Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

KD:s ras – efter Adaktusson-avslöjandet

Ebba Busch Thor (KD).
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lars Adaktusson.
Foto: OLLE SPORRONG

Kristdemokraternas vind i opinionen har bromsat i en ny mätning från SvD/Sifo.

Partiet backar mer än två procentenheter till 9,0 – som gjorts efter DN:s granskning om hur Lars Adaktusson röstat i abortfrågor.

Samtidigt ökar Centerpartiet med nästan tre procentenheter från den senaste mätningen.

Kristdemokraterna har gått starkt framåt i opinionen den senaste tiden. Men efter Dagens Nyheters granskning av hur KD-toppen Lars Adaktusson röstat i abortfrågor under sin tid i Europaparlamentet visar en ny mätning från SvD/Sifo att partiet backar inför EU-valet.

– Kristdemokraterna har fått sin slutvalrörelse förstörd av diskussionerna om Adaktusson. Det verkar som att röstviljan hos Kristdemokraterna går ner på grund av detta, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till tidningen.

I mätningen får Kristdemokraterna 9,0 procent av väljarstödet – ett ras på mer än två procentenheter från den senaste Sifo-mätningen då partiet fick 11,2.

Bättre går det för Centerpartiet. 10,3 procent uppger att de kommer rösta på Centerpartiet i årets EU-val i mätningen, vilket är en ökning på över tre procentenheter.

Liberalerna på fyra procent

Samtidigt ligger Liberalerna fortfarande och balanserar på fyrprocentsspärren. I den nya mätningen uppger 4,0 procent att de kommer rösta på Liberalerna och i den senaste mätningen var det 4,1 procent.

Även Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Moderaterna ökar sitt stöd i mätningen. Både Socialdemokraterna och Moderaterna klättrar med en dryg procentenhet, medan Miljöpartiet ökar från 9,6 till 10,0.

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna backar båda med en knapp procentenhet. Även Feministiskt initiativ förlorar stöd i opinionsmätningen från SvD/Sifo – från 1,2 i senaste mätningen till dagens 0,5. 

Baserat på resultatet i mätningen skulle partierna få följande mandat i Europaparlamentet: S fyra, V två, MP två, M tre, C två, L ett, KD två och SD fyra.

Centerpartiet starkt framåt

Vilket parti kommer du rösta på i årets EU-val? (förra mätningen inom parantes)

S: 23,1 (21,9)

V: 8,3 (9,5)

MP: 10,0 (9,6)

M: 14,4 (13,5)

C: 10,3 (7,6)

L: 4,0 (4,1)

KD: 9,0 (11,2)

SD: 18,9 (19,9)

Fi: 0,5 (1,2)

Övrigt: 1,6 (1,6)

Källa: SvD/Sifo

Så gjordes undersökningen

Sifo genomförde på uppdrag av SvD och GP 2 437 intervjuer med slumpmässigt utvalda personer från 18 år och uppåt. Frågan som ställdes var: ”Vilket parti kommer du rösta på i årets Europaparlamentsval?”

Intervjuerna genomfördes den 20–23 maj 2019. Intervjuerna är gjorda med telefon och webbpanel.