Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

EU-valet 2019: Snabba svar på de 7 vanligaste frågorna

EU-parlamentet i Bryssel. Här ska 21 svenska politiker fatta EU-beslut.
Foto: LISA MATTISSON EXP
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
26 maj röstar Sverige till EU-parlamentet.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vart femte år är det val till Europaparlamentet. När Sverige går till val den 26 maj ska vi rösta fram 21 ledamöter som ska bestämma över EU:s lagar och budget.

Här är snabba svar på de viktigaste frågorna om hur du gör och varför det är viktigt att göra sin röst hörd.

7 snabba frågor och svar om EU-valet

■ Vad är EU?

EU är en sammanslutning av 28 länder i Europa. Det övergripande målet är att främja freden, unionens värden (frihet, demokrati och jämlikhet) och folkens välfärd. För att nå målen med EU har medlemsländerna lämnat över ett antal beslut till unionen. 513 miljoner människor är medborgare i ett EU-land. Det finns fri rörlighet inom EU, vilket gör att det ska vara enkelt att handla, resa och flytta mellan EU-länderna. Det betyder fri rörlighet för personer, varor, tjänster och kapital mellan EU-länderna. 

■ Hur ofta är det val till EU-parlamentet?

Vart femte år. Nästa gång är 2024.

■ När är det EU-val i Sverige?

Söndagen den 26 maj. Andra EU-länder röstar på andra dagar. Valet arrangeras under perioden 23–26 maj.

■ Vad gör EU-parlamentet?

Europaparlamentet beslutar om EU-lagar och EU:s budget, tillsammans med ministerrådet. 

■ Vem får rösta i EU-valet?

Alla medborgare i ett EU-land får rösta. Är du svensk medborgare måste ha fyllt 18 senast valdagen. 

■ Var finns EU-parlamentet?

I Bryssel i Belgien och Strasbourg i Frankrike.

■ Hur många sitter i EU-parlamentet och hur många är utsedda från Sverige?

EU-parlamentet har 751 platser, 20 svenska. När Storbritannien lämnar EU försvinner deras 73 platser. 27 av dem ersätts med ledamöter från de andra 27 EU-länderna och då får Sverige ytterligare 1 mandat. 

Alla viktiga datum för EU-valet

■ Mars 2019: Medborgare från andra EU-länder än Sverige och är folkbokförda i Sverige får information om hur de anmäler sig till röstlängden.

■ 11 april: Alla röstberättigade som utvandrat från Sverige ska ha fått sina utlandsröstkort.

■ 26 april: Sista dag för medborgare i andra EU-länder som vill rösta i Sverige att anmäla sig till den svenska röstlängden.

2 maj. Första dag för budröstning. Första dagen för att rösta på svenska ambassader och konsulat i utlandet. 

8 maj. Alla röstberättigade som är bosatta i Sverige ska ha fått sitt röstkort. Första dagen för förtidsröstning.

26 maj: Valdag - Vallokalerna har öppet 08.00-21.00. Preliminärt valresultat kommer under kvällen.

■ 27 maj: Länsstyrelsen startar den slutliga rösträkningen, inklusive räkning av personröster. Räkningen tar cirka en vecka.

■ 29 maj: Förtidsröster som inte kunde granskas på valnatten räknas av valnämnderna. Rösterna lämnas sedan till länsstyrelsen som räknar dem igen.

En vecka efter val: Valmyndigheten fastställer valresultatet och utser ledamöter och ersättare. 

■ 5 juni: Sista dagen att överklaga valet. Källa: Valmyndigheten.

Så går EU-valet till - och så röstar du

Alla röstberättigade får ett röstkort hem i brevlådan. Sedan kan du förtidsrösta eller rösta på valdagen i den vallokal som anges på röstkortet.

Du röstar på ett parti och kan kryssa för den kandidat du vill representerar dig i Europaparlamentet. Ett parti måste få mer än 4,0 procent av rösterna för att få plats i parlamentet, skriver Riksdagen.

Vilka partier och kandidater kan jag rösta på?

Partier måste anmäla sitt deltagande till valmyndigheten i förväg. Kandidater ska lämna sitt samtycke till att vara med. Här finns samtliga partier som ställer upp i valet.

Samtliga riksdagspartier ställer upp i valet till Europaparlamentet. Nya toppnamn hos riksdagspartierna är Heléne Fritzon för Socialdemokraterna, Sara Skyttedal för Kristdemokraterna, Alice Bah Kuhnke för Miljöpartiet, Tomas Tobé för Moderaterna. 

Det här är Europaparlamentet

Medborgarna i EU:s medlemsländer röstar 23 till 26 maj. Det är proportionella val, vilket betyder att ju fler röster ett parti får desto fler platser får de. Större länder får fler platser än mindre. Rösträttsåldern är 18 i hela EU, utom Belgien där det är 16.

Antonio Tajani leder EU-parlamentet.
Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Vad är Europaparlamentet och vad gör ledamöterna?

■ Europaparlamentet beslutar om EU-lagar och EU:s budget, tillsammans med ministerrådet. 

■ Europaparlamentet kontrollerar EU-kommissionen och ministerrådet.

■ Europaparlamentet leds av talmannen, som fram till valet 2019 är den italienske kristdemokraten Antonio Tajani. Europaparlamentet är organiserat i åtta politiska block. Alla parlamentsledamöter tillhör inte ett block.

Alla medlemsstater i EU

28 länder är medlemmar i EU: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike. Utan Storbritannien blir det 27 medlemsstater i EU. 19 länder använder euro som valuta. 

Vilka är blocken i Europaparlamentet?

För att få starta ett block måste den ha åtminstone 25 ledamöter från minst sju länder; en fjärdedel av länderna. Alla svenska partier i Europaparlamentet tillhör en grupp. Lägg märke till att parlamentet bantas med 46 platser när Storbritannien lämnar EU.

EPP, Europeiska folkpartiets grupp (kristdemokrater): Moderaterna och Kristdemokraterna. 221 platser i parlamentet (29,2 procent). EPP backade stort och tappade 50 mandat i valet 2014, men är fortfarande Europaparlamentets största grupp. Opinionsundersökningen EuropeElects spår i mars 2019 att gruppen tappar 44 platser och får 177 mandat i valet 2019. 

S&D, Gruppen Progressiva förbundet av socialdemokrater i Europaparlamentet: Feministiskt initiativ och Socialdemokraterna. 191 platser (24,9 procent) Opinionen visar att S&D tappar 56 platser och får 135 ledamöter.

ECR, Gruppen Europeiska konservativa och reformister: Sverigedemokraterna. 70 platser (9,7 procent). Opinionssiffrorna visar att ECR tappar sex platser till 64.

ALDE, Gruppen Alliansen liberaler och demokrater för Europa: Centerpartiet och Liberalerna. 67 platser (9,1 procent). Ökar mest: EuropeElects spår att ALDE ökar med 38 patser till 105.

GUE/NGL, Gruppen Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster: Vänsterpartiet. 52 platser (6,9 procent). Opinionssiffrorna visar ett litet plus. Upp tre platser till 55.

G/EFA, Gruppen De gröna/Europeiska fria alliansen: Miljöpartiet. 50 platser (6,9 procent). Litet minus. 50 till 46 ledamöter.

EFDD, Gruppen Frihet och direktdemokrati i Europa: Inget svenskt parti. 48 platser (5,7 procent). Minskar 8 platser till 40 ledamöter.

ENF, Gruppen Nationernas och friheternas Europa: Inget svenskt parti. 37 platser (4,5 procent). Gruppen tros öka stort med ytterligare 25 platser till 62 ledamöter.

Se hela grafiken på europeelects.eu. 


LÄS MER: EU bör lyssna på folket: Inför ständig sommartid 


Hur ser opinionssiffrorna ut?

Första Sifoundersökningen publicerades för europaportalen.se den 25 mars. Den visar att Sverigedemokraterna kan bli den stora vinnaren och dubbla antalet ledamöter från två till fyra. Liberalerna har från tidigare undersökningar bättrats lite, men tappar en av sina två mandat. Även Feministiskt initiativ riskerar att förlora sitt enda mandat.

Foto: Europaportalen.se

Så påverkas EU-valet av brexit

■ Storbritannien har fått förlängt brexit till 31 oktober. Det betyder att de måste genomföra valet som alla andra EU-länder, även om deras ledamöter kanske inte ens hinner påbörja sitt arbete.


Storbritanniens premiärminister Theresa May ska leda landet ut ur EU.
Foto: MATT DUNHAM / AP TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Allt du behöver veta om valet till Europaparlamentet – partier och kandidater


Hur mycket tjänar en parlamentsledamot i Europaparlamentet?

Fram till 2009 tjänade en parlamentsledamot lika mycket i EU-parlamentet som i sitt eget lands parlament. Det betydde att en italiensk ledamot tjänade fyra gånger så mycket som sin spanska kollega och 14 gånger som mycket som de sämst betalda ledamoterna, skriver BBC.

2017 tjänade en EU-parlamentsledamot 8 611 euro i månaden, eller 91 000 kronor i månaden, enligt europarl.europa.eu. Svenska ledamöter betalar svensk skatt på det beloppet.

Ledamöter får dessutom cirka 45 000 kronor i månaden för att bekosta sitt kontor med telefon och kontorsutrustning som datorer med mera. De kan även kräva ersättning för resekostnader i tjänst, mot uppvisade av kvitton. Att som tidigare kräva ersättning för dyrare biljetter än som köpts är inte längre möjligt. 

En parlamentsledamot får resa för maximalt 45 000 kronor i månaden. 

Ledamoten i EU-parlamentet kan vidare få traktamente på 304 euro om dagen, eller 3 200 kronor, för att delta i parlamentsarbetet. Summan ska täcka upp för hotellräkningar och måltider.

En parlamentsledamot får ersättning för två tredjedelar av sina medicinska utgifter, skriver BBC.