Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jenny Madestam om SD:s plötsliga petning

”Det som är lite intressant är att man nu har tuffat till sig som parti”, säger Expressens statsvetare Jenny Madestam om att Kristina Winberg petas från SD:s lista. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Kristina Winberg stryks från SD:s lista. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Med en vecka kvar till valet väljer Sverigedemokraterna att stryka deras fjärde namn Kristina Winberg. 

Expressens statsvetare Jenny Madestam tycker att beslutet är anmärkningsvärt. 

– Om man blir bortlyft en vecka innan valet från en fjärdeplats så är man nog ganska död i ens politiska framtid, säger hon i Expressen TV. 

På söndagskvällen släppte Sverigedemokraterna ett pressmeddelande där de meddelade att deras fjärde namn till Europaparlamentet Kristina Winberg stryks från listan. 

Kristina Winberg har suttit i parlamentet sedan 2014 och kvällens besked är anmärkningsvärt, menar Expressens statsvetare Jenny Madestam. 

– Det är naturligtvis lite anmärkningsvärt att man en vecka innan valet väljer att ta bort partiets fjärde namn eftersom SD också går väldigt bra i opinionen och kanske till och med skulle ha möjlighet att plocka fyra platser i parlamentet. Det är väl också därför man gör den här åtgärden för att man inte vill riskera att hon skulle komma in i EU-parlamentet, säger hon. 

Kan det betyda något för Sverigedemokraternas chanser till att plocka röster?

– Nej, jag tror tvärtom. Nu vet vi inte vad det här handlar om, men det är inte otänkbart att man gjort bedömningen att det finns någonting som kan komma fram om hennes agerande. Det är ingenting man vill riskera utan väljer då att föregå i stället för att föregås. Men det kan också vara på det viset att hon bedöms som olämplig och om siffrorna nu pekar så positivt som vissa mätningar gör så vill man inte ha henne fortsatt kvar i parlamentet. 

Statsvetaren Jenny Madestam om SD:s petning av Kristina Winberg

Vad är det som har hänt tror du? 

– Det är nog svårt att svara på. Jag vet att för ett antal år sedan så vittnade en annan politiker om att hon uttryckt sig ganska otrevligt mot personer i det utskott hon satt i i EU-parlamentet. Hon är ganska oerfaren och när hon stod som förstanamn i förra EU-valet så var det ganska förvånande för det var en ganska okänd person. Men detta handlar nog om saker som man inom SD inte uppskattar. Det handlar förmodligen om att man inte vill att hon ska komma in i parlamentet igen. 

Kan hon få en roll på hemmaplan i stället? 

– Om man blir bortlyft en vecka innan valet från en fjärdeplats så handlar det nog om saker som partiet ogillar. Då är man nog ganska död i ens politiska framtid. Det som är lite intressant är att man nu har tuffat till sig som parti. När hon var förstanamn i förra EU-valet så fanns det en aspekt i att hon var kvinna men också lite okänd. Man tänkte nog att det skulle locka till sig en ny typ av väljare. Nu är man nog inte lika rädd att göra sådana här saker för man ser att siffrorna pekar i partiets riktning.