Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så används Greta Thunberg i högerextremistisk propaganda

Greta Thunberg används i högerextremistisk propaganda. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nya aktörer använder sig för att sprida desinformation inför EU-valet. Foto: Dean Drobot/Colourbox / Dean Drobot/Colourbox

Nya aktörer använder sig av internet för att sprida desinformation inför EU-valet. 

Det visar en rapport som gjorts av ”The Institute for Strategic Dialouge” skriver AFP

Bland annat används inlägg som porträtterar Greta Thunberg för att gynna det tyska högerextremistiska partiet AfD. 

Högerpopulister, digitala miliser och religiösa grupper har använt sig av internet för att störa demokratin under veckan och året som lett upp till EU-valet. Detta enligt en ny rapport som gjorts av ”The Institute for Strategic Dialouge” (ISD). 

”Nya aktörer utnyttjar laglösheten som finns på internet. Ofta är de kopplade till fientliga stater som Ryssland och amerikanska intressen”, står det i rapporten som släpptes under fredagen. 

EU: Inte upptäckt något

Hemliga kampanjer som ska ha bedrivits från Ryssland för att påverka valet i USA 2016 tros vara inspirationen bakom de nya attackerna där automatiserade twitter-konton tros ha använts för att förmedla fientliga budskap. 

Kopplingen mellan inläggen och olika politiska partier ska vara så vaga att det är möjligt att förneka dem. 

Trots att rapporten även visar på mer personliga attacker där man svartmålar sina motståndare rapporterar AFP att tjänstemän inom EU menar att man ännu inte upptäckt någon propagandaspridning inför valet. 

Efter varningar om ett möjligt försök från tredjepart att sprida desinformation och falska nyheter satte EU:s externa åtgärdstjänst snabbt upp ett larmsystem, med ett dussintal anställda, för att hålla koll på sociala medier ifall ett hot skulle uppstå. 

Över 4,6 miljoner nås av desinformation

ISD:s rapport har koncentrerats kring Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien. 

I Spanien upptäckte man ett organiserat nät av Twitterkonton som gav liv till anti- islamiska hashtags och propagerade för det främlingsfientliga partiet VOX. 

Över 4,4 miljoner inlägg gjordes om partiet av så kallade äggkonton, alltså konton på sociala medier som saknar verkliga användare. 

I Italien har även 23 konton med över 2,46 miljoner följare spridit desinformation och missledande innehåll enligt rapporten. 

Målar upp Greta som ”manipulerat barn” 

Vidare visar rapporten att det högerextremistiska paritet AfD dominerar Facebook. 

I inlägg som ska gynna partiet i EU-valet målar man ut Greta Thunberg som ett ”barn som blivit manipulerat av klimatfascister”. 

Totalt rapporterar ISD att man hittat över 365 sidor, konton och grupper på Facebook, över 1 350 konton på Twitter och över 100 Youtube-videos och kanaler som sprider desinformation och extremistiskt innehåll.