Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Federley beredd att höja EU-avgiften

Fredrick Federley anser att det är populism att vägra betala mer till EU samtidigt som man kräver EU-gemensamma satsningar.
Foto: ANNA KAROLINA ERIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiets toppkandidat till EU-valet, Fredrick Federley, riktar skarp kritik mot de svenska partier som vägrar öka Sveriges medlemsavgift till unionen.

– Ordet populist används kanske lite för frikostigt just nu, men jag skulle säga att det är få gånger som argumentationen är så svag som när EU-kandidater vill att EU ska göra allt möjligt, men inte vill skicka med pengar, säger han till Svenska Dagbladet.

För att täcka upp för uteblivna intäkter efter det brittiska EU-utträdet och för att betala för nya samarbeten måste EU få in nya pengar från medlemsländerna, enligt EU-kommissionen.

Sverige kan behöva skjuta till 15 miljarder kronor extra. Men flera svenska partier säger tvärt nej.

Fredrick Federley säger till SvD att den hållningen rimmar illa med att samtidigt lägga fram förslag om att EU ska få större ansvar för exempelvis försvar och migration.

Federley: Svag argumentation

Själv vill han att unionen ska prioritera bland sina utgifter. Men om det inte räcker måste Sverige vara berett att betala mer.

– Ordet populist används kanske lite för frikostigt just nu, men jag skulle säga att det är få gånger som argumentationen är så svag som när EU-kandidater vill att EU ska göra allt möjligt, men inte vill skicka med pengar.

Däremot är de 15 miljarder extra är en alldeles för hög höjning, säger han till SvD.