Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Junckers önskan: Fler kvinnor till EU

Foto: CHRISTIAN LUTZ / AP
Foto: OLLE SPORRONG

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har knappt ett halvår kvar på sin post.

I en intervju med Nordens samlade nyhetsbyråer berättar han att han hoppas att fler kvinnor ska få plats i kommissionen – och riktar även kritik mot de borgerliga svenska partierna , skriver Svenska Dagbladet.

EU-valet den 23-26 maj blir första steget i processen kring vem som kommer efterträda nuvarande kommissionsordförande Jean-Claude Juncker, 64.

Efter det kommer den nya EU-kommissionen att föreslås och tillsättas under sommaren och hösten. Om Juncker får som han vill kommer flera av representanterna vara kvinnor.

– Jag började med fyra kvinnor (i kommissionen). Det var inte acceptabelt så jag fick upp det till nio – men det är fortfarande löjligt. Det vore helt normalt om halva kommissionen vore kvinnor, säger han till nyhetsbyråerna skriver Svenska Dagbladet.

Men Juncker vill dock inte ge sina åsikter om olika kandidater, däremot hoppas han att nordbor kommer ta större plats i EU.

– Jag kommer inte att lägga mig i de val som parlamentet och rådet (EU:s stats- och regeringschefer) har att göra. Men jag skulle inte bli upprörd om någon från den visa Norden skulle få någon av topposterna. Det är dags för våra nordiska vänner, säger han.

Kritik mot sociala pelaren

Inför EU-valet har debatten i Sverige handlat mycket om den sociala pelare som Juncker lanserade tillsammans med statsminister Stefan Löfven, S, vid EU-toppmötet i Göteborg 2017.

Den sociala pelaren är 20 principer och rättigheter som är indelade i tre kategorier:

Lika möjligheter och tillgång till arbetsmarknaden, rättvisa arbetsvillkor samt social trygghet och inkludering. 

Från de borgerliga svenska partierna har mycket kritik riktats mot den sociala pelaren. Bland annat menar Sara Skyttedal, Kristdemokraternas toppnamn till EU, det att på sikt hotar det svenska självbestämmandet. De är oroliga att makt över bland annat Sveriges välfärd ska hamna i Bryssel.

”Ingen risk för den nordiska modellen”

Men Juncker, som själv är kristdemokrat, tycker att de borgerliga svenska partierna har fel .

– I Norden spelar arbetsmarknadens parter en stor roll och jag vill inte ändra det, för det har varit framgångsrikt. Den sociala pelaren kommer inte att hota den nordiska modellen. Antingen gör man saker via lagstiftning – eller via förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter.