Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Göran Hägglunds tuffa kritik mot Lars Adaktusson

Vid de 28 tillfällen som EU-parlamentarikerna röstade i frågor om aborträtten valde Lars Adaktusson att trycka på ”Nej” 22 gånger.

Nu får han hård kritik av KD:s tidigare partiledare Göran Hägglund. 

– Adaktusson har röstat på ett i mina ögon konstigt sätt som uttrycker en okänslighet, säger Hägglund till Aftonbladet.

Kristdemokratiska politikern Lars Adaktusson satt i Europaparlamentet mellan 2014 och 2018 som partiets enda EU-parlamentariker. En granskning av DN har visat att han under den perioden röstade emot en rad frågor om aborträtt. 

Vid de 28 tillfällen som EU-parlamentarikerna röstade i frågor om aborträtten valde Lars Adaktusson att trycka på ”Nej” 22 gånger.

Adaktussons förklaring på Facebook

Han röstade bland som enda svensk emot det slutgiltiga fördömandet av Paraguay som nekat en våldtagen 10-årig flicka abort.  Adaktusson har uppgett att han lämnat en förklaring till sina beslut, men en granskning av Ekot avslöjar nu att det inte finns någon sådan förklaring registrerad i EU-parlamentet.

Adaktusson, ska enligt Sveriges Radio, ha skrivit en förklaring på sin Facebooksida. Där ska Adaktusson ha uppgett att när EU-parlamentet 2015 röstade om ett fördömande om att en gravid tioårig flicka i Paraguay nekades abort, röstade han först för sin partigrupps förslag, men när det förlorade, röstade han nej. På Facebook ska Adaktusson uppgett att hane förklarat sin handling i en särskild så kallad röstförklaring.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Göran Hägglund: ”Uttrycker en okänslighet”

Men enligt Ekot finns det ingen röstförklaring registrerad. Lars Adaktusson skriver i ett sms till Ekot att han ”gav i uppdrag åt sitt kansli att skriva en röstförklaring. Varför den inte registrerats vet jag inte”.

Adaktusson har fått hård kritik sedan DN:s granskning. Och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har sagt att Adaktusson gjorde fel i omröstningen om fördömandet av Paraguay.

Nu uttalar sig även Göran Hägglund, partiledare 2004–2015.

– Kristdemokraterna står bakom den svenska abortlagstiftningen sedan decennier tillbaka. Lars Adaktusson har röstat på ett i mina ögon konstigt sätt som uttrycker en okänslighet, säger Hägglund till Aftonbladet.