Efter SD-kampanjen i tunnelbanan: S slår tillbaka

Margot Wallström är en av de S-toppar som presenterar rapporten.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkessons parti anklagas för att vara kvinnofientligt.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Heléne Fritzon, Margot Wallström och Lena Hallengren under tisdagens pressbriefing.

Slopade pappamånader, inskränkt aborträtt, återinfört vårdnadsbidrag.

Sverigedemokraterna utmålas som ett kvinnofientligt parti i en ny rapport från Socialdemokraterna, som presenteras av bland andra utrikesminister Margot Wallström på tisdagen.

– För mig framstår det som att de är ett parti där karlarna klappar varandra på ryggen och kvinnorna på baken, säger Wallström.

I valrörelsen inför riksdagsvalet 2018 förde både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna negativa kampanjer direkt riktade mot varandra.

SD lanserade en lång dokumentärfilm om S påstått rasistiska historia, där bilder på statsminister Stefan Löfven varvades med marscherande soldater med hakkors och läkare som mäter skallar.

En dryg vecka senare gick Socialdemokraterna till motattack med en granskningsrapport där SD framställdes som ett högerparti, – ”ett arbetarfientligt parti”, med försvarsminister Peter Hultqvists ord – som vill sänka skatten för höginkomsttagare och skära i välfärden.

Inför EU valet upprepar båda partierna sin strategi med negativt kampanjande.

I en kampanj i Stockholms tunnelbana anspelar SD på hur Sverige agerade mot Hitler under andra världskriget:

”Det är inte första gången sossarna hjälper Tyskland att ta över Europa”, lyder budskapet.

Nya S-rapporten: SD är kvinnofientligt

Med mindre än en vecka kvar till EU-valet lanserar flera initiativ riktade direkt mot SD, bland annat en granskningsrapport där partiet utmålas som kvinnofientligt. SD är ”ett parti som upprepat lägger förslag som hotar kvinnors rättigheter och underlåter att driva en politik för ökad jämställdhet”, står det i rapporten.

Socialminister Lena Hallengren är med och presenterar rapporten.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den presenteras klockan 8 på tisdagen av utrikesminister Margot Wallström, socialminister Lena Hallengren och Socialdemokraternas toppkandidat till i EU-valet, Heléne Fritzon.

– Med de förslag som de har lagt och det de står för politiskt kan man faktiskt inte kalla dem något annat. Det handlar om inskränkningar i aborträtten, de vill ta bort pappamånaderna, återinföra sambeskattning, hur de har röstat i EU-parlamentet visar faktiskt hur de står i de här frågorna, säger Wallström.

I rapporten ges flera exempel på politik som S anser är kvinnofientlig:

SD vill inskränka aborträtten. Båda SD:s ledamöter i EU-parlamentet röstade i december 2018 för ett förslag som slår fast att ”den första mänskliga rättigheten är rätten till liv från befruktningsögonblicket till den naturliga döden”. 

SD:s ledamöter i Europaparlamentet under den nuvarande mandatperioden, Kristina Winberg och Peter Lundgren, här med partiledaren Jimmie Åkesson.
Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

På sin hemsida skriver partiet att det är ”viktigt att värna möjligheten att få utföra en abort” men att det ”kan vara rimligt att det efter vecka 12 görs medicinska eller psykologiska bedömningar, eller andra omständigheter genom en prövning i Socialstyrelsens rättsliga råds abortnämnd, såsom idag är gällande efter graviditetsvecka 18”.

SD vill återinföra sambeskattningen i ny skepnad. Sambeskattning innebär att makarna i ett äktenskap beskattas för hälften var av parets sammanlagda inkomst. Modellen anses gynna mannen på bekostnad av kvinnan eftersom den som tjänar mindre betalar lika hög skatt som den som tjänar mest. Sverigedemokraterna själva skriver på sin hemsida att partiet inte vill återinföra sambeskattning men däremot ”en form av frivillig inkomstdelning – vilket inte är samma sak som sambeskattning.”

SD vill avskaffa pappamånaderna i föräldraförsäkringen, alltså de 90 dagar som är reserverade för vardera föräldern. ”Detta trots att det är bevisat att de vikta månaderna har fått effekten att män har ökat sitt uttag”, skriver Socialdemokraterna i rapporten.

Heléne Fritzon är Socialdemokraternas toppkandidat i EU-valet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

SD vill återinföra och utöka vårdnadsbidraget, som innebar att föräldrar med barn i åldern 1–3 år kunde stanna hemma längre och få ersättning på upp till 3 000 kronor per månad. Vårdnadsbidraget avskaffades förra mandatperioden eftersom det anses hålla kvinnor med låga inkomster borta från arbetsmarknaden. SD vill införa det igen och utöka bidragets storlek till 6 000 kronor.

På EU-nivå har SD bland annat röstat nej till Europaparlamentets jämställdhetsstrategi som bland annat innehåller skrivningar om kvinnors rätt till säker abort, kvotering i bolagsstyrelser och Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och våld i hemmet, enligt S.

Samarbetar med abortmotståndare

I granskningsrapporten nämns också några av de andra partier som sitter i samma partigrupp i EU-parlamentet som SD, däribland flera som är motståndare till abort. Det största är polska Lag och rättvisa, som vill skärpa landets redan strikta abortlagar och inte accepterar homosexuella partnerskap.