Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Adaktusson hoppar av valvakan hos SVT

Lars Adaktusson.
Foto: OLLE SPORRONG

KD-politikern Lars Adaktusson har ställt in sin medverkan vid SVT:s valvaka – och vid Expressens uppesittarkväll på lördag. 

Det efter att Dagens Nyheter avslöjat att han röstat emot aborträtten 22 gånger i Europaparlamentet. 

Enligt SVT motiverar han beslutet att inte medverka vid valvakan med att han saknar energi efter den senaste tidens turbulens. 

Lars Adaktusson meddelade på torsdagen att han ställer in sin medverkan i SVT:s valvaka vid EU-valet på söndagskvällen. 

SVT skriver att Adaktusson, som är KD:s  andre vice ordförande, motiverar sitt beslut med att han efter den senaste tidens turbulens saknar energi. 

På torsdagsförmiddagen ställde han också in sin medverkan i Expressen TV:s uppesittarkväll, som hålls på lördagskvällen före EU-valet. 

Fått stark kritik 

Det var i tisdags som Dagens Nyheter avslöjade att Lars Adaktusson under sina fyra år som EU-parlamentariker röstat emot aborträtten 22 gånger. 

”Det kan tyckas märkligt att man som parlamentariker röstar mot förslag som kan vara både viktiga och rätt i sak. Men det händer emellanåt och det är väsentligt för att motverka de krafter som konsekvent arbetar för att EU ska växa och lägga under sig mer makt”, skrev Lars Adaktusson i ett mejl till Dagens Nyheter. 

Hans agerande har fått stark kritik – och KD:s partiledare Ebba Busch Thor har tagit avstånd från hur Lars Adaktusson röstat i vissa frågor. 

– Han har hållit grundlinjen att EU inte ska besluta om aborträtten. Men det finns delar där jag tycker att Sara Skyttedal som är vår nuvarande toppkandidat, det är henne man röstar på inför det här valet och inte Lars Adaktusson, har helt rätt linje. EU måste höja sin röst och stå upp för att det är kvinnorna själva som måste besluta om man vill fullfölja eller avsluta en graviditet, sa Ebba Busch Thor till Expressen på onsdagen. 

Expressen har varit i kontakt med KD:s presstjänst som meddelar att Lars Adaktusson avböjer att kommentera. 

LÄS MER: Lars Adaktusson röstade mot abort 22 gånger