Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

KD:s ras – efter Adaktusson-avslöjandet

Ebba Busch Thor (KD).
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lars Adaktusson.
Foto: OLLE SPORRONG

Kristdemokraternas vind i opinionen har bromsat i en ny mätning från SvD/Sifo.

Partiet backar mer än två procentenheter till 9,0 – som gjorts efter DN:s granskning om hur Lars Adaktusson röstat i abortfrågor.

Samtidigt ökar Centerpartiet med nästan tre procentenheter från den senaste mätningen.

Kristdemokraterna har gått starkt framåt i opinionen den senaste tiden. Men efter Dagens Nyheters granskning av hur KD-toppen Lars Adaktusson röstat i abortfrågor under sin tid i Europaparlamentet visar en ny mätning från SvD/Sifo att partiet backar inför EU-valet.

– Kristdemokraterna har fått sin slutvalrörelse förstörd av diskussionerna om Adaktusson. Det verkar som att röstviljan hos Kristdemokraterna går ner på grund av detta, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till tidningen.

I mätningen får Kristdemokraterna 9,0 procent av väljarstödet – ett ras på mer än två procentenheter från den senaste Sifo-mätningen då partiet fick 11,2.

Bättre går det för Centerpartiet. 10,3 procent uppger att de kommer rösta på Centerpartiet i årets EU-val i mätningen, vilket är en ökning på över tre procentenheter.

Liberalerna på fyra procent

Samtidigt ligger Liberalerna fortfarande och balanserar på fyrprocentsspärren. I den nya mätningen uppger 4,0 procent att de kommer rösta på Liberalerna och i den senaste mätningen var det 4,1 procent.

Även Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Moderaterna ökar sitt stöd i mätningen. Både Socialdemokraterna och Moderaterna klättrar med en dryg procentenhet, medan Miljöpartiet ökar från 9,6 till 10,0.

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna backar båda med en knapp procentenhet. Även Feministiskt initiativ förlorar stöd i opinionsmätningen från SvD/Sifo – från 1,2 i senaste mätningen till dagens 0,5. 

Baserat på resultatet i mätningen skulle partierna få följande mandat i Europaparlamentet: S fyra, V två, MP två, M tre, C två, L ett, KD två och SD fyra.

Centerpartiet starkt framåt

Vilket parti kommer du rösta på i årets EU-val? (förra mätningen inom parantes)

S: 23,1 (21,9)

V: 8,3 (9,5)

MP: 10,0 (9,6)

M: 14,4 (13,5)

C: 10,3 (7,6)

L: 4,0 (4,1)

KD: 9,0 (11,2)

SD: 18,9 (19,9)

Fi: 0,5 (1,2)

Övrigt: 1,6 (1,6)

Källa: SvD/Sifo

Så gjordes undersökningen

Sifo genomförde på uppdrag av SvD och GP 2 437 intervjuer med slumpmässigt utvalda personer från 18 år och uppåt. Frågan som ställdes var: ”Vilket parti kommer du rösta på i årets Europaparlamentsval?”

Intervjuerna genomfördes den 20–23 maj 2019. Intervjuerna är gjorda med telefon och webbpanel.