visar.
– När det är så pass lågt valdeltagande och bara omkring hälften som röstar går det inte att mäta tillförlitligt. Ingen vet vad som kommer hända på söndag, säger han.
Men siffrorna har skapat nervositet inom LO, där man ser dem som delvis en effekt av januariöverenskommelsen och det faktum att S nu driver en politik som till stor del går helt på tvärs mot det LO lovade sina medlemmar inför valet 2018.
Vapnet: 30 000 LO-företrädare
För arbetarrörelsen handlar det om mer än bara valresultatet och antalet mandat i EU-parlamentet. Men allvarligt för rörelsen är att legitimiteten till de nära banden mellan LO och S riskerar att urholkas som en följd av väljartappet.
LO gör nu också allt för att få upp S siffror och trycka tillbaka SD:s. Totalt deltar 30 000 företrädare från LO i den nu pågående valkampanjen för S, och redan på onsdagsmorgonen passerade LO sitt uppsatta mål på 150 000 individuella samtal med sina medlemmar inför valet. Och nu försöker man nå ytterligare 50 000 medlemmar de sista dagarna.
Det är utan konkurrens den största kampanjinsatsen från LO:s sida i en EU-valrörelse, och målgruppen är framför allt de förbund där SD har starkast stöd. I Byggnads har 40 procent av medlemmarna blivit kontaktade.

LO:s kampanjbudskap ”ta tillbaka kontrollen” har fått stor uppmärksamhet och även en hel del kritik, eftersom det är samma budskap som användes av brittiska Ukip inför brexit-omröstningen.
LO: ”Har nått fram till många”
– Jag är ganska optimistisk. Vi har nått fram till många och särskilt i de förbund som har mycket problem med sverigedemokrater. Det här är ett nytt sätt att arbeta för för oss och den strategi vi ska använda oss av framöver, säger Karl-Petter Thorwaldsson.
Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson, som brukar beskrivas som partiets chefsideolog, är mindre imponerad.
– Jag tror att LO kommer att få väldigt lite utdelning för alla pengar de stoppar in. Och grundproblemet är inte vi. Grundproblemet är att Socialdemokraterna inte har en egen berättelse eller vision som tilltar arbetarväljare. Vi kommer förr eller senare att gå om, säger han, och pekar på utvecklingen i resten av Europa.
– Det vi ser i Sverige är också en del i en internationell trend där det sker en kraftig tillbakagång eller till och med kollaps på sina håll för socialdemokratin, säger Mattias Karlsson.
Men en sak är de båda tämligen överens om: det är ett på flera sätt avgörande politiskt slag som nu utkämpas vars utgång kommer få stor betydelse.
SD: ”Strid om initiativet”
– I grund och botten är det en strid om vilket samhälle vi vill ha men också en avgörande strid om förstapositionen i svensk politik och just nu står slaget om LO-kollektivet, säger Mattias Karlsson.
– Det är den här utvecklingen vi kommer se, där Moderaterna har svårt att göra sig relevanta och det är mellan Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna som striden står om vem som ska ta initiativet i svensk politik, fortsätter han.
Kampen mellan SD och S sätter också allt större prägel ute på landets arbetsplatser. Både sidor vittnar om ökade motsättningar mellan SD-anhängare och företrädare för LO.
– Så fort någon sverigedemokrat blir vald att företräda dem fackligt utesluts dem av LO. Det är klart att det skapar en väldig polarisering, säger Mattias Karlsson.
”Tuffa samtal”
Och Karl-Petter Thorwaldsson, som själv är ute mycket på arbetsplatsbesök, beskriver det som ”veritabelt ställningskrig”.
– Jag besöker ställen med mycket Sverigedemokrater, och det är tuffa samtal som förs, säger han.
Karl-Petter Thorwaldsson medger att man är tagna på sängen inom arbetarrörelsen av SD:s kraftigt ökade väljarstöd de senaste åren. Och även om han säger sig vara ganska hoppfull inför söndagens val, är han rejält bekymrad inför valet 2022 och menar att Socialdemokraterna måste lägga om politiken om utvecklingen ska brytas.
– Det uppenbart att vi på lång sikt måste hitta en bättre politik som lockar arbetarväljare. Det vore att ljuga att säga annat. Skattesänkningar för rika är inte det våra medlemmar vill se, säger LO-ordföranden.