Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Soraya Post om katastrofsiffrorna: ”Jag är bedrövad, och jag är arg”

”Väljarna har sagt sitt. De har röstat på klimatförnekarna och högerpopulisterna”, säger Soraya Post (Fi). Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fi:s valvaka i Stockholm. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fi:s valvaka. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fi:s andranamn inför EU-valet, Stina Svensson, har delat inlägget på Twitter. Foto: PRESSBILD
”Make Abort Lagligt Again” står det på Fi:s plakat. Foto: TWITTER

Feministiskt initiativs Soraya Post tvingas lämna EU-parlamentet.

Partiet landar på 0,8 procent, enligt det preliminära valresultatet.

– Jag är förvånad och jag är bedrövad, och jag är arg, säger Soraya Post.

Fi:s Soraya Post är förvånad och arg

Feministiskt initiativ håller valvaka på Scandic Malmen på Södermalm i Stockholm. EU-valet 2014 skrällde partiet genom att nå över 5 procent. Den här gången har allt pekat på att Fi tvingas lämna parlamentet. 

Enligt det preliminära valresultatet får partiet bara 0,8 procent. Fi:s toppkandidat Soraya Post är både förvånad och arg, säger hon. Om resultatet står sig tänker hon flytta hem till Göteborg. 

– Då flyttar jag tillbaka till Göteborg och jag kommer vara ledig litegrann, och sen sen gå tillbaka till mitt jobb, säger hon till Expressen TV.

Så reagerade Gudrun Schyman

Gudrun Schyman, som var med och startade Fi, säger i SVT:s sändning: 

– Jag behöver ju inte vara nervös resten av kvällen, som de andra behöver vara.

Hon analyserar det politiska läget i EU:

– Det pågår en vridning till höger, en ökad nationalism, traditionalism och militarism. Det påverkar hela den politiska kartan. 

– Väljarna har sagt sitt. De har röstat på klimatförnekarna och högerpopulisterna, säger Soraya Post till SVT.

Partiledaren inställd på nederlag

Partiledaren Gita Nabavi har varit inställd på att resultatet inte räcker – men väljer i stället att blicka framåt.

– Vi arbetar långsiktigt. Det var likadant med rösträttsrörelsen, det tog decennier innan kvinnlig rösträtt var ett faktum. Det här kommer bara vara en liten ”bump in the road” för oss när man tänker politiskt långsiktigt, säger Gita Nabavi till Expressen TV innan de första prognoserna meddelades.

Kunde ni ha gjort något annorlunda?

– Vi har arbetat mycket mot nazistisk och rasistisk organisering. Tyvärr har vindarna blåst åt ett helt annat håll. Vi har gjort vårt yttersta men ser man till valundersökningarna räcker det inte hela vägen i det politiska klimat vi befinner oss.

Feministiskt initiativ: ”Make Abort Lagligt Again”

Under lördagen stormade det kring Kristdemokraterna. Det efter ett omdiskuterat låtval inför Ebba Busch Thors (KD) tal under valspurten i Lund.

Innan partiledaren gick upp på scen spelades låten ”Sweet Home Alabama”. 

Flera politiker reagerade starkt på låtvalet. Jan Björklund kallade det för ”Omdömeslöst” efter att den amerikanska staten Alabama just infört hårda lagar mot abort. Annika Strandhäll hävdade att det var ”osmakligt”.

På söndagen, bara timmar innan EU-valet, anslöt sig Feministiskt initiativ till kritiken. Det genom ett inlägg på Twitter som har delades av partiets toppnamn inför EU-valet, Soraya Post, och andranamnet Stina Svensson.

I inlägget visas en bild där Fi har satt upp en av sina valkampanjsaffischer ovanför ett av KD:s plakat med texten ”Make EU Lagom Again”. På Fi:s plakat står det i stället ”Make Abort Lagligt Again”.

”Make abort lagligt again. Låt inte KDs Sweet Home Alabama-drömmar bli norm i EU”, står det i inlägget.

https://twitter.com/VeronicaSvard/status/1132543072280154118

Soraya Post: ”Det är ruskigt”

För Soraya Post är inlägget ett tydligt ställningstagande mot KD:s politik. Hon riktar kritik mot partiet, såväl som partiledaren Ebba Busch Thor och andre vice ordföranden Lars Adaktusson.

– Det känns så oerhört, konstigt och frustrerande att vi 2020 ska ha en debatt om aborten. Det handlar om ett modernt parti som suttit länge i riskdagen och så kommer det ut att Lars Adaktusson röstat mot aborten 22 gånger. I samma veva går Ebba Busch Thor ut och säger att vi behöver se över aborträtten och fundera över samvetsklausulen. 

Hon fortsätter:

– Skyttedal fick ta mycket i debatten på grund av Adaktusson, men sedan står hon där och säger att vi inte har något emot kvinnor, men att det beror på vad man har för syn och respekt för liv. Jag tänker bara ”va?” 2020 snart, etablerat parti och ska vi efter så lång kamp för kvinnors rättigheter ha denna diskussion. Det är ruskigt. 

Stina Svensson framhåller att inlägget också hade till syfte att visa var Fi står i abortfrågan.

– Tanken är att visa på att det finns ett parti som står upp för kvinnors rättigheter och rätten till fri och laglig abort när det finns krafter som KD, som nationalister i Europa men också världen över, som anser sig ha rätt att bestämma över kvinnors kroppar. Det är kvinnan själv som ska bestämma över sin kropp. Det är vår kropp, vårt val, säger Stina Svensson.