Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kandidaten: Storbritannien som ”Game of Thrones” på anabola

Margrethe Vestager, Manfred Weber och Frans Timmermans.
Foto: OLIVIER HOSLET / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

BRYSSEL. Asylsökande som drunknar på Medelhavet stod i centrum när den stora toppkandidatdebatten inleddes i Europaparlamentet i Bryssel på onsdagskvällen. 

– Min far var illegal migrant, berättade Vänsterkandidaten Nico Cué – och Liberalernas Margrethe Vestager konstaterade att ”migrationen kommit för att stanna”. 

S-kandidaten Frans Timmermans talade om nationalism och hävdade att Storbritannien ”ser ut som ”Game of Thrones” på anabola”.


GÖR VALKOMPASSEN: Se vilket parti som tycker som du inför EU-valet 

De sex toppkandidaterna som utsetts av sina respektive partigrupper i Europaparlamentet kämpar alla om det viktigaste politiska uppdraget i Europa, ordförandeposten i nästa EU-kommission. 

På onsdagskvällen möttes de i en direktsänd debatt från Bryssel. 

Debatten inleddes med att samtliga fick redogöra för hur de vill lösa migrationspolitiken i Europa.  

Spanienfödda Nico Cué, som representerar den Europeiska vänstern, GUE/NGL, berättade då att hans pappa var en illegal migrant. Han flydde undan diktatorn Francisco Franco.   

– Han var papperslös när han kom till Belgien. I den enade vänstern anser vi att invandring är en möjlighet för länderna. Jag är ett bra exempel på det, konstaterade han. 

Debatt om de som drunknar på Medelhavet

– Varje gång en människa dör i medelhavet förlorar Europa en del av sin själ. Vi måste hjälpa dem, fortsatte Frans Timmermans, toppkandidat för de Europeiska Socialdemokraterna, S&D. 

Men den tjeckiske EU-parlamentarikern Jan Zahradil, som representerar gruppen Alliansen konservativa och reformister i Europa, ECR – och som stöds av Sverigedemokraterna – försvarade samtidigt länder som Ungern, Tjeckien och Polen som säger nej till flyktingar.

Danska kommissionären för konkurrensfrågor, Margrethe Vestager, är toppkandidat för ALDE.
Foto: FRANCISCO SECO / AP TT NYHETSBYRÅN

– Vi ska aldrig införa obligatoriska kvoter och vi måste respektera medlemsländernas och parlamentens suveränitet. Vi måste hitta en annan lösning. 

Enligt Zahradil måste människosmugglingen bekämnpas genom att EU tecknar fler återförandeavtal med andra länder. Han vill också att det inrättas mottagningscenter utanför EU. 

Danska kommissionären för konkurrensfrågor, Margrethe Vestager, toppkandidat för ALDE där svenska Centerpartiet och Liberalerna ingår, sa att migrationen ”har kommit för att stanna”. 

– Det har att göra med klimatförändringar och ändrade ekonomiska villkor. 

Danska kommissionären: ”Vi har öppna hjärtan”

Men hon slog också fast:

– Det allra viktigaste är att jag uppfattar européerna som öppna, de har öppna hjärtan för de som behöver skydd. 

Andra ämnet under kvällens debatt handlade om klimatförändringar – och svenska 16-åriga klimataktivisten Greta Thunbergs namn nämndes. 

– Jag vill tacka ungdomarna som protesterar. De har intrycket att man inte lyssnar på dem, och det gör vi inte heller, sa Nico Cué. 

Ska Keller, toppkandidat för G/EFA – där svenska Miljöpartiet ingår – slog fast:

– Vi kan inte kompromissa om klimatet. Vi vet vad vi behöver göra och har verktygen som behövs, nu gäller det att ta till dem bara. Förlusten av den biologiska mångfalden är allvarlig.

Manfred Weber, toppkandidat för EPP – som stöds av de svenska Moderaterna, fick frågan om han vill satsa mer pengar på miljön och klimatet än den nuvarande kommissionen.

Frans Timmermans är toppkandidat för de Europeiska Socialdemokraterna, S&D.
Foto: FRANCISCO SECO / AP TT NYHETSBYRÅN

– Vi måste genomföra omställningen på ett sånt sätt så att alla kan hänga med på den, konstaterade han. 

– Jag kan inte gå med på att pensionerna får lida av detta. Hur ska de klara av omställningen? Landsbygdsområdena, hur ska de klara omställningen? 

S-toppkandidaten: ”EPP kallas dinosaurierna”

Och socialdemokraten Frans Timmermans replikerade snabbt:

– EPP kallas dinosaurierna. Jag är så trött på snacket att det kommer skada socialt svaga och pensionärer. Vet du vad som är tufft? En klimatkris i enorm omfattning. De fattiga kan inte heller ta sig undan det.

Manfred Weber: 

– Jag är miljöingenjör och tror på innovation snarare än straff. Vi ska satsa på teknik som kan lösa våra problem.

Därefter handlade det om skatter. 

Margrethe Vestager pläderade för digitalbeskattning.

– Medlemsländerna ändrar sina skatteregler för att förändringar är på väg. Vi behöver digitalbeskattning - många företag flyr skatt medan andra betalar sin del. Det är orättvist. Vi behöver ett golv för företagsbeskattning annars blir det ett lopp nedåt. Företag ska bidra till samhället.

Ska Keller är toppkandidat för G/EFA, där svenska Miljöpartiet ingår
Foto: OLIVIER HOSLET / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Och Jan Zahradil berömde henne, lite oväntat:

– Vestager har hittat en bra balans med internationella regler och en konkurrenskraftig miljö. 

”Donald Trump vill att EU rasar ihop”

Manfred Weber lovade också att ”bekämpa skatteparadis”. 

– Vi vill alla uppnå samma mål - men har olika uppfattningar om hur. Att nå enhällighet på skatteområdet är ett test.

Vladimir Putin och Donald Trump blev sedan viktiga samtalsämnen när toppkandidaterna debatterade utrikespolitik. 

– Om vi står enade är vi starkare än Kina och USA. Donald Trump vill att EU rasar ihop. Vi måste förstå vad som står på spel .Det är första gången en amerikansk president ser ett intresse av ett svagt och splittrat EU, sa Frans Timmermans.  

Manfred Weber konstaterade då att ”Amerikanerna är våra vänner”. 

– Vi har många gemensamma värderingar. Vi ska inte hamna på kollisionskurs med USA. Men om Trump vill påtvinga något på oss kommer vi inte acceptera det. 

De grönas kandidat Ska Keller menade att EU kan – och bör – spela en viktig roll i världen: 

– Men vi bör enas om vilken. Jag anser att vi ska vara en kraft för fred och mänskliga rättigheter. Samtidigt skickar våra medlemsländer vapen till krigsområden som gör att folk tvingas på flykt. 

Jan Zahradil:

– Vi borde gå i täten för frihandeln och skapa fler avtal med asiatiska länder, där finns framtiden.

Storbritannien – ”Game of Thrones på anabola”

Toppkandidaterna talade sedan om demokrati och nationalism – och Frans Timmermans sa: 

– Vi ska vara klara med att folk som röstat på mitt parti och andra partier här nu går till extrema partier. Det är vårt fel. De tror tydligen på deras röster. Men titta nu på vad som hänt med Storbritannien - det ser ut som ”Game of Thrones” på anabola.

Manfred Weber: 

– Mitt parti EPP och kristdemokraterna grundade unionen. Nu är det viktigt att vi bekämpar de som vill splittra EU. Vi måste skapa en demokrati. Vi måste värna om våra värderingar - de äventyras just nu.