Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Böter till dem som inte erkänner samkönade äktenskap”

Annika Strandhäll (S). Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Alla EU-länder ska behandla samkönade par på precis samma sätt som heterosexuella. Annars ska man riskera stora bötesbelopp. Det menar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). 

– När man har ett antal länder som inte erkänner, varken samkönade äktenskap eller för den delen partnerskap, så får det stora konsekvenser för rörligheten, säger hon.

Samkönade äktenskap ska erkännas inom hela EU. Det kräver nu socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). 

– Vad som skett i närtid är att det kommit en EU-dom som fastslår att även de medlemsländer som ännu inte infört samkönade äktenskap måste respektera detta. Men om alla medlemsstater kommer att göra det är så klart osäkert. 

Med domen som grund ges kommissionen en väldigt tydlig möjlighet att få driva överträdelseärenden som inte respekterar detta. Detta bör man nu göra, menar Strandhäll. 

 

GÖR VALKOMPASSEN: Se vilket parti som tycker som du inför EU-valet 

 

– När EU driver så kallade överträdelseärenden är det ofta hot om ganska kraftfulla viten. Att man ger länderna en viss tid på sig att respektera det som EU-domstolen fastslagigt. Det är definitivt rimligt i sådana här fall för det här handlar om grundläggande rättigheter. 

Exempel på krav som Strandhäll menar att rättssystemen i alla EU-länder måste införa även för samkönade par för att undvika viten är skydd vid separation, samma stöd vid barnlöshet, samma skydd mot våld i hemmet, rätt att inte behöva vittna mot sin partner eller att sjukvården ska ge samma rätt till en nära anhörig. 

”På väg att ställas på sin spets”

Framförallt menar hon att man i dessa sammanhang ska rikta blicken åt länder som Lettland, Litauen, Polen, Slovakien, Rumänien, Bulgarien, som i dag varken tillåter samkönade äktenskap eller partnerskap. 

– Den här frågan känns som att den är på väg att ställas på sin spets även genom den hårdnande retorik som man hör från många av de högerextrema partierna, som styr en del av de här länderna. För några veckor sedan var ledaren för Lag och rättvisa i Polen ute och på riktigt uttryckte att hbtq-personer är ett hot mot den polska identiteten och landets existens, säger Annika Strandhäll och fortsätter: 

– Vi har även hört liknande uttalanden i Sverige från Sverigedemokraterna. Till exempel Björn Söder som kallat Pride för en pervers tillställning och jämfört homosexualitet med pedofili. Eller för den delen Mattias Karlsson som beskrivit samkönade äktenskap som ännu ett steg mot utrotningskriget mot kärnfamiljen. 

Vad tror du att ni kommer få för respons på detta? 

– För vår del som socialdemokrater handlar det här om politik. Om vilket samhälle och vilket Europa vi har. Det är som statsministern sa: det här är ett val som handlar om högerextremismen. Det här blir en väldigt tydlig fråga. Väljer man att reagera på detta är det delvis också ett svar på de här frågorna. 

Sören Juvas. Foto: TOMMY PEDERSEN

Sören Juvas, förbundsordförande i Hbt-socialdemokrater, säger att de största problemen som hbtq-par har i de här länderna i Europa i dag är problem som uppstår i vardagen – och som de kanske inte ens är medvetna att de finns förrän det är för sent. 

– Paren kan ju alltid åka dit. Det här handlar om möjligheten att hyra lägenheter, gemensamma bankkonton och vardagsproblem som faktiskt inte fungerar. Det går att göra en väldigt lång lista. Det kan också handla om att det företag man arbetar på kan ha försäkringar som gäller för heterosexuella par men inte samkönade par.