Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hon kan ta sig in i EU-parlamentet – tack vare personkryss

Emma Wiesner, 26, kan vinna Centerpartiets andra mandat i Bryssel efter en framgångsrik personvalskampanj.
Emma Wiesner jobbar till vardags som energimarknadskonsult och har inte tidigare haft några folkvalda politiska uppdrag.

Centerpartiets Emma Wiesner, tredjenamn på partiets lista inför EU-valet, kan komma att blir deras andra parlamentariker i Bryssel.

Hon ser ut att få långt fler personkryss än partiets andranamn, före detta riksdagsledamoten, Abir Al-Sahlani.

– Jag är helt överväldigad av det otroliga stödet, säger Emma Wiesner.

Emma Wiesner, 26, är i dag civilingenjör och jobbar som energimarknadsanalytiker.

Men när alla Centerpartiets personkryss är räknade så kan hon få sadla om till Europaparlamentariker.

Med personkryss i cirka 2200 valdistrikt räknade så hamnar Abir Al-Sahlani på en fjärdeplats, med 1,44 procent av Centerpartiets personkryss. 

Emma Wiesner har hittills mer än tre gånger så stor andel personvalskryss, och med 4,72 procent av kryssen skulle hon kunna klara femprocentsgränsen.

– Jag är helt överväldigad av det otroliga stödet. Först innan valet av alla de som engagerat sig i kampanjen, och nu av väljarnas stöd, säger Emma Wiesner till Expressen.

– Det har varit en otroligt rolig kampanj där jag fått prata om de frågor jag brinner mest för: energi- och klimatpolitik. 

För att en kandidat ska bli invalt på personkryss måste hen få minst fem procent av partiets personvalskryss och måste få fler kryss än personen över dem på listan.

Konkreta förslag om klimatpolitik nyckeln till framgång

Emma Wiesner tror att en av anledningarna till att hennes kampanj gått så bra är att väljarna delar hennes entusiasm för klimatpolitik, och att hennes fokus har legat på vad hon faktiskt kommer göra i parlamentet om hon blir vald.

– Många pratade under valrörelsen om vikten av en offensiv miljöpolitik i EU, men mängden konkreta förslag var färre. Där tror jag att min kampanj fyllde ett tomrum. 

Hur ska du fira om du får över 5 procent?

– Merparten av rösterna är fortfarande inte räknade, så jag inväntar det slutgiltiga valresultatet och tar inte ut något i förskott. 

– Den som blir invald kommer dock inte ha mycket tid att fira, utan det är direkt till Bryssel för att förhandla utskottsplatser och andra viktiga poster i Parlamentet som gäller. 

Emma Wiesner  skulle kunna gå i Fredrick Federleys fotspår, som i förra valet vann Centerpartiets enda EU-mandat tack vare personkryss.

Detta val är han Centerns toppkandidat och sitter säkert på ett av två mandat.