Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kandidaterna gör upp om att bli EU-kommissionens ordförande

Danskan Margrethe Vestager, nattens tredje kandidat till EU:s ledning, såg det inte som en självklarhet att det konservativa EPP skulle behålla makten för att de är störst. Foto: OLIVIER HOSLET / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
”Mitten har krympt i politiken”, sa Manfred Weber under valnatten. Webers partigrupp, konservativa EPP, blev den största gruppen, men försvagad. Foto: OLIVIER HOSLET / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Frans Timmermans. Foto: OLIVIER HOSLET / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

BRYSSEL. I natt inleddes EU:s Game of Thrones. 

En ny ordförande för EU-kommissionen ska utses och de tre huvudkandidaterna tänker ge allt för att få jobbet av ett bångstyrigt parlament med oklara allianser.

 

VALRESULTATET: Se hur dina grannar röstade i EU-valet 2019 

De tre kandidaterna gjorde sina framträdanden en efter en på den stora scenen i EU-parlamentets scen i plenisalen. Det var tre väldigt skilda stilar och taktiker.

Vänsterkandidaten, nederländaren Frans Timmermans talade ironiskt om att hela processen inte bör bli just en Game of Thrones.

– Låt oss först diskutera vilken politik kommissionen bör föra innan vi bestämmer oss för kandidaten, sade Timmermans, klädd i uppknäppt skjorta och jeans. Han talade om social rättvisa och klimat som en bas för den kommande toppledningen av EU.

Manfred Webers grupp EPP blev störst – men försvagad

Manfred Weber, den tyske spetskandidaten för det den konservativa EPP. De blev den största gruppen, men försvagad.

– Mitten har krympt i politiken, sa Manfred Weber, klädd i kostym och slips. Uttalandet kan förstås som att nu måste man kanske öppna för allianser med ytterpartier eller populister.

– Jag vill tillsätta en folkets kommission, slog han fast.

Att det konservativa EPP skulle behålla makten för att de är störst såg inte danskan Margrethe Vestager nattens tredje kandidat till EU:s ledning som en självklarhet. Hon är i dag kommissionär för konkurrensfrågor och är den liberala gruppen Aldes kandidat.

– Jag har ägnat de senaste fem åren åt att krossa monopol. Idag har även väljarna skickat en signal om att de inte längre vill ha några monopol i politiken heller, sade hon, iklädd en klänning i vitt och rött.

Kan bli jämn könsfördelning i EU-kommissionen

Margarethe Vestager slog fast att om hon får jobbet som ordförande för kommissionen så kommer det att för första gången bli en jämn könsfördelning i EU-kommissionen.

– Det skulle ge en tydlig signal till medborgarna om vilka möjligheter det finns när man lever i en demokrati som EU, sade hon.