Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jonas Sjöstedts ord – försvarar EU-toppen

Foto: NAINA HELèN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

EU-parlamentarikern Malin Björk (V) har tagit ut omkring en miljon kronor i traktamente, avslöjar SVT. 

Malin Björk säger att alla har rätt till pengarna – och att hon inte döljer något. 

– Jag är den enda som är öppen och ärlig, som berättar om det här, säger hon. 

Samtidigt försvaras V-toppen av Jonas Sjöstedt – och enligt DN har ledamoten skänkt över en miljon kronor till partikassan. 

Traktamente innebär ekonomisk ersättning för ökade levnadskostnaderna som uppstår i samband med resor i tjänsten. 

Nu avslöjar SVT att den vänsterpartistiske EU-parlamentarikern Malin Björk tagit ut EU:s dagtraktamente, som ligger på över 3 000 kronor, 357 dagar den senaste mandatperioden. Detta trots att hon är skriven och arbetar i Bryssel. 

Det innebär att hon i traktamente kvitterat ut omkring en miljon kronor. 

– Det här är pengar som alla har rätt till, även EU-parlamentariker som bor i Bryssel. Frågan är snarare: Vad gör du med pengarna? Jag är den enda som är öppen och ärlig, som berättar om det här, säger Malin Björk till Expressen och fortsätter: 

– Precis som jag berättat om kontorskassan så är jag öppen och ärlig. Jag har använt dem inom ramen för min tjänst och jag har gjort det framför allt, eftersom jag har mycket utgifter som EU-parlamentariker i Sverige. Det som blir över betalar jag tillbaka, precis som man kan göra med kontorskassan.

Foto: OLLE SPORRONG
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

EU-politikern Malin Björk: ”Ganska många 3D-klitorisar”

Samtidigt försvaras V-toppen av partiledaren Jonas Sjöstedt.

Det här ”avslöjandet” begriper jag inte. Alla EU-parlamentariker som bor i Bryssel får traktamente. Till skillnad från andra stoppar Malin Björk inte de pengarna i egen ficka. Dessutom är hon helt öppen med kvitton från kontorsersättning och tar bara ut 29 000 i månaden”, skriver han på Twitter. 

https://twitter.com/jsjostedt/status/1128174246834913281

Malin Björks medarbetare uppger för SVT att hon använt sig av kontorsersättningen, som ligger på över 40 000 kronor i månaden, för att betala telefonräkningar, hyran av ett Stockholmskontor och kontorsmaterial. 

– Jag har också köpt in hundra kaffekoppar och ganska många 3D-klitorisar av plast med feministiskt och vänsterpartistiskt tryck på, säger hon till SVT. 

Traktamentet motsvarar dock inte det hon fått i traktamente kostnaderna i Sverige och antalet dagar som hon ska ha varit i Sverige. 

Malin Björk med 3D-klitoris.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Ska betala tillbaka delar av ersättningen

Hon ska nu betala tillbaka delar av ersättningen – men det är oklart hur mycket. Hon säger också att hennes upplägg godkänts av parlamentet. 

Malin Björk säger vidare, till Expressen, att hon betalar tillbaka pengarna som blir över. Hon vet dock inte hur mycket pengar det blir. 

– Nej det vet jag inte exakt, men jag vet ju att det finns lite pengar över.

Några tiotusentals kronor eller?

– Jag återkommer om det, men allvarligt talat: Man kan bokföra pengar på det maffiga resekontot vi har också. Det är bara jag som är riktigt öppen med vilka olika potter det finns här.

Enligt DN har Malin Björk skänkt över en miljon kronor till partikassan under den senaste mandatperioden. Anledningen är Vänsterpartiets ”partiskatt” som innebär att man tar emot 29 000 kronor av sitt arvode, och skänker resten till partiet. 

Feministiskt initiativs EU-parlamentariker Soraya Post kommenterar granskningen på väg till en utfrågning i SVT:

– Alla oegentligheter är bra att de avslöjas. Det är skattebetalarnas pengar.