Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experten: ”EU vill ha en ordförande som är mesig”

EU-journalisten och Expressens kolumnist Ylva Nilsson.Foto: OLLE SPORRONG

Toppkandidaterna för partigrupperna i EU har drabbat samman.

EU-journalisten och Expressens kolumnist Ylva Nilsson reder ut vad debatten ”Spitzenkandidaten” i Bryssel handlar om.

– Traditionellt vill EU ha en ordförande som är lite mesig, säger hon.

Snart avgår EU-kommissionärens ordförande Jean-Claude Juncker och på onsdagskvällen fick sex toppkandidater för de största partigrupperna mötas i en debatt. En av dem kan ta över som ordförande för kommissionen.

Hur skulle du sammanfatta debatten?

– Den låter inte helt olikt svenska politiska debatter, men man ska komma ihåg att de här personerna inte ställer upp till vanliga val. Det är snarare en audition. Manfred Weber som står för den största gruppen (EPP, där svenska M och KD ingår, reds anm) var väldigt blek. Han kom bara med klichéer och uppmaningar om att hålla ihop, medan Frans Timmermans (kandidat för S&D där svenskas S ingår, reds anm) var energisk och ville hålla på. Danskan (Margrethe Vestager, kandidat för ALDE där svenska C och L ingår, reds anm) var väldigt statsmannalik och samtidigt utmanande. Hon pratade om att det behöver vara 50 procent kvinnor i kommissionen och talade tufft till Donald Trump, om att EU är den största och rikaste marknaden och att han behöver utnyttja det. De andra kommer från för små grupper för att vara intressanta, säger Ylva Nilsson, EU-journalist och Expressens kolumnist.

Hur viktig är den här debatten?

– Om du ska vara med i racet om de här stora jobben måste du visa att du är påläst och trygg i din sak. Samtidigt ska EU-kommissionens ordförande vara en tjänsteman som ska leda arbetet efter det EU beslutat tillsammans, och då ska de väl egentligen inte behöva hålla på och debattera. Traditionellt vill EU ha en ordförande som är lite mesig, så om jag ville ha det jobbet skulle jag hålla tillbaka i debatten. Men det behöver inte heller bli någon av de här. Michel Barnier som lett brexit-förhandlingarna är en annan favorit som har imponerat på många.