Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Federleys pik mot KD – om Trump

Federley skickar pik till KD. Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Ebba Busch Thors Kristdemokraterna liknas vid Trump. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stämningen mellan Kristdemokraterna och Centerpartiet är kyligare än någonsin.

Och nu jämför C-toppen Fredrick Federley KD med Donald Trump.

– Man har under de senaste dagarna pratat om ”statstelevision” och ”statsradio”. Det låter lite väl mycket som en viss president i USA, säger han.

På söndagen går Europa till val för att rösta fram vilka som ska sitta i Europaparlamentet de kommande fem åren. Valet kan ses som något av en prövning för de svenska partierna – som nu får ett kvitto på vad väljarna tycker om den spruckna alliansen och om januariavtalet.

Efter att Centerpartiet och Liberalerna lierade sig med regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet har tonen varit hård mellan flera av de forna allianskollegerna. Särskilt mellan C och KD – och särskilt på senare tid.

Kyligt mellan KD och C i EU-valet

Och nu är stämningen mellan de båda partierna kyligare än någonsin.

En av orsakerna är att Fredrick Federley, EU-parlamentariker och C:s toppnamn i årets val, i en debattartikel skrivit att KD tvekar ”i valet mellan liberala värderingar och diktaturfasoner”. En annan är DN:s granskning som visar att KD:s före detta EU-parlamentariker Lars Adaktusson röstat emot abort vid 22 av 28 tillfällen i parlamentet.

Och särskilt abortfrågan har varit het den senaste veckan.

På valdagsmorgonen gästade Fredrick Federley Expressen TV. Han sa då:

– När vi får tveksamheter kring hur Kristdemokraterna står i abortfrågan så kommer det ett antal frågor som måste besvaras. Exempelvis hur de ser på HBTQ-personer. Du måste få veta vilken politisk riktning som din röst kommer leda till i Europa-parlamentet.

Federley jämför KD med Trump

Han har även tidigare pressat KD och partiets toppnamn Sara Skyttedal för att hon ska klargöra var partiet står i vissa frågor.

Federley passade också på att jämföra KD:s retorik med Donald Trump.

– Man har under de senaste dagarna pratat om ”statstelevision” och ”statsradio”. Det låter lite väl mycket som en viss president i USA.

KD har å sin sida slagit tillbaka. Ebba Busch Thor säger att hon aldrig har sett en så smutsig valrörelse, och Sara Skyttedal menar att andra partier tar upp abortfrågan eftersom de är nervösa inför valresultatet.

– Man använder sig av den här typen av svepskäl och dimridåer trots att väljarna vet att KD stått bakom svensk abortlagstiftning i tre decennier, sa hon i Expressens ”Bara Politik” på lördagen.

Följ allt om EU-valet hela dagen och kvällen i Expressen TV.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!