Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Federley: ”Tror att SD-väljare är bekymrade”

Fredrick Federley vill utmana Peter Lundgren i klimatfrågan. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
”Peter jobbar inte med klimatfrågorna alls”, hävdar Federley. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Alice Bah Kuhnke frågas ut i SVT. Foto: OLLE SPORRONG

I kväll möts Fredrick Federley (C), Alice Bah Kuhnke (MP) och Peter Lundgren (SD) i SVT:s ”Toppkandidaterna”.

Alice Bah Kuhnke säger under debatten: 

– Sverigedemokraterna vill ta makt i EU för att förstöra EU.  

 

Har du inte bestämt dig hur du ska rösta? Gör Expressens valkompass här! 

Toppkandidaterna till EU-parlamentet för SD, C och MP frågas ut i SVT i kväll följt av en debatt. 

Hetsig debatt om Sverige gränskontroll: ”Tömmer torg”

Alice Bah Kuhnke (MP), Peter Lundgren (SD) och Fredrick Federley (C) debatterade den inre gränskontrollen. Foto: SVT

Debattörerna blir snabbt engagerade när Sveriges rätt till inre gränskontroll diskuteras. 

– Det ska finnas synnerliga skäl för att begränsa den fria rörligheten i EU. Den fira rörligheten ser till att det är ett sprudlade torg där människor möts, blir förälskade och skapar jobb. De som vill stänga detta - exempelvis Peter och SD - innebär att man tömmer torg på folk, stänger jobben och bommar igen gatorna. Det blir en ekonomisk stagnation och ställer länder mot länder, säger Fredrick Federley. 

Peter Lundgren svarar: 

– Med er politik tömmer man torg på grund av terrorattentat, frågan är vad som är bäst. Vi vill ha en kontrollerad, fri rörlighet. 

Alice Bah Kuhnke: ”SD vill förstöra EU”

Alice Bah Kuhnke instämmer med Federley. 

– Den fria rörligheten är fundamenten. Man skyddar sig inte mot terrorism med murar. Det gör man med polisiär verksamhet, säger Bah Kuhnke. 

Fredrick Federley menar att gränskontrollen vid Öresundsbron har gått ut över näringslivet i regionen eftersom det blivit krångligare att resa. 

– Hur ofta åker du över Öresundsbron? Det tar inte lång stund att hålla upp passet i rutan. En kontrollerad rörlighet behöver inte betyda att det blir krångligt. Svenska folket vill känna sig trygga. Vi har mängder av bekymmer på grund av vidöppna gränser, säger Peter Lundgren. 

– Det här tydliggör att SD vill ta makt i EU för att förstöra EU. Den fria rörligheten är inte vilken liten sak som helst. Sedan ska länder självklar sätta upp inre gränskontroller vid behov, säger Alice Bah Kuhnke. 

Debatten blev livlig om Sverige inre gränskontroll. Foto: SVT

Bah Kuhnke: ”Barn dör på Medelhavet just nu”

Federley anser att EU:s yttre gräns är viktig men att medlemsländerna inte ska ha några gränser. 

– Jag tror att det är viktigt att ha kontroll över den yttre gränsen. Vi ska inte ha gränser mellan länderna inom unionen. I migrationsfrågan tycker jag att SD pinkar i egen byxa. Man vill ha mindre folk till Sverige men det är SD:s kompisar i Europa som ser till att vi inte får en rättvis fördelning. Det är att skjuta sig själv i foten. 

Peter Lundgren kallar Federleys uttalande ”horribelt” och menar att Sverige måste få bestämma över sitt nationella gränsskydd. 

– Vet du vad som är horribelt? Det är att det är fler människor på flykt någonsin, att barn dör på Medelhavet just nu. Att vi i EU, världens rikaste plats, inte mäktar med att ta hand om människor som flyr, säger Alice Bah Kuhnke. 

Peter Lundgren menar att Miljöpartiet väljer att vara naiva i flyktingfrågan. 

– Det är ekonomiska migranter som kommer hit. Kvinnor och barn har inte råd med flyktingsmugglare. Asylrätten är en rättighet men det är ingen rättighet att komma till Sverige, säger han. 

Därför ville inte Miljöpartiet stärka EU:s gränsmyndighet

Miljöpartiet röstade nej till EU:s terrordirektiv. 

Alice Bah Kuhnke, MP. Foto: SVT

– Jag vet inte vad som låg bakom varje enskild parlamentariker, men vi var måna om det svenska självbestämmandet men också vilka insatser som man riktar in sig på, säger Alice Bah Kuhnke (MP). 

Miljöpartiet har även sagt nej till att stärka EU:s gränskontrollmyndighet, Frontex, som bland annat har till uppgift att stoppa terrorister från att ta sig in i unionen.  

– När det gäller Frontex är det stora problemet att deras stora uppdrag är att stoppa människor som flyr från terrorn. Man måste ha en proportionalitetsprincip och ta hand om människor på flykt i stället för att stoppa de som flyr från terror, säger Bah Kuhnke. 

Alice Bah Kuhnke menar att klimatmålen måste skärpas och hänvisar till Parisavtalets mål om att minska utsläppen med 70 procent. 

Bah Kuhnke: ”Jag vill att kulturarbetare ska få betalt”

Hon svarar på vad som ska ersätta kolkraften: 

– Väldigt mycket, inte minst det förnybara. Häromdagen kom siffror från Tyskland att det förnybara för första gången går om kolen. Det visar att det går och vi måste stimulera andra länder som Polen, säger Bah Kuhnke.  

Hon får frågan om hur bra det är att göra sig beroende av rysk gas. 

– Hur bra är det att i dag vara beroende av ryskt uran som också är Putins? Det är ett utfasningsalternativ, säger Bah Kuhnke. 

MP röstade nej till EU:s upphovsrättsdirektiv. 

– Jag ser stora utmaningar med förslagen som ligger, därför är jag glad att de gröna arbetade fram ett arbetsförslag. Men det fick inte komma upp på bordet. Jag vill att kulturarbetare ska få betalt samtidigt ser jag stora risker i att förändra internet och tillgången på information, säger Bah Kuhnke. 

Lundgren: ”Vi kan bestämma i Sverige hur många vi klarar att ta emot på ett bra sätt”

600 000 människor, cirka en promille av EU:s befolkning, sökte under föra året asyl i EU. 

Peter Lundgren (SD) anser att det ska vara upp till varje enskilt EU-land att styra över sin asylpolitik – den ska inte vara gemensam för EU. 

– Det är nationell kompetens. Vi kan bestämma i Sverige hur många vi klarar av att ta emot på ett bra sätt. 

Han vill se mottagningscentrum, eller transitcenter, för flyktingar som ligger utanför EU. 

– Hela projektet EU bygger på en fungerande yttre gräns. Utan det kan vi inte ha fri inre rörlighet. Vi är för att man söker asyl utanför Europa. 

– Det är en mänsklig rättighet att söka asyl, men det får man göra på transitcenter. Men det är ingen mänsklig rättighet att vi i Sverige ger asyl. 

Peter Lundgren: ”Europaparlamentet är väldigt vänstervridet”

Peter Lundgren svarar om kritiken mot Ungern och Polen, om att de bryter mot EU:s grundläggande värderingar om människors lika rättigheter. 

– Man har kritiserat tillsättningen av domare i konstitutionsdomstolen, att regeringen gör det. Men vi har exakt samma situation i Sverige, det kallas justitieråd. Det man vill straffa Polen för är samma system vi har här. 

Han anser att EU ger sig i ländernas nationella suveränitet – och att det finns politiska motiv bakom.  

– Europaparlamentet är väldigt vänstervridet, det är så, säger Peter Lundgren. 

Peter Lundgren kommenterar även kritiken mot ländernas pressfrihet. 

– Det är inte annorlunda än Sverige. Vi har en situation där SVT går och tar avstånd från ett uttalande Jimmie Åkesson gör i en partiledardebatt. Den är väldigt knuten till etablissemanget. 

– Det är mångt och mycket ett politiskt spel. Journalistiken i högsta grad sysslar med politik, säger Peter Lundgren. 

Peter Lundgren (SD) vänder sig mot vad han beskriver som ”klimathysterin”. Han säger att han tar forskarnas klimatlarm på allvar men menar att medeltemperaturen på jordytan de senaste 18 åren har varit konstant, enligt FN. 

Peter Lundgren, SD. Foto: SVT

– För varje miljöinsats vi gör hemma och Europa ökar utsläppen ändå. Kina har aviserat att man ska bygga 1600 nya kolkraftverk. Vi måste titta globalt, säger han. 

Peter Lundgren drar sig till minnes vad han hörde som nioring 1972. 

– 1972 sa FN för första gången att vi har 10 år på oss. Det där har jag hört hela min livstid. 

Fredrick Federley: ”Vi måste fixa konkurrenssituationen”

När migrationen kommer på tal så menar Federley att det behöver byggas upp en gemensam europeisk flyktingpolitik med fungerande yttre gränskoltroller. 

– Vi vill inte vara i händerna på Turkiets Erdogan, vilket vi är nu. Vi måste skyndsamt bygga upp en yttre gränskontroll, för att slippa inre gränser som vi har nu, säger han. 

Om medlemsländer som Ungern, som vägrar ta emot flyktingar, säger Federley. 

– EU har en ganska betydande budget. Den kan vi använda som ett påtryckningsmedel. Du kan inte använda EU som en bankomat. Ungern kan inte få hundratals miljoner i veckan och sedan vända ryggen. Det här är SD:s kompisar och de underlåter att lägga tryck på dem. 

Jordbruksstödets budget: 600 miljarder kronor 

Han frågades först ut om EU-s enorma budget för jordbruksstöd. Federley menar att stödet är nödvändigt eftersom jordbrukspolitiken annars skulle bli nationell, med följden att exempelvis Frankrike skulle pumpa in massor av pengar i jordbruksnäringen och konkurrera ut svenska producenter från butikshyllorna. 

– I den ideala världen skulle bonden få betalt för det han eller hon producerar. Stödet handlar om prisersättningar för att konsumenterna ska kunna köpa så billigt som möjligt. Vi måste fixa konkurrenssituationen innan vi kan slå bort det benet, säger Federley. 

600 miljarder kronor går till jordbruket och 80 procent av stödet går till 20 procent av bönderna. 

Jämför med att miljardbelopp ges till stålindustrin

– Det finns inget annat system som har så mycket direktersättningar, det stämmer. Men i handeln med utsläppsrätter ger vi bort miljardbelopp till stålindustrin, exempelvis. I framtiden vill vi gå mer mot marknadsanpassning, men där är vi inte i dag, säger Federley. 

Under torsdagen publicerades en ny opinionsmätning inför EU-valet från SvD/Sifo, som visar att Sverigedemokraterna får 19,9 procent och därmed är nära att gå om Socialdemokraterna som största parti i valet. 

Centerpartiet får 7,6 procent vilket är en liten ökning från senaste EU-valet, medan Miljöpartiet backar och får 9,6 procent i mätningen. 

Ett annat ämne var den inre arbetsmarknaden i EU. Fredrick Federley röstade nej till att utländska gästarbetare ska ha samma lön som inhemska. 

– Jag tänker inte lägga mig i privatekonomiska argument. En viktig princip är att vi inte låter EU detaljreglera arbetsmarknaden. Sedan finns det exceptionella fall, exempelvis med lastbilschaufförer som rör sig över en så stor geografisk yta. 

Federley inför debatten: SD är klimatförnekare

Inför debatten säger Fredrick Federley att han ska utmana SD:s Peter Lundgren i klimatfrågan.

– Peter jobbar inte med klimatfrågorna alls och när SD röstar i parlamentet visar de vilka klimatförnekare de är.

SD har stora framgångar i opinionen. Är klimatfrågan viktig för deras väljare?

– Jag tror att SD-väljare är precis lika bekymrade och det måste bli tydligare i valrörelsen hur Sverigedemokraterna ser på vår absolut största utmaning. De måste få se att om man röstar på SD får man ingen leverans för att möta mänsklighetens och djurlivets största hot, säger Federley.

Även Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke är med i debatten. Hur skiljer sig er syn på klimatfrågan?

– Vårt slutmål är samma men vi har olika lösningar. Varje krona ska användas så effektivt som möjligt där det har störst effekt. Jag åker inte till Europaparlamentet för att skrika högst och rösta mest radikalt.

”Jag åker inte till Europaparlamentet för att skrika högst”, säger Fredrick Federley (C) om Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: OLLE SPORRONG

”Hårresande och verklighetsfrånvänt”

Fredrick Federley hänvisar också till Försvarsberedningens slutrapport som publicerades i veckan. Där har Sverigedemokraterna gjort en reservation eftersom de inte anser att klimatfrågan hör hemma i rapporten. Vidare skriver de bland annat att ”mänsklig aktivitet har marginellt ökat andelen koldioxid i atmosfären.”

– De skriver att mänsklig påverkan bara har bidragit marginellt – samma vecka som man har uppnått den högsta halten av koldioxid i atmosfären på tre miljoner år. Det är så hårresande och verklighetsfrånvänt, säger Fredrick Federley. 

Peter Lundgren svarar i en kommentar:

”Det är klart att människan har en påverkan på klimatet. Däremot bör klimataspekten kanske inte vara en väsentlig del av just försvarsberedningen. Klimatarbetet får bedrivas i andra sammanhang där fokus ska ligga på internationellt klimatsamarbete.”