Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

KD går framåt – men ingen ny succé

Kristdemokraternas EU-kandidater Sara Skyttedal och David Lega och partiledare Ebba Busch Thor jublar efter att den preliminära rösträkningen presenterats.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thor vid KD:s valvaka i Stockholm.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Vi gör vår medborgerliga plikt även när det regnar så jag hoppas många som ännu inte har röstat tar den möjligheten”, säger Stefan Löfven.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Många trodde att Kristdemokraterna gick mot en ny succé, men avslöjandet om hur tidigare EU-parlamentarikern Lars Adaktusson röstat i abortfrågan ser ut att ha påverkat. 

På fem dygn har KD tappat tiotusentals väljare. Partiet gick visserligen framåt, men det blev inte något succéval för Ebba Busch Thors parti. Kristdemokraterna stannade på 8,6 procent av rösterna.

– Det har känts som att alla var emot oss, säger Ebba Busch Thor. 


VALRESULTATET: Se hur dina grannar röstade i EU-valet 2019 

Kristdemokraterna har legat på siffror kring 10 procent i mätningar inför EU-valet. I DN/Ipsos mätning, som presenterades i torsdags, fick Kristdemokraterna 12,5 procent. 

När valmyndigheten släppte resultatet stod det klart att KD fick 8,6 procent. 

– Vi gjorde det, en historisk valrörelse – två mandat, säger Ebba Busch Thor på valvakan.  

– Det har känts som att alla var emot oss. Det var väldigt mycket mottryck men vi visade att vi klarade av den turbulensen också. 

Partiet verkar ha fått betala priset för hur Lars Adaktusson röstat i abortfrågan – 22 gånger röstade han emot.

Ella Bohlin vågar dock inte säga något om huruvida snacket kring Lars Adaktusson i media påverkat resultatet. 

– Det är för tidigt för att säga, säger hon.

Jakob Forssmed (KD) utesluter inte att det påverkat valresultatet. 

– Svårt att veta, det kan det ha gjort. Om det blivit en osäkerhet var Kristdemokraterna står i frågan även om vi varit tydliga. Motståndarna har förstås försökt kapitalisera på det, säger han.  

Expressens statsvetare Jenny Madestam konstaterar att partiet hade högre förväntningar. Hon tror att rubrikerna kring Lars Adaktusson kan ha påverkat valresultatet. 

– I förra EU-valet var Lars Adaktusson ett rejält dragplåster. I det här valet tycks det som att han kan ha varit med och dragit ner siffrorna, utifrån de förväntingar partiet hade, säger hon.

– Det här blev inget bra, det var därför man gick ut och fördömde det här från partiet.

”Väldigt slagkraftig”

Ella Bohlin (KD) till Expressen tv:

– Vi tangerar det näst bästa valresultatet som Kristdemokraterna gjort i Europaparlamentssammanhang, jag känner mig väldigt glad och stolt.

– Det här har varit en speciell valrörelse. Jag tycker att den varit smutsig med många angrepp på Kristdemokraterna, rena lögner. Men vi kan vara nöjda med valrörelsen.

Angående Sara Skyttedal konstaterar Jenny Madestam att hon gått i samma fotspår som Ebba Busch Thor. 

– Hon är väldigt slagkraftig och orädd. Vi har sett att det varit en väldigt positiv effekt med Ebba Busch Thor, men det behöver inte vara positivt. Men hon har gjort sig väldigt känd. 

I fredags möttes partiernas toppkandidater i en slutdebatt i SVT. Där gick det hett till, och bland annat anklagade Socialdemokraternas Heléne Fritzon Kristdemokraternas Sara Skyttedal för att åka runt i sportbil med Gucci-väskor samtidigt som hon kallar väljarna för ”dumpuckon”.

Skyttedal svarade senare på Twitter. 

”Tips till er som vill köpa en prisvärd ”Gucciväska””, skrev hon och visade upp en väska för 499 kronor från Åhléns.

Stefan Löfven om Sara Skyttedal

KD-ledaren Ebba Busch Thor har efter det kallat valrörelsen ”smutsig”.

– Jag har tyckt att den varit ganska brutal faktiskt. Mycket, mycket mer negativt kampanjande mot andra partier, som inte minst vi fått lov att känna av den här våren jämfört med valrörelsen i höstas, säger hon till Expressen tv.  

– Jag har varit rätt förvånad av debattnivån, viljan att missförstå motståndarna och att det florerar så mycket halvsanningar och direkta lögner faktiskt. 

Om det påverkar partiet positivt eller negativt vet hon inte än. 

– Det är klart att det skäl lite fokus, och det är klart att det varit en väldigt speciell situation för till exempel Sara skyttedal som får stå i debatter i tv och märka att alla andra partier slår. 

Men statsminister Stefan Löfven, S, håller inte med. När Expressen TV träffar honom utanför riksdagshuset på valdagen svarar han på om han tycker att Fritzons påhopp på Skyttedal var rimligt.

– Eftersom hon själv framhåller Gucci-väskan och sportbilen kan det inte vara fel att att referera till hennes egna ord. Det är inte vi utan hon som pratar om Gucciväskor och sportbilar så om vi citerar henne själv kan väl inte det vara så farligt, säger Löfven.

Han håller inte med kritikerna om att det har varit mycket pajkastning i valrörelsen.

Om EU-valet 2019: Handlar om värderingar

– Nej, det här är ett viktigt val om värderingar och det är därför vi stör oss på Gucciväskor och sportbilar för det här handlar om kvinnors rättigheter. Kristdemokrater som inte kan stå upp för kvinnors rätt till sin egen kropp, inte står upp för aborträtten, partier som inte står upp för löntagares rättigheter och klimatfrågan – det är sådana värden det här handlar om, säger statsministern.

Han säger också att de viktiga värderingsfrågorna har synts mer mot slutet.

– I början var det andra frågor som dominerade men mot slutet har värderingsfrågorna kommit fram i och med att Kristdemokraterna inte står upp för aborträtten som vi trodde var självklart. Där har vi en tydlig värderingsfråga, kvinnors rätt till sin egen kropp är oerhört viktigt.

Ebba Busch Thor och Sara Skyttedal har hela tiden hävdat att KD står bakom svensk abortlagstiftning.