Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven: Jag har aldrig sagt att SD inte ska ha ett inflytande

Norrköping, 09.48: Ombord på kampanjbussen tillsammans med EU-toppkandidaten Johan Danielsson. Foto: Alex Ljungdahl
Stockholm, 07.40: Bussen ska snart ge sig av. Stefan Löfven ställer upp för en bild med SSU:are.Foto: Alex Ljungdahl
Norrköping, 11.47: Stefan Löfven med en korvbricka med mos på gatuköket. Foto: Alex Ljungdahl

Om riksdagsvalet var en folkomröstning om välfärden är EU-valet ett om högerextremism. Det menar statsminister Stefan Löfven (S) som nu pekar ut Moderaterna som möjligen ”än värre” än Kristdemokraterna. 

– Man har tagit kliv som jag menar är för långt, säger Löfven i en stor intervju med Expressen. 

– Ta en du! säger Stefan Löfven och pekar på den avlånga kakan med pärlsocker på.

Hans turnébuss har precis lämnat Norrköping och Leons gatukök, där han ätit korv med en rejäl klick bostongurka på. 

Nu sitter statsministern fastspänd med säkerhetsbälte i mitten av bussen. En liten skål med färdkost står på bordet framför honom: geléhallon, choklad och finska pinnar.

Sist finska pinnar var på tal var när statsministern träffat – och fikat – med den då nytillträdde talmannen Andreas Norlén (M) inför den regeringsbildning som både skulle bli rekordlång och rekordsvår. Inte minst för Stefan Löfven som tvingades kompromissa rejält för att få sitta kvar som statsminister. 

Norrköping, 11.47: Stefan Löfven i luckan på Leons korvkiosk.Foto: Alex Ljungdahl
Norrköping, 11.46: Statsministern beställer korvbricka med mos på gatuköket.Foto: Alex Ljungdahl
Norrköping, 11.51: Stefan Löfven med en dagens och citronvatten. Foto: Alex Ljungdahl
Norrköping kl 11.19: Även livvakterna behöver få något i sig.Foto: Alex Ljungdahl
Norrköping, 11.23: Stefan Löfven och toppkandidaten Johan Danielsson håller en spartansk presskonferens.Foto: Alex Ljungdahl

På söndag är det val igen. 

Och om riksdagsvalet var en folkomröstning om välfärden, vilket han då gärna framhöll att det var, så menar han att det här valet är en folkomröstning om högerextremismens framfart.  Något som oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) kallar för ”dumheter” och att det handlar om att Löfven ”försöker motivera världens konstigaste regeringsbildning”. 

Vad menar du med att kalla det för folkomröstning om högerextremismens framfart? 

– Det är ett val för hela det europeiska parlamentet. Och vi ser till exempel i Ungern och Polen hur fria medier inte bara ifrågasätts, utan också motarbetar och inskränks. Vi ser också hur oberoende domstolar inte blir oberoende längre och hur kvinnors rättigheter ifrågasätts ganska starkt. Nu ska vi välja representanter från hela EU. Därför är detta naturligtvis ett värderingsval. 

Norrköping-Eskilstuna, 13.32: Intervju med Expressens Karolina Skoglund ombord på kampanjbussen.Foto: Alex Ljungdahl
Eskilstuna, 15.34: Framme i Eskilstuna och nästa stopp för kampanjandet.Foto: Alex Ljungdahl

Men för de svenskar som går och röstar? Varför lyfter du det här i den svenska valrörelsen? 

– De här krafterna verkar inte bara utanför Sveriges gränser, utan finns naturligtvis innanför också. Vi ser till exempel diskussionen om Kristdemokraterna och aborträtten, där jag menar att de inte står upp för kvinnors rätt till sin egen kropp. De har en person som konsekvent röstat emot kvinnors rätt till abort. Det är för mig också en värderingsfråga. 

Menar du bara KD eller är det fler partier du ser de här krafterna i? 

– Jag ser att Moderaterna säger att de kan tänka sig att samarbeta med de högerextrema partierna i EU-parlamentet (i en intervju med DN sade toppkandidaten Tomas Tobé att han var beredd att förhandla även med Sverigedemokraternas partigrupp för att få igenom sin politik, reds anm). Det kanske är än allvarligare. Om vi har högerextrema krafter i Europa och så säger traditionella, demokratiska partier att de kan tänka sig att samarbeta med dem. Det är också illa. 

– Jag säger inte att Moderaterna och Kristdemokraterna är extrema partier, men om man säger att man är beredd att samarbeta med de här partierna har man tagit kliv som jag menar är för långt. Då legitimeras de och får de en plattform för sin politik.

Norrköping, 09.56: Trångt i korridorerna när Löfven besöker De Geergymnasiet.Foto: Alex Ljungdahl
Norrköping, 09.59: En stund i aulan med eleverna på De Geergymnasiet.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Norrköping, 10.31: Löfven tar emot en tygpåse som gåva under besöket på De Geergymnasiet.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Norrköping, 10.54: På väg ut från De Geergymnasiet. Två fnittriga tjejer tar bilder i smyg på statsministern. Foto: Alex Ljungdahl

I försvarsberedningen, som Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna lämnat, sitter Socialdemokraterna nu kvar tillsammans med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Varför är det okej? 

– Åtta partier sitter i den här beredningen. Då får alla partier svara för sitt, vilka slutsatser de drar. Jag har aldrig sagt att SD inte ska ha ett inflytande i riksdagen. De sitter i utskotten, de sitter i beredningar. Men vi har inget organiserat samarbete och det kommer vi aldrig att ha. 

Så är förhandling okej så länge det inte är organiserat samarbete i sådana här frågor? 

– Nej, men det har inte varit någon förhandling. Utan de har ju suttit i beredningen och alla åtta partier är eniga om den säkerhetspolitiska analysen och vilka riktningar man tycker att försvaret ska ta – och hur det ska göras. 

Det har Löfven sagt om SD tidigare

Intervju med SVT:s Mats Knutson 14 februari i år:
”Den stora risken med ett sånt parti är att de får det avgörande inflytandet. Därför vill jag se till att de inte får det.”

Pressträff i riksdagen 12 december 2018: 

”M och KD får igenom sin budgetreservation med hjälp av SD. Statens finanser lämpar sig synnerligen dåligt av ryckighet och politiskt spel. Det är ansvarlöst att M och KD gör på det här sättet. De ger SD ett avgörande inflytande över svensk politik.”
Aftonbladet 11 december 2018:
”Nu närmar vi oss ett läge som jag varnat för hela hösten, där SD får ett direkt avgörande inflytande på svensk politik.”

TV4 Nyheterna 16 december 2018: 

”Varje tid och plats när högerextrema mobiliserar så måste varje demokrat fatta sitt beslut – att släppa fram eller hålla emot. Jag kommer att hålla emot.”

Tal i Jönköping 30 augusti 2018:
”Socialdemokraterna är i dag den enda garanten som utesluter ett inflytande från Sverigedemokraterna så att de inte kan påverka Sveriges framtid.”

Presskonferens 2 december 2014: 

”Vårt besked är att vi är beredda att samarbeta om budgeten, om samtal för att få en lösning där SD inte får det avgörande inflytandet.”

”Man vänder inte en riktning i ett land på några år”

Stefan Löfven säger att den bästa medicinen mot högerextremism är att ta tag i de utmaningar och problem som finns i vårt samhälle, eftersom det skapar misstro och missnöje.

Du har varit statsminister sedan 2014. Vad har du själv för ansvar i det missnöje som uppstått?

– Det är inte så att man vänder en riktning i ett land på bara några år, utan det är sådant som kommer att ge resultat nu och senare. 

– Jag har sett till att budgeterna som regeringen lägger ger mest till de som behöver mest och minst till de som tjänar mest. Konsekvent har vi gjort så. Vi har lagt budgetar som ger mer till kvinnor än till män av det enkla skälet att kvinnor ofta tjänar sämre än män. Och vi har sett till att föra mycket resurser ut till landet. Det är en konsekvent politik som vi fört och tänker fortsätta att föra. 

Ändå stod det klart att att regeringen i den uppgörelse de i januari gjorde med Miljöpartier, Centerpartiet och Liberalerna kommer att ta bort värnskatten, vilket är en extra skatt som de som tjänade allra mest 

– Ingen får allt i uppgörelsen, alla får något. Liberalerna har fått värnskatten. Hade jag valt själv hade jag inte tagit bort den, sade Stefan Löfven till Expressen då. 

Norrköping, 11.16: Stefan Löfven tar selfies med personalen från bilverkstaden.Foto: Alex Ljungdahl
Norrköping, 11:17: Snack med två paffa ungdomar vid verkstaden.Foto: Alex Ljungdahl
Norrköping, 11.40: Inspelning av kampanjfilm utanför korvkiosken.Foto: Alex Ljungdahl
Norrköping, 11.41: Filminspelning på parkeringen.Foto: Alex Ljungdahl
Norrköping, 11.49: Löfven pratar med de poliser på plats som ansvarar för säkerheten. Foto: Alex Ljungdahl

Om man ser till vissa frågor som det bubblat mycket i, migration till exempel. Där valde ni aktivt 2014 att inte ta den debatten. Var det dumt?

– Debatten var ju där. Det är inte så att det inte var en debatt om migration 2014. Men vi ska alla komma ihåg att under hösten 2015 hände något dramatiskt och det är en utveckling som ingen förutspådde. Så sent som sommaren 2015 sa Migrationsverket i sin bedömning att det skulle bli ungefär som i fjol, och sen kom september och den dramatiska ökningen. Men vi ändrade ju snabbt svensk lagstiftning för att ta ner antalet som söker asyl i Sverige för att vi ska ligga på samma nivå som övriga EU-länder. 

Men i er valanalys efter valet 2014 framgick det ju att ni aktivt tagit beslutet att inte debattera migration?

– Min poäng är att det var en diskussion om migrationen i valrörelsen under 2014, och det var det under den här också. Men det är också så att en valrörelse kan inte bara domineras av en enda fråga. För mig var det också viktigt att ta upp löntagares rättigheter, den sociala tryggheten, vården, skolan. Valrörelser kan inte bara handla om en enda fråga.

Västerås, 17.24: Torgmöte vid valstugan på Sigmatorget.Foto: Alex Ljungdahl
Västerås kl 17.19: Riksdagsledamoten Olle Thorell kommer till torgmötet. Foto: Alex Ljungdahl
Västerås, 17.27: Valarbetare hjälper till att hålla bakgrunden på plats. Foto: Alex Ljungdahl
Västerås, 17.21: Löfven uppmanar alla att gå och rösta i sitt tal på Sigmatorget.Foto: Alex Ljungdahl

Kort efter valet planeras en missförtroendeomröstning om ett av dina statsråd, socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Hur säker är du på att du får behålla henne?

– Det är upp till varje parti. Men att använda riksdagens skarpaste verktyg i en fråga där KU (konstitutionsutskottet) faktiskt håller på att diskutera vilka slutsatser man ska dra är inte seriöst. Statsrådet har varit på utfrågning i KU och de har fått skriftligt material och underlag som de just nu sitter och diskuterar. Att de här partierna ändå bestämt sig för att rikta missförtroende innan det är klart är som sagt inte seriöst.

Stefan Löfven säger att han tror att Moderaterna valt att väcka missförtroende mot Annika Strandhäll innan KU är klara just eftersom det är valrörelse. 

– Det går inte så bra för dem och då väljer man en sådan här fråga i hopp om att det blir fokus på den. Det har väl hänt förr att partier försökt med den manövern, men jag tror inte att det lyckas så bra. Det är ett desperat, moderat parti. 

Har du själv förtroende för Strandhäll i den här frågan? 

– Ja, absolut. 

Menar du att de tjänstemännen som skrivit brev till KU, har de farit med osanning? 

– Nej, det är möjligt att man har olika bild. Jag tänker inte ge mig in i det, för KU håller på att behandla det. Men det står utan tvekan att statsrådet tagit upp de brister som regeringen såg med myndigheten: om hanteringen för att människor ska känna trygghet i en process vad gäller sjukskrivning, rehabilitering och att det finns samordning med andra myndigheter och så vidare. Det har tagits upp vid ett flertal tillfällen. Det har jag fullt förtroende för. 

Västerås, 17.42: En kvinna kommer fram och hälsar efter att Löfven avslutat sitt tal.Foto: Alex Ljungdahl

Det som nu kallas ”Bensinupproret 2.0” håller på att bli enormt. Hur bemöter du det? 

– Jag kan förstå dem. Jag är själv uppväxt på landsbygden och där är det många som är helt beroende av bil. Och de måste kunna köra sin bil. Men det är också så att vi måste kunna göra en klimatomställning, för våra egna barn- och barnbarn och generationerna som inte är födda ännu.

– Så vi ska köra bil, men vi ska köra rent. Det är inte så att man måste köra bil på bensin. Vi ska göra en omställning, men då ska vi hjälpas åt att göra den. Det är inte så att vi ska lämna det ansvaret till den enskilde. Vi gör det tillsammans. Exempelvis genom en grön skatteväxling på femton miljarder. Det vi också kan hjälpa människor att göra rätt, jag tror att de flesta vill göra rätt.

Det var verkligen den plats där det gick upp för mig att nu, nu är det allvar här.

Lite drygt en och en halvtimme efter att bussen rullat i väg från Leons gatukök rullar den in på Volvo-fabriken i Eskilstuna där Stefan Löfven ska göra nästa besök.

Eskilstuna, 14.13: Besök på Volvo Construction Equipment.Foto: Alex Ljungdahl
Eskilstuna, 14.55: Vid Volvofabriken. Senaste gången Löfven besökte Volvo var under finanskrisen för tio år sedan.Foto: Alex Ljungdahl
Eskilstuna,14.56: ”Jag är själv uppväxt på landsbygden och där är det många som är helt beroende av bil. Och de måste kunna köra sin bil”, säger Stefan Löfven.Foto: Alex Ljungdahl
Eskilstuna, 15.11: Besök på IF Metall lokalavdelning i Mälardalen.Foto: Alex Ljungdahl
Eskilstuna, 15.48: Dörrknackning på Skogsängen för att locka väljare.Foto: Alex Ljungdahl

Han minns när han besökte Volvo under finanskrisen för tio år sedan, säger han. Men då var det i egenskap av ordförande för IF Metall.

– Man förstår ju vad som händer under en finanskris. Men det var nog det företag där det först blev så uppenbart. För det var så tyst på verkstadsgolvet. Det körde inga truckar, jag hörde inga svetsare som fräste. Utan det var så tyst. Det var verkligen den plats där det gick upp för mig att nu, nu är det allvar här. 

 

LÄS MER: Paniken hos Löfven – LO-väljarna går till SD