Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Federley: Länder vägrar sluta med griskupering

Fredrick Federley. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fredrick Federley. Foto: OLLE SPORRONG

Centerpartiets EU-kandidat Fredrick Federley gick till val 2014 på att stoppa att grisars knorrar klipps av. 

2019 görs det fortfarande i EU:s medlemsländer. 

– Vi har brett stöd för att stoppa det men medlemsstaterna har inget intresse av att stoppa det, säger han i P1 Morgon.

Kampen mot högerpopulism är en av huvudfrågorna för Centerpartiet. Toppnamnet inför EU-valet, Fredrick Federley, slår fast att de inte vill förhandla med partier som domineras av högerpopulism. 

Ändå samarbetar partiet med gruppen ESR, där svenska Sverigedemokraterna sitter. 

– De samarbetar vi med. Men vi kommer aldrig att samarbeta med SD, vi har inte haft en enda förhandling, en enda deal. Brittiska Torys dominerar den gruppen, tack och lov. Det är framför allt de som sätter agendan. Vi har flera gånger sett splittringar i gruppen och vi har allierat med Torys-sidan, säger han till P1. 

Fredrick Federley. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN


Fredrick Federleys vallöfte 2014 var att införa ett förbud mot att grisars knorrar klipps av. Men det fortsätter att knoppas i EU-länder. 

– Tyvärr gör de ju det. Men det beror inte på att parlamentet inte agerat, vi har brett stöd för att stoppa det men medlemsstaterna har inget intresse av att stoppa det, säger han. 

Han menar att det veterinärmedicinpaket, som rör hanteringen av antibiotika inom EU, som ska införas kommer att förändra mycket och målet är fortfarande att stoppa grisknoppningen. 

– Vi har inte gett upp den här kampen, vi är ett gäng som fortfarande sliter med frågan. Det kan ta tid, men vi har fått ett starkt verktyg i veterinärmedicinpaketet, säger han. 

– Vi kommer kräva från samtliga kommissionärer på bred front att det blir en ny djurskyddsstrategi. Att man agerar för att grisdirektivet efterlevs och en lång rad andra saker.