Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Kan få konsekvenser för både M och Svantesson”

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson har fått ersättning efter att ha haft dubbla boenden. 

Något som kan göra att både hon och partiet ifrågasätts, tror Expressens statsvetare Jenny Madestam.

– Det är allvarligt naturligtvis, inte minst eftersom vi hade ett liknande fall med Erik Bengtzboe nyligen.

Hur allvarligt är det som uppdagats om Elisabeth Svantessons dubbla boenden? 

– Det är allvarligt naturligtvis, inte minst eftersom vi hade ett liknande fall med Erik Bengtzboe nyligen. Samtidigt förefaller det som att Elisabeth Svantesson inte gjort något fel enligt lag, då blir det här mer en moralisk fråga. 

Moderaternas gruppledare Tobias Billström tonar ned det hela och säger att alla regler efterlevs. Men är det så enkelt, det handlar ändå om förtroende?

– Precis. Men även våra förtroendevalda är inte mer än människor, finns det möjlighet att tjäna pengar så tar några den. Man kanske måste se över hur noggrann den här granskningen är av dubbelt boende. Det förefaller som att det är ganska enkelt att få ut ersättning för dubbla boenden.

Är det några skillnader på det här fallet och Erik Bengtzboes fall?

– I Erik Bengtzboes fall var det väl att han inte var skriven för det han äskade medel för, och huset var helt enkelt ett fritidshus. Det är väldigt viktigt att det bedöms vara ett permanentboende. Men att vi får de här diskussionerna är oerhört problematiskt för förtroendet kring våra folkvalda. 

Har vi sett slutet på den här historien eller kan det komma att bli mer allvarligt för Svantesson, kan hon tvingas lämna?

– Hon har direkt gått ut och redogjort för vad hon gjort och hur regelverket ser ut. Bekymret för Erik Bengtzboe var att han gav dubbla besked. Det är inte helt otänkbart att Svantesson kan klara sig bättre, men det kan bli ett eftermäla och ett ifrågasättande, kanske inte bara av henne utan även av Moderaterna, nu har det varit två moderater på kort tid. Rullar det på är det bekymmersamt för Svantesson.

Hon är Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, har det betydelse?

– Naturligtvis, hon är den som är tänkt att ta över som finansminsiter. Men det verkar som att hon följt reglerna, men samtidigt blir det den här moraliska diskussionen. I Moderaterna är det lite mindre problematiskt, men problematiskt, när det handlar om pengar än i till exempel Socialdemokraterna, Men till syvende och sist handlar det om hur väljarna uppfattar det här, och där har vi inte svaret än.