Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klimatbråk mellan Fritzon och Tobé: ”Du har lyssnat dåligt”

Heléne Fritzon (S) och Tomas Tobé (M) möttes i en debatt kvällen innan EU-valet i Expressen TV:s uppesittarkväll.Foto: Expressen TV
Heléne Fritzon (S) och Tomas Tobé (M) utanför Expressen TV:s studio. Foto: OLLE SPORRONG

Heléne Fritzon (S) och Tomas Tobé (M) debatterar klimatfrågan i Expressen TV och DiTV:s uppesittarkväll. 

Fritzon kritiserar Moderaternas förslag om att nå klimatmålen med hjälp av kärnkraft – då slår Tobé tillbaka:

– Jag tror du har lyssnat dåligt. 

 

MISSA INTE: Gör Valkompassen inför EU-valet 2019

Moderaternas linje i klimatfrågan inför EU-valet har varit fokuserad på kärnkraften.

I stället för ett mål med ett 100 procent förnybart elsystem bör målet vara ett 100 procent fossilfritt elsystem – så har M:s förslag sett ut under valrörelsen.

Socialdemokraternas toppnamn Heléne Fritzon sågar idén under debatten i Expressen TV och Di TV. 

– Detta är ingen EU-fråga. Det är bara i Sverige vi har den här debatten, att det finns högerpartier som vill bygga nya kärnkraftsverk på EU-nivå. För mitt parti, och också för fler partier, finns det sedan länge en väl utarbetad klimatpolitik. Men jag ser ingen klimatpolitik på högersidan – då kastar man in kärnkraftskortet. 

”Du har lyssnat dåligt”

Tomas Tobé svarar att man både behöver förnybara energikällor, och mer kärnkraft. När Fritzon svarar att Tobés idé är att ”man ska bygga kärnkraftverk på EU-nivå” – då ryter Tobé ifrån.

– Jag tror att du har lyssnat dåligt. Jag har inga problem med Sverige, att vi ska bygga ny kärnkraft. Men de förslag vi har lagt som är konkreta på EU-nivå, det handlar om att bygga ihop våra elnät. 

Han menar att Sverige behöver en ”pålitlig energikälla”:

– Vad ska ni göra när inte solen skiner och vinden blåser? 

Heléne Fritzon svarar:

– Vi ska ha en grön tillväxt. Då innebär det att industrin, energisektorn, transportsektorn och faktiskt också jordbrukssektorn måste ta på sig större ansvar för klimatomställningen. Det vet jag att man kan jobba med. Vi har sett det på lokal nivå.

Socialdemokraternas linje under valrörelsen har varit att det är viktigt att leva upp till Parisavtalet – att hålla globala temperaturer stabila och att minska utsläpp. Detta vill S göra genom satsningar på alternativa och förnybara energikällor.