Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Europa går till val: Så tycker väljarna

Det nalkas EU-val – något som känns på flera håll runtom i unionen.

I Ungern hoppas högernationalistiska Viktor Orbán på ett uppsving för sitt parti Fidesz.

I Belgien väntas regimkris efter de nationella valen som hålls samtidigt som EU-valet.

Samtidigt, i Frankrike, ekar gatorna tomma på kampanjplakat – bara timmar innan valet.

Känner du dig som en europé?

Runtom i EU gör länderna sig redo för val. Medan valresultaten rullar in från medlemsländer som röstat innan slutdagen, den 26 maj, är andra inne i det sista skedet.

Migration, kriminalitet och klimat är några av frågorna som varit i hetluften inför valet.

BELGIEN: Regimkris kan vänta i landet

Men i belgiska huvudstaden Bryssel ligger samtidigt en annan fråga i luften – om ännu en regimkris är att vänta.

Belgien röstar parallellt i EU-valet till sex olika parlament i sina olika regioner. Enligt olika opinionsundersökningar kan landets nationalister och separatister, med högerextrema Vlaams Belang, samla mellan var femte och var tredje väljare.

Landets miljöpartier spurtade efter ungdomarnas klimatstrejker, men har nu har tappat fart. I stället har debatten den senaste veckan utgjorts av polisvåld i det invandrartäta kvarteret Moolenbeek i Bryssel.

I belgiska medier börjar man nu spekulera i en ”svenska” som enda utväg för att hindra en politisk paralys: det vill säga en uppgörelse mellan vänster och höger.


Viktigaste frågan i valet enligt väljare i Bryssel:

Claudia Garman, 39, administratör: Det viktigaste i det här valet är miljöfrågorna. Jag tänker se vem som bäst försvarar vår planet och klimatet, speciellt för vår ungdom. Det är verkligen miljöfrågorna som jag tittar närmare på. Jag tror att saker kommer att ändra sig med det nya EU-parlamentet.
Foto: Magnus Falkehed
Juliette Peters, 45, hembiträde: Folk måste få arbete. Somliga av oss tjänar inte tillräckligt, vi får inte månadsslutet att gå ihop. Det är så svårt och speciellt för ensamma mammor. Redan innan mnånadsslutet så är bankkontot tomt. Och hälsan! All medicin är så dyr. Det dagliga levernet är så dyrt. Och migrationsfrågan. Somliga kommer hit med goda skäl, andra inte. Så de som kommer hit av goda skäl betalar för dem som kommer hit av dåliga anledningar.Och framtiden för klimatet också: vi ser förstörelse över allt i världen, med översvämningar, bränder och värmeböljor. Det är mindre snö om vintrarna. Vår politiker borde ta sig an allt det här, annars blir det svårt för människorna.
Foto: Magnus Falkehed
Saïdi Nordine, 42, socionom: För mig är den viktigaste frågan migrationsfrågan. Tusentals och åter tusentals människor dör i Medelhavet, mitt framför näsan på alla européer. Ingen kan säga att han eller hon inte vet om vad som sker. Vi måste lösa det här problemet för vår egen värdighet. Situationen är verkligen katastrofal. Vi måste säga stopp för Dublinavtalet som tvingar migranter som kommer hit att söka asyl i det land som de kommer först till.
Foto: Magnus Falkehed
Dominique Nyssén, 56, butiksägare: Solidaritet mellan folken och länder är det viktigaste. Men även solidaritet i sysselsättning, arbete och hälsa, mellan sjuka och friska. Idag tänker alla på hur de ska skydda sig själva och sina egna länder. Protektionism är ett så kortsiktigt skydd. Vi måste se längre, tänka på framtiden.
Foto: Magnus Falkehed
Michel Brankaute, 56, kommunalarbetare: För mig är det framför allt folks köpkraft som måste höjas. Det är viktigare än allt annat, för utan pengar kan folk inte äta. Efter det skulle jag säga miljöfrågorna, för om det inte finns någon mat så finns det ingenting. Jag har det också svårt att få klara månadssluten. Då har jag ändå ett arbete, men jag ser hur folk år efter år blir allt fattigare. Det stör mig.
Foto: Magnus Falkehed
Therese Kah, 19, student: Det här parlamentet ska sitta i fem år. Om det inte görs någoting för klimatet under de åren så kommer det säkerligen att vara för sent. Så det är verkligen viktigt att vi väljer ett parlament som är kapabelt att hantera den här klimatkrisen och ta sig an den som en kris. Därför är det viktigt att vi inte väljer folk som är klimatförnekare. Om vi inte försöker bromsa klimatförändringen de kommande fem åren så kommer nog aldrig att kunna göra det. Det här är så, så viktigt för oss alla. Jag har en lillasyster som är åtta år som inte förstår något av vad som händer. Och det kommer ändå att förändra hennes liv på ett så stort vis. För hennes kan jag tänka mig att göra något som inte är helt legalt som att ockupera det här torget.
Foto: Magnus Falkehed
Viktor Orbán hoppas på 14 mandat till sitt parti Fidesz i Ungern.
Foto: REX B. CORDELL / REX

UNGERN: Orbán hoppas på tillväxt

Samtidigt, i Ungern, hoppas den högernationalistiske Viktor Orbán på tillväxt för sitt Fidesz. Partiet har i dag tolv av Ungerns 21 mandat i EU. Målet är att utöka det till 14 – något som inte är en omöjlighet i dagsläget.

EU-valets valkampanj har nämligen dominerats Viktor Orbán och migrationsfrågan.

I huvudstaden Budapest är det lätt att hitta väljare som nämner migranterna och säkerheten som den viktigaste valfrågan. Samtidigt är det inte svårt att hitta andra som känner ett genuint förakt för den ungerske premiärministern och den kurs han styrt in landet på.

Inför valresultatet råder ingen större spänning. Den enda frågan gäller egentligen om Fidesz kommer att stanna kvar i EPP, den största partigruppen i EU, där Europas center-högerpartier hör hemma. Det ska partiet först meddela om efter valet.

Fidesz mandat kan dock bli viktiga om det blir ett jämnt valresultat. Annars kan socialdemokratiska S&D ha en chans att gå om EPP som största partigrupp.

Viktigaste frågan i valet enligt väljare i Budapest:

Laszlo Turcsanyi, 60 år, ingenjör: Jag jobbar vid Östra järnvägsstationen i Budapest och minns hur kaotiskt och hemskt det var här under migrantkrisen 2015. För mig är migrantfrågan den viktigaste inför EU-valet. Jag vill att samarbetet ska fungera väl i EU, men nationerna måste också kunna bevara sin egen identitet. Sverige är ett bra exempel på vilka problem man annars kan få. Ni har terrordåd och folk utnyttjar ert välfärdssystem. Viktor Orbán har gjort ett bra jobb med att skydda Ungern. En del menar att flyktingarna ändå skulle passera genom Ungern, men jag tycker det var en bra idé att bygga ett stängsel som skydd.
Foto: MARTIN FEJER
Edit Jakab, 60 år, lärarinna: För mig är det viktigaste med EU-valet att vi stannar och förblir en del av den Europeiska Unionen. Jag är besviken på Fidesz och Viktor Orbán att de ofta utmålar EU som motståndare.Här i Ungern är saker som pressfrihet inte längre en självklarhet och det oroar mig. Jag trodde vi var säkra när vi gick med i EU. Vi borde arbeta mer för att få jämnare ekonomiska villkor i EU med jämnare löner. Vi har lägre löner här i Ungern, men i stället håller vi hela tiden på med den här cirkusen om migranterna. För oss är egentligen utvandringsproblemet större än invandringsfrågan.
Foto: MARTIN FEJER
Tünde Labancz, 45 år, frisör: Ungern måste förbli ett kristet land, det är viktigast. Jag vill att Ungern ska förbli ungerskt och skulle inte gilla om det kom hit en massa invandrare.Regeringen här gör sitt bästa och jag känner mig säkrare med Viktor Orbán som premiärminister. Jag har röstat på Fidesz många gånger förr och kommer att göra det på söndag också.Jag arbetar som frisör och för mig personligen så har det mesta blivit bättre under de senaste åren. Affärerna går bättre och jag har höjt min lön. Ungern går åt rätt håll.
Foto: MARTIN FEJER
Akos Kiss, 24 år, telefonförsäljare: Jag avskyr Viktor Orbán och vad han gjort med Ungern. Så fort jag får en chans så kommer jag att flytta till Storbritannien. Jag har många vänner som redan bor där. Han säger att vi ska frukta migranterna, men min chef här i telefonbutiken är egyptier och det är inget fel på honom. Det är ungrarna det är fel på. Allt har blivit dyrare. Jag jobbar sju dagar i veckan men halva min lön går ändå åt till hyran. Hyran har fördubblats de senaste åren. Det är ingen idé att jag går och röstar på söndag. Orbán och hans gäng kommer ändå att se till så att de vinner valet.
Foto: MARTIN FEJER
Réka Gari, 26 år, läkare: Jag önskar att de skulle prata lite mer om sjukvården och utbildningsfrågor. Jag är själv läkare men arbetar så mycket att jag har svårt att ha tid att hänga med i valfrågorna. Det var förstås viktigt att vi fick stopp på migrantkrisen, men det måste finnas andra frågor också att diskutera. Jag har många jämnåriga kolleger och vänner som flyttat till andra EU-länder för att arbeta inom sjukvården. Jag har funderat på det själv ibland, men jag trivs också i Ungern och har valt att stanna. Jag är inte säker än om jag kommer att rösta, även om det förstås är viktigt att göra det.
Foto: MARTIN FEJER
Marine Le Pens Nationell Samling ser ut att segra i Frankrike.
Foto: LEFEVRE SYLVAIN/ ABACA / STELLA PICTURES

FRANKRIKE: Marine Le Pen väntas segra

För den som går ner för Paris gator är det dock svårare att uppfatta någon spänning inför EU-valet. Gatorna i Frankrikes huvudstad är i princip fria från kampanjplakat, med undantag för skolor och vallokaler.

Bland väljarna finns en ovilja att rösta i EU-valet, vilket inte hjälpts av att valkampanjen försenats först av branden i Notre Dame och sedan av att två franska soldater dödades i Burkina Faso under en gisslanfritagning.

Det är först under de två senaste veckorna som valet märkts av – men det verkar ha räckt för Marine Le Pens Nationell Samling, tidigare Nationella Fronten. 

Le Pens parti har seglat förbi president Emmanuel Macrons parti Republiken Framåt! 

Utan någon egentlig opposition från de traditionella partierna – varken socialisterna eller högern – ser det ut som att Nationell Samling kommer att vinna majoriteten av Frankrikes 74 – 79 efter brexit – platser i EU-parlamentet.