Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kristina Winberg sparkades via mejl: ”Förtvivlad”

Kristina Winberg fick beskedet om att hon utesluts ur partiet i söndags kväll.
Foto: Matilda Nyberg

JÖNKÖPING. Sverigedemokraternas petade EU-kandidat Kristina Winberg är besviken på sitt parti. 

I samband med Expressens avslöjande om att SD-toppen Peter Lundgren ska ha tafsat på en partikollega, uteslöts hon ur partiet. Via ett protokollunderlag på mejl. 

– Det gick kanske 10 minuter från att jag fick det mejlet till att jag hörde på tv att jag var utesluten ur partiet, säger Kristina Winberg. 

Det var i söndags kväll som SD-parlamentarikern Kristina Winberg fick beskedet att hon petats från partiets lista till EU-valet. 

– Jag har knappt förstått själv vad som hänt, säger hon när vi träffas hemma hos henne i Jönköping. 

– Just nu är jag utmattad, förtvivlad och ledsen. Det har varit väldigt jobbiga dagar för mig, säger Kristina Winberg.  

Bara några timmar innan hon plockades bort som kandidat hade hon berättat för partiledningen om ett inspelat telefonsamtal mellan henne själv och en kvinnlig partikollega. 

Kollegan beskriver där hur SD-toppen Peter Lundgren tafsade på henne under en fest. Under samtalet säger kvinnan att hon ska ha blivit fasthållen av Peter Lundgren medan han tog henne på brösten.  

Många har hört av sig till Kristina Winberg efter helgens avslöjande.
Foto: ROBIN ARON

– Jag tog henne nog på brösten när vi satt där, vi var ganska fulla den kvällen, och hon puttade undan händerna, sa han när han konfronterades med uppgifterna.

Kristina Winberg befann sig i samma rum och såg vad som inträffade. Hon säger att hon inte ingrep för att hon var i chock. 

– Jag förstod inte vad som hände, jag var helt paralyserad. Efter en kort stund var det en annan person som klev fram och avbröt hans agerande, säger hon. 

Peter Lundgren har tidigare bekräftat för Expressen att han tagit kvinnan på brösten vid det aktuella tillfället. 

Fick mejl om uteslutningen

Under söndagen hade partiet ett möte i verkställande utskottet. Där fattades ett beslut om att Kristina Winberg skulle strykas från listan till EU-valet, samt uteslutas ur partiet. 

– Jag fick ett protokollsunderlag mejlat till mig på söndagskvällen. Det gör mig besviken så klart, jag tycker att de hade kunnat ringa mig, säger Kristina Winberg.  

– Det gick kanske 10 minuter från att jag fick det mejlet till att jag hörde på tv att jag var utesluten ur partiet. 

Hennes kontakt med Sverigedemokraternas partiledning har varit knapphändig sedan uteslutningen. 

– Jag har inte hört ett enda ord från dem sedan jag uteslöts, säger hon. 

Efter Expressens konfrontation med Peter Lundgren i lördags informerade Kristina Winberg partiet om inspelningen och vad som hände på festen för drygt ett år sedan. Hon fick då instruktioner från presstaben om att inte prata med medierna, enligt henne. 

Nästa gång ledningen hörde av sig var det med ett uteslutningsbesked.  

”Jag har fått mycket skit”

Reaktionerna från partiet har inte låtit vänta på sig. Många har hört av sig till Kristina Winberg efter helgens avslöjande. 

– Jag har fått mycket skit för att folk tror att jag har läckt det här till medierna, vilket jag verkligen inte gjort. Varför skulle jag läcka det här så nära ett val? När vi har så bra opinionssiffror? 

Under natten till tisdag la partiet ut ett klipp på sin Youtube-kanal där Peter Lundgren och den utsatta SD-kvinnan sitter i en soffa och pratar. 

Peter Lundgren beskriver sitt beteende som ”tölpigt”. I klippet säger den utsatta kvinnan att det hela är utagerat. 

– Jag känner inte igen det hon säger i klippet. Hon har ju sagt till mig att hon har mått dåligt över det som har hänt, säger Kristina Winberg.  

Varför berättade du inte tidigare för partiledningen om vad som hade hänt? 

– Min väninna har funderat på att själv gå vidare med det här, eller berätta för partiet. Jag tycker att det är upp till henne att fatta ett sådant beslut. 

– Vi har pratat om den här händelsen flera gånger sedan det inträffade. Senast var hon på väg att berätta om det för partiledningen faktiskt. 

För Expressens reporter Matilda Nyberg berättar Kristina Winberg om de senaste dagarnas turbulens.
Foto: Matilda Nyberg

Tystnadskultur inom SD 

Att det finns en tystnadskultur inom Sverigedemokraterna säger hon kan stämma ibland. 

– Det kanske kan finnas. Man kanske inte vill stöta sig med personer, säger hon.  

Men enligt Kristina Winberg är det inte något sådant som ligger bakom hennes beslut att inte berätta tidigare för partiledningen. 

På tisdagseftermiddagen rapporterades det om att en polisanmälan kommit in mot Peter Lundgren gällande sexuellt ofredande. Chefsåklagare Maria Sterup kommer nu att utreda om det finns anledning att inleda en förundersökning mot Peter Lundgren. 

Kristina Winberg säger att hon tycker att det är bra att Peter Lundgren nu polisanmäls så att man kan gå till botten med detta. 

Vad tänker du om framtiden? 

– Jag har inte tänkt så långt än. Men jag känner att jag har förlorat tron på mycket. 

På söndag är det EU-val. Kristina Winberg kan inte kryssa sig själv längre. Hon säger att hon inte är säker på sitt val i dag. 

– Det kan bli så att jag ändrar min redan lagda röst innan söndag. Men till vad vet jag inte än.