Efter att Miljöpartiet tillsammans med regeringspartnern Socialdemokraterna ingick januariöverenskommelsen med Centerpartiet och Liberalerna meddelade MP-profilen Carl Schlyter att han startar ett nytt parti.
”Vändpunkt” ställer upp i EU-valet i maj, men än så länge har de hållit låg profil i debatten.
LÄS MER: EU-valkompassen – snabb och enkel guide inför EU-valet
– I det här valet är temperaturen hittills lite lägre – vi ser inga av de här utmanarna som brukar finnas i EU-valet, säger statsvetaren Jenny Madestam inför Expressen TV:s livesända EU-debatt i Bryssel.
– Det nya partiet Vändpunkt är helt frånvarande i debatten. Frågan är om de kommer hinna komma med på banan, bli en utmanare och kanske skrälla i valet.
”Har intagit nya ståndpunkter”
Madestam efterfrågar större tydlighet och transparens från de svenska toppkandidaterna.
– Jag har förväntan på att man blir bättre på att tydliggöra vad det här valet betyder för oss här hemma, säger Madestam.
Hon understryker även en nyhet i årets valrörelse – att alla svenska partier nu vill att Sverige ska vara kvar i EU.
– Vi har två partier som har intagit nya ståndpunkter, SD och V har slopat sina utträdeskrav.
Hon tror att kvällens hetaste debatt kommer att handla om den så kallade sociala pelaren – huruvida EU ska ha gemensamma regler och villkor i välfärdsfrågor.
– Det som utmärker EU-valet är att här görs politik på ett litet annat vis. En skiljelinje är den sociala pelaren, där man fått in välfärdsorienterade frågor i EU, säger Jenny Madestam.
LÄS MER: Toppkandidaterna – de vill ha din röst i EU-valet
LÄS MER: EU-valet för nybörjare
LÄS MER: EU-valet 2019: Snabba svar på de 7 vanligaste frågorna